Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

AKTUÁLNĚ - KVĚTEN 2021

levá šipkaduben 2021červen 2021pravá šipka

Dřevěná váza ze skla? Sebastián Kitzberger vám to vysvětlí.

Se Sebastiánem Kitzbergerem, rožnovským uměleckým sklářem o užitém i volném designu, inspiračních zdrojích a tvorbě mimo velká umělecká centra hovořil Jakub Sobotka.

Sebastian Kitzberger absolvoval v roce 2018 pražskou VŠUP ateliér sklo pod vedením prof. Ronyho Plesla. Jeho tvorba se vyznačuje pozoruhodnou vyzrálostí a mimořádným citem pro materiál. Tradiční sklářské postupy rozvíjí o prvky náhody a experimentu. Společné pro jeho dílo je dokonale řemeslně zvládnutá technika hutního zpracování skla a následné zušlechťování broušením, dekorováním nebo strukturováním povrchu. Do povědomí širší veřejnosti se zapsal sérií originálních „dřevěných" váz. Spolupracuje s několika předními českými sklářskými hutěmi. Volnou tvorbu vystavuje na designových přehlídkách, skupinových a samostatných výstavách po celé Evropě.

 

Marcela Holubcová – Být herečkou na volné noze je pestré

Rozhovor o tom, kterak odhodlání překonávat překážky a touha hrát divadlo, mohou člověku bez hereckého vzdělání otevřít cestu až před filmové kamery a plnit si tak své sny. Příjemný poslech přeje Zbyněk Terner.

Herečka Marcela Holubcová vyrůstala v Rožnově pod Radhoštěm. Vystudovala střední ekonomickou školu ve Valašském Meziříčí, poté pracovala v České Spořitelně jako mzdová účetní. V roce 1993 vyhrála konkurz do budějovického Divadla “M” a po letech hraní amatérského divadla začala hrát profesionálně. Následovalo dlouholeté angažmá v Klicperově divadle v Hradci Králové a velké množství krásných rolí a spolupráce s renomovanými režiséry.
Přesto se nakonec vydala na „volnou nohu“, což jí přineslo nejistotu, ale i nové příležitosti. Hostování na divadelních prknech (Divadlo Rokoko, Divadlo ABC, Národní divadlo a další) i ztvárnění řady postav před filmovou a televizní kamerou (Vratné lahve, Jak ukrást Dagmaru, Rok ďábla, Stockholmský syndrom, Comeback, Kriminálka Anděl, Princip slasti, Rapl II).

Rožnovská alternativní hudební scéna #5

Ctib se v pátém díle věnoval místním kapelám MED2 a Perly sviním. V pořadu zazní hudební ukázky, některé z nich premiérově.

V pátém díle minisérie o rožnovské alternativní hudbě se spolu s autorem pořadu Ctibem nejprve podíváme na horkou novinku na místní scéně, kapelu Perly sviním. Jde o skupinu, jež se dala dohromady poměrně nedávno a nemá zatím na kontě žádný studiový zářez, proto si pustíme ukázky z jejich nedávno pořízené živé nahrávky. Ve druhé části pořadu si pak posvítíme na tvorbu jedné z nejméně ambiciózních part, které na Rožnovsku kdy působily, skupiny ME2D. Zrekapitulujeme si jejich dosavadní tvorbu a poslechneme si také písně z desky, kterou v těchto dnech ME2D připravuje.

 

Liselotte Rokyta

Fenomenální hráčka na Panovu flétnu s holandskou krví, ale rumunskými rytmy v žilách, žijící ve Lhotce pod Ondřejníkem, koncertující po celém světě a od září 2021 vyučující na ZUŠ v Rožnově p.R.
S Liselotte Rokyta, jejím umem v živých i vložených ukázkách s orchestrem VUS Ondráš, přeje příjemný čas do vašich uší autorka pořadu Alena Čípová.

Jak se to stane, že holandská mladá žena dobude na první pohled „nedobytný hrad“ zcela mužského fenoménu hry na Panovu flétnu v samotném Rumunsku a také o nevšedních zážitcích s tímto spojené hovoří velmi roztomilou češtinou host rožnovského Téčka Liselotte Rokyta. V rozhovoru nemineme také historii tohoto nástroje, který patří mezi nejstarší naší civilizace. A  jako třešnička na dortu vyzní ukázka známé lidové písně DOBRÚ NOC na pouze jednu láhev od piva.
V podcastu jsme použili dvě ukázky ze záznamu koncertu festivalu BOŽSKÁ FLÉTNA 2017, kde proti sobě stojí skvěle pulsující orchestr lidových nástrojů VUS ONDRÁŠ a samotná LISELOTTE.