Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

BERGEN - SPŘÁTELENÉ MĚSTO SE PŘEDSTAVUJE

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
3. 7.3. 9.

17:00

Galerie Na Radnici

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 3. července 2007 - 17.00 hodin - MěÚ

BERGEN - SPŘÁTELENÉ MĚSTO SE PŘEDSTAVUJE

Snímky Bergenu - fotografové Falk Prokop a Simone Ramin.

Město Rožnov p. R. ve spolupráci s T klubem - kulturní agenturou a družebními městy Bergen a Šrem zvou na výstavu fotografií

GALERIE NA RADNICI

Milí přátelé a zájemci o kulturu v Rožnově, díky přátelství s městem Šrem v Polsku vznikly v roce 1999 přátelské kontakty také s městem Rožnov p. R. Díky bohatým kulturním, sportovním a politickým setkáním se rozvíjí bohatá spojení a vznikla řada přátelství. Mezi tyto aktivity se řadí například v Bergenu každoročně pořádané "Mírové dny Anny Frankové", při kterých se školáci i školačky zabývají v různých projektech odkazem s cílem podpořit světovou touhu po míru a politickém usmíření. Sportovní utkání se konají jedenkrát za rok při volejbalovém turnaji dospělých, který se každoročně hraje v některém z našich tří partnerských měst. Ale i děti mají možnost se seznamovat. Během každoročně pořádných Dnů Šremu měří své síly malí fotbalisté a během letních prázdnin mají možnost uzavírat přátelství při jízdách na koňských hřbetech. Na letošní rok jsme se dohodli zaslat do Rožnova výstavu fotografií, což také rádi činíme. Ukázán při této výstavě je výběr z veřejných budov v Bergenu stejně tak jako některých záběrů z krajiny v okolí města. Kromě toho jsme zaslali také výběr z fotografií naší městské slavnosti, které se účastnili také jako členové oficiální delegace 1. místostarosta pan Alois Vychodil, 2. místostarostka paní Markéta Blinková, ředitelka T klubu - kulturní organizace paní Lenka Vičarová a tlumočník pan Tomáš Gross. K hudebnímu dotvoření městské slavnosti kromě toho výrazně přispěla rožnovská Junior Beskydská muzika. Dvěma hodinovými koncerty okouzlili publikum z Bergenu a jeho okolí a nadchli ho na nejvyšší úroveň. Myšlenku Galerie na Radnici bychom rádi prosadili v budoucnu také v Bergenu. Budeme také velmi rádi, když se Rožnov p. R. následně na některé z výstav také představí našim obyvatelům.

ŠREM Z PTAČÍ PERSPEKTIVY

Snímky ze Šremu - fotograf Dariusz Bógdał.
Šrem je co do velikosti třetím největším městem velkopolského vojvodství, sídlem samosprávných orgánů obecních úřadů, má více než 39 tisíc obyvatel. V Šremě má své sídlo také Šremský okresní úřad. Městem protéká řeka Warta, třetí nejdelší řeka v Polsku.
Situování Šremu v centrálním Polsku, také blízkost hlavního města regionu - Poznaně, vzdáleného necelých 42 km, přeje jeho všestrannému rozvoji. Šrem se řadí mezi nejstarší osady. Prvá písemná zmínka o Šremu pochází z buly papeže Inocence II. z roku 1136. Roku 2003 si Šrem připomněl 750 let od udělení městských práv. Šrem patří mezi nejrychleji se rozvíjející města v bývalém vojvodství poznaňském. Je srdcem Velkopolska. Město vyhledávají investoři i turisté a je přívětivé i pro obyvatele. Nabízí harmonické spojení ekologie a přírodního prostředí se znamenitě fungujícím průmyslem, bohatou historii i současnou kulturu. Pověstná je hospodárnost a pečlivost obyvatel, jejich vřelý vztah k městu, životu i práci, jejich pohostinnost, otevřenost a tolerance.
Šrem je městem bohaté i pyšné minulosti, skvělých výsledků hospodářských i kulturních. Město opatruje své nejlepší tradice, vzniklé před více jak sedmi stoletími. Právě tyto tradice vytvářejí v řečišti dějin neopakovatelnou přítomnost města. Do jeho historie se svými činy nesmazatelně zapsali kněz Piotr Wawrzyniak, Cyryl Ratajski, Heliodor Šwięcicki. Obyvatelé Šremu tvoří dobrého ducha tohoto města, jsou zřídlem jeho pravdivé současnosti, hospodářských vymožeností i významné pozice mezi městy s podobnou strukturou a stejné velikosti. To vše je zásluha obyvatel města. Šrem je součástí Velkopolska, krajiny, která se ve středověku stala kolébkou polské státnosti. Země śremská se svými barvitými terény, jezerem Grzymisławským, památnými parky, lesnatou krajinou se šlechtickými dvory a paláci je jedním z nejkrásnějších zákoutí regionu. Šrem je jedinečné místo k odpočinku a oddech pro hosty i turisty. Kdo byť jen jednou Šrem navštívil, navždy si na toto jedinečné město uchová v paměti příjemnou vzpomínku.
Výstavu připravilo Muzeum Šremskie w Šremie.

Slavnostní vernisáž se uskuteční v úterý 3. července v 17.00 hodin na MěÚ. Výstava trvá do 3. září - pondělí až pátek: dle otevírací doby Městského úřadu Rožnov p. R. - Galerie Na Radnici na Masarykově náměstí