Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

AKTUÁLNĚ - DUBEN 2021

levá šipkabřezen 2021květen 2021pravá šipka

Veronika Mičolová - bytový a oděvní design

S Veronikou Mičolovou o vzdělávání, udržitelnosti, barvách, vkusu i o tom, že oblékat člověka nebo interiér jeho bytu je v podstatě to samé. Pořadem provází Petr Kopecký.

více

V éře před Covidem jsme Veroniku Mičolovou mohli potkávat na akcích věnovaných hudbě, filmu, výtvarnému umění, architektuře či módě. Ne všichni ale víme o jejích mnoha talentech a úspěších. Na její výtvory můžeme narazit v nejlepších designových obchodech ve Zlíně, Ostravě, Olomouci či Brně, na velkých přehlídkách typu Meatdesign nebo na molech módních přehlídek. V Rožnově se prezentuje interiéry například v Nashem bistru nebo v klubu Vrátnice. V podcastu Veronika mluví třeba o oblékání jako o formě sebevyjádření, o psychologii barev nebo o nejčastějších chybách při zařizovaní bydlení.

S Beatou Bocek o zpívání, o dalekých cestách a o životě v cizině

S kytarou je folková písničkářka, akordeon ji vrací do rodného Těšína, s koncovkou se cítí být ženou hor, mbira z ní dělá šamanku a ukulele přináší lehkost a vzpomínky na cestování. Zpěvačka, muzikantka, skladatelka a cestovatelka jako první host podcastu Moniky Kovářové.

více

BEATA BOCEK  je folková zpěvačka, muzikantka a skladatelka, hráčka na několik hudebních nástrojů …která nějakou dobu žila i  v Rožnově. Vydala pět hudebních alb, z nichž album JA TUTAJ MIESZKAM bylo nominováno na cenu Anděl 2013 v kategorii World Music. Její hudba je melodická, propletená emocemi. Využívá zvukomalebnosti polského jazyka, ve kterém je většina jejich textů. Momentálně žije ve Švédsku, kde se věnuje rodině a koncertuje v duu s muzikantem Christofferem Strandhem. Podcast připravila Monika Kovářová.

 

Alternativní hudba #4: host - zpěvačka a bubenice Lenia

„Píšu texty, které vytrysknou ze silných emocí, mívám je možná až moc jasné a čitelné, ale s chutí si je zařvu.“ K poslechu rozhovoru s hudebnicí a textařkou Lenkou „Leniou“ Fiedlerovou zve autor pořadu Ctib.

Lenka „Lenia“ Fiedlerová představuje nepřehlédnutelnou postavu na rožnovské alternativní hudební scéně. Můžete ji znát jako zpěvačku punk´n´rollových Lucifer Efekt, ale taky coby bubenici, která svou osobitou hrou spoluvytvářela zvuk skupin No Project, Cat Head a Uštkni. Její hudební záběr je ale ještě širší – a nejen ten hudební. V dalším z řady podcastů věnovaných hudbě, která nechce zdvořile pobavit, si budeme s Leniou povídat taky o textech, které pro své kapely píše, o učitelském povolání, jemuž se dlouhá léta věnuje, nebo o tom, jak skloubit hraní v kapele s mateřskými povinnostmi. A budeme při tom samozřejmě poslouchat hudbu – jednak písně, na nichž se Lenia hráčsky nebo autorsky podílela, jednak muziku, která ji zasahuje jako posluchačku.

 

Helena Zeťová – „Jsem celoživotní trémistka…“

Zbyněk Terner vás srdečně zve k rozhovoru s přední českou zpěvačkou nejen o tom, jak je obtížné prosadit svou hudbu, bez zázemí velké nahrávací společnosti.

Helena Zeťová v Beskydech prožila své dětství a jako správná horalka usoudila již v patnácti letech, že je zralá na osamostatnění a odchází z domova za svou životní láskou – muzikou. V letech 1996-1998 koncertuje s rockovou kapelou, poté míří do Španělska a na ostrov Lanzarote, kde zpívá s americkou skupinou. Ze Španělska odjíždí na týden zpět do Čech kvůli natáčení pořadu DO-RE-MI kde se potkala s Terezou Černochovou a Terezou Kerndlovou. Dramaturgický nápad nazpívat společně píseň vedl k jejich debutovému albu. Právě po onom DO-RE-MI je oslovil Daniel Hádl, který se stal nakonec i spoluautorem a producentem alba Black Milk, které s názvem Modrej dým vyšlo v červnu 2002.

V témže roce získaly Českého slavíka v kategorii Objev roku. V roce 2003 vydala kapela album Sedmkrát. V roce 2004 začaly v kapele rozpory a na jaře roku 2005 se zpěvačky rozhodly spolupráci ukončit. V říjnu 2005 vydala Zeťová svou první sólovou desku Ready To Roll a v témže roce obdržela titul Skokan roku v Českém slavíku. V březnu 2008 vydala druhou desku Crossing Bridges. V roce 2011 nazpívala postavu „Dívka sen“ v prvním českém 3D filmu V peřině, kterou hraje Nikol Moravcová, takže Helenu v tomto muzikálu je pouze slyšet. Poslední album Consequences vyšlo na sklonku roku 2019.