Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

KLUB PŘÁTEL HUDBY - VIOLONCELLOVÝ RECITÁL

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
17. 1.
Úterý

19:00

ZUŠ

Úterý 17. ledna 2006 - 19.00 hodin - ZUŠ

JAN ŠKRDLÍK - violoncello
RENATA ARDAŠEVOVÁ - klavír

Violoncellový recitál

Jan Škrdlík pochází z hudební rodiny. Studoval u předních českých violoncellistů jako Jan Hališka, Bedřich Havlík nebo Daniel Veis, a dále pak u Luise Clareta v Barceloně. Obdržel prémii Českého hudebního fondu za propagaci českých děl v zahraničí a jiná ocenění. S Janem Škrdlíkem se měli možnost seznámit posluchači na mnoha stech koncertech na třech kontinentech, ať už jako s komorním hráčem nebo sólistou. Logickým doplňkem této činnosti je i spolupráce s televizí a rozhlasem včetně nahrávek pro violoncello a symfonický orchestr. V oblasti sólové hry také nahrál pro přední vydavatelství řadu CD se skladbami prakticky všech stylových období. Jeho CD Bachových suit bylo vybráno v roce 2003 japonskou firmou Geocities mezi deseti tituly reprezentujícími českou interpretační tvorbu. Od roku 1997 vyučuje na brněnské konzervatoři. Svoji zahraniční pedagogickou činnost zahájil vedením vlastních interpretačních kurzů ve Španělsku v roce 2003. Česká i zahraniční kritika hodnotí zřetelné a jisté vedení smyčce, zvukovou malebnost a tónovou plasticitou, která společně s ušlechtilým tónem vede k neopakovatelné atmosféře Škrdlíkových vystoupení a nahrávek. Hraje na nástroj Adama Emanuela Homolky z roku 1842.

Renata Ardaševová je nadějná mladá klavíristka, kterou česká veřejnost zná nejen z jejich sólových recitálů, ale i z celé řady koncertů s našimi symfonickými orchestry. Studovala u dvou předních moravských pedagogů - Marty Toaderové a Innessy Janíčkové, ale na jejím růstu se výrazně podepsaly také konzultace se zahraničními lektory, mezi něž patří i V. Gornostaeva, L. Naumov a R. Kehler. Už od dětství se zúčastňovala řady soutěží, kterých má nyní za sebou více než dvě desítky. Získala v nich mnoho cen a uznání. (Virtuosi per musica di pianoforte v Praze - 1. cena, Chopinova soutěž v Mariánských Lázních - 1. cena, the Gordon Trust Prize B ve Skotsku ...) K hlubokému vhledu do nastudovaných děl přispělo jistě i čtyřleté studium kompozice ve třídě M. Báchorka, které bylo završeno 1. cenou ve skladatelské soutěži Generace v Praze v roce 1988. Angažuje se rovněž v oblasti komorní hry (Soutěž o evropskou cenu Zurich - 1. cena společně s klarinetistou Z. Zavičákem).

Vstupné v předprodeji: 90,- Kč, na místě: 110,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 3. ledna v T klubu a knihkupectví Lukas a Plejáda.
Mediálním partnerem je TV Beskyd.