Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

SAX & PIANO DUO - Roman Fojtíček - saxofon, Laura Vlková - klavír

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
9. 10.
Úterý

19:00

ZUŠ

ilustrační obrázek

Úterý 9. října 2007 - 19.00 hodin - ZUŠ

SAX & PIANO DUO

Roman Fojtíček - saxofon
Laura Vlková - klavír

Setkání saxofonu a klavíru v jednom komorním tělese lze charakterizovat jako splynutí přítomnosti s minulostí. Saxofon, přestože byl vynalezen ve 40. letech 19. století, začal naplno svůj život žít až téměř o sto let později a stal se tak jakoby symbolem zrychleně nervního tepu naší doby. Oproti tomu klavír navozuje spíše domácky usedlou a moudrou atmosféru s vůní kávy a kvalitní hudby. Spojením obou zdánlivě protichůdných elementů se můžeme ocitnout ve zcela specifickém světě hudby, který bude umět ironicky polechtat, ale též i konejšivě pohladit.

Jedněmi z prvních protagonistů této nástrojové hudby je české sax & piano duo, které se od r. 1995 pravidelně objevuj na české hudební scéně. Oba interpreti, Laura Vlková (klavír) a Roman Fojtíček (saxofon), patří k předním českým koncertním umělcům, jejichž interpretační úhel zobrazuje široké spektrum, a to jak uvnitř souboru tak i mimo něj. Klavíristka Laura Vlková je známá dlouholetou spoluprací s Pražským dětským sborem, s nímž absolvovala řadu evropských a světových turné. Spolupracuje s divadlem, televizí a filmem a věnuje se i samostatné koncertní činnosti. Byla též přizvána k nastudování a provedení původního českého muzikálu Karla Svobody "Dracula" a spolupracovala i na jeho novém muzikálovém projektu "Hrabě Monte Cristo". Je činná jako pedagog na Konzervatoři a Vyšší odborné škole Jaroslava Ježka.

Saxofonista Roman Fojtíček je pro své univerzální hudební schopnosti často vyhledávaným interpretem saxofonových a klarinetových partů jak v symfonických orchestrech, komorních souborech, tak i v sólových skladbách převážně soudobých skladeb. Je jedním ze zakládajících členů saxofonového kvarteta Bohemia, s kterým každoročně koncertoval v ČR a v zahraničí. V r. 2003 založil České saxofonové kvarteto.

V r. 1995 oba umělci založili netradiční sax & piano duo, ve kterém přinášejí hudbu jak původní tak transkribovanou. Příjemným zpestřením jejich koncertů jsou momenty, kdy se duo "rozpadne" na dva samostatné subjekty a umělci předvádějí svůj nástroj v sólové podobě. Repertoárové spektrum tohoto dua je velmi pestré a sahá od skladeb pozdního baroka až k dílům ze závěru 20. století, včetně posledních novinek.

Vstupné v předprodeji: 100,- Kč, na místě: 120,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 25. září v T klubu a knihkupectví Lukas a Plejáda.