Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

POSLEDNÍ ZÁVOD

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
16. 6.
Čtvrtek

19:00

Brillovka - velký sál

Legendární příběh Hanče a Vrbaty každý zná, málokdo ale ví, jak se opravdu odehrál.

vstupenky na místě

ilustrační obrázek

Čtvrtek 16. června 2022 - 19:00

Poslední závod

Legendární příběh Hanče a Vrbaty každý zná, málokdo ale ví, jak se opravdu odehrál. Výpravné filmové drama Poslední závod režiséra Tomáše Hodana přiblíží tehdejší události z mrazivých hřebenů Krkonoš tak, jak se opravdu staly. Vyzdvihuje důležitou a zapomenutou postavu Emericha Ratha. Film vstoupí do kin 24. března, tedy přesně v den výročí tehdejšího lyžařského závodu z roku 1913.

Krkonoše před první světovou válkou byl chudý kraj, kde se střetával český živel s německým. Bohumil Hanč byl nejslavnější český lyžař své doby, vyhrával závody doma i v zahraničí. Všestranný sportovec Emerich Rath se jako jediný Němec zúčastňoval českých závodů, ostatní Němci z Krkonoš je z nacionálních důvodů bojkotovali. Hanč a Rath se proto dobře znali a setkali se i na startu významného závodu v březnu roku 1913. Po prvním kole se počasí na hřebenech prudce zhoršilo, vypukla sněhová vánice a všichni postupně vzdali. Hanč zůstal na trati sám, závod o první místo se ovšem změnil v závod o holý život. Vrbata stojí na trati jako jediný divák, Rath se vydává Hančovi na pomoc a všichni tři začínají v nelidském mraze a neproniknutelné vichřici psát příběh o hrdinství, odvaze, vůli a přátelství.

ČR, 2022 | hrají Kryštof Hádek, Judit Bárdos, Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský, Jan Hájek, Jaroslav Plesl | režie Tomáš Hodan

nevhodné pro děti do 12 let • vstupné 100 Kč • 102 minut

Více o filmu | Trailer