Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

AKTUÁLNĚ - ČERVEN 2021

levá šipkakvěten 2021říjen 2021pravá šipka

Céline Bossu – Z hudby musí jít emoce

„Možná, že jednou nebudeme hudbu poslouchat na základě toho kdo co zpívá a hraje, ale konzumovat stylem líbí – nelíbí“, říká mimo jiné francouzská zpěvačka a jazyková lektorka v rozhovoru se Zbyňkem Ternerem.

Charismatická francouzská zpěvačka Céline Bossu pochází z Lyonu. Řízením osudu, který ovlivnila obrovská láska k hudbě se objevila v České republice. Založila zde kapelu, má na kontě několik alb, věnuje se také skládání hudby a zejména psaní textů. I když žije a tvoří v Česku již řadu let, duší je stále spjatá se svou rodnou Francií. Nyní žije v Kopřivnici a k Rožnovu ji váže nejen to, že zde má partnera, přátele a jednoho ze členů kapely. Také tady má své věrné publikum, takže je tak říkajíc naše. Pokud se rozhodnete pro poslech tohoto podcastu včas, máte jedinečnou šanci slyšet dvě zbrusu nové skladby, jako malou ochutnávku jejího připravovaného CD, jehož křest je plánován na podzim roku 2021.

Vladimír Strakoš

S Vladimírem Strakošem o hudebních dokumentech pro ČT, rožnovském hudebním kvasu a vztahu hudby a moci

Pohled na rožnovskou hudební scénu očima muzikologa, který posledních dvacet let pozoruje rodný Rožnov z Brna, kde spolupracuje mj. s kapelou CowHill a Dunaj a pro Českou televizi točí dokumenty o kultuře.

Příjemný poslech přeje autor podcastu Petr Kopecký.

S Honzou Bradáčem o Ypsilonce, o moderní cimbálovce a hraní pro děti

Rodák z Rožnova, herec a muzikant, který tvoří zábavná představení pro děti, propojuje tradiční cimbálovku se swingem a je členem slavného studia Ypsilon Praha ….v podcastu Moniky Kovářové.

Jan Bradáč - herec a muzikant, rodák z Rožnova. Herectví a housle studoval na Konzervatoři Brno, housle se zaměřením na jazz dále na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. Hostoval v Národním divadle Brno, v divadle Husa na provázku, přes deset let byl v angažmá v Divadle Radost v Brně, v současnosti je v angažmá ve známém pražském divadle Ypsilon…. Působí také v hudebním seskupení Midnight Coffe Session zaměřeném na jazzový, swingový potažmo světový repertoár, ve swingovém triu Swio a je spoluzakladatelem projektu HUDBA HROU, což jsou představení, kde se děti zábavnou formou dozví vše o hudbě…..

S Richardem Sobotkou o psaní, paměti (nejenom) města, ale i míst v jeho životě

Rožnovský spisovatel, novinář, publicista, nositel ocenění Cena města Rožnov pod Radhoštěm je člověkem, bez jehož přičinění a neúnavné práce by řada osudů, příběhů a epizod z historie i současnosti města a okolí upadla nenávratně v zapomnění. Nenechejme paměť vyhasnout. K poslechu zve Pavel Zajíc

Richard Sobotka se narodil 15.3.1935 v Zašové u Valašského Meziříčí. Řadu let pracoval v Tesle Rožnov pod Radhoštěm. Zde měl možnost sledovat obrovský rozmach techniky, od elektronek až po barevné obrazovky, což z něj udělalo fandu technického pokroku. Poznal zde také velké množství zajímavých lidí a jejich osudy, které jej inspirovaly v jeho další tvůrčí činnosti.

Publikoval především v časopise Červený květ, který vycházel v Ostravě a stal se pro valašský region určitou literární základnou. Knižně debutoval v roce 1979 knížkou pro děti Příběh toulavého kocoura. Místem děje jeho povídek je Valašsko. Rozvíjejí příběhy současných lidí, kteří se ocitli v mezních situacích. Jemný vypravěčský smysl pro humor a citový odstín situací je přítomen ve všech povídkách.

Těžištěm literární práce Richarda Sobotky je rozsáhlá publikační činnost v tisku a dlouholetá spolupráce s rozhlasem Ostrava. Je nositelem řady ocenění a vítězem mnoha literárních soutěží, mj. Cena E. E. Kische 2005 za knihu Hurá na medvěda.

Publicista, dramatik a spisovatel Richard Sobotka žije a tvoří v Rožnově pod Radhoštěm, kde je i organizátorem literární soutěže Rožnovský fejeton.

Vaant & Ctib - Alternativní hudba #6

Dan Stibor  si v šestém díle svého podcastu povídá se zpěvákem Radkem Vantuchem nejen o hudbě, ale i o fotografování, ekologii a dalších tématech.

Člen breakové sekce U Merkura Sound Systemu, letitý vege-punk, anarcho-hipík, antifašista, nekritický fanoušek The Beatles. Po pádu bolševika promptně zakládá punkovou kapelu Kultra! (ovlivněnou texty a hudbou kapel jako Crass, Chumbawamba, Citizen Fish, Radical Dance Faction, Nomeansno, Sonic Youth, Pixies), která za 7 let své existence odehraje desítky koncertů po celém Československu, a k její reaktivaci v pozměněné sestavě i nástrojovém obsazení dochází kolem roku 2015. Od té doby Kultra! vydala dvě alba na vinylu.

V mezičase nezahálel - s rozvojem elektronické muziky počátku 90. let objevuje nové možnosti sebevyjádření a po rozpadu Kultra se na několik dalších let noří coby DJ a MC do vln junglu, dubu, breakbeatu a jiných vylomenin taneční hudby. Jako MC doplnil Vaant svým mikrofonem sety převážně junglových DJs, z domácích kromě U Merkura Djs např. Phillipa TBC, IM Cyber, Babe LN, Koogiho, ze zahraničních např. holandského Falcona, nestora britského drum'n'bassu Ed Rushe, finského Mufflera, Calyxe z UK nebo brazilského jungle kouzelníka BanBana.