Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

STŘÍPKY Z HISTORIE ROŽNOVA

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
26. 10.14. 12.

16:30

Galerie Na Radnici

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Pátek 26. října 2007 - 16.30 hodin - MěÚ Rožnov p. R.

STŘÍPKY Z HISTORIE ROŽNOVA

Město Rožnov p. R. ve spolupráci s T klubem - kulturní agenturou a Římskokatolickou farností v Rožnově p. R. a Valašským muzeem v přírodě zvou na výstavu

GALERIE NA RADNICI

Výstava v Galerii Na Radnici na chodbách MěÚ v Rožnově pod Radhoštěm, na které se představí veřejnosti dobové dokumenty z let 1876 a 1909, které se nalezly ve třech tubusech v makovici věže kostela Všech svatých v Rožnově pod Radhoštěm při letošní generální opravě. Zároveň na výstavě uvidíte vybrané historické předměty z věže, fotoreportáž z rekonstrukce věže kostela a seznam nových soudobých materiálů, které se uloží do obnovené věže včetně původních dokumentů.

Tubusy ukrývaly:

Tubus č. 1: (měděný 56 x 9,6 cm z r. 1909) např. rukopisy ze zasedání zastupitelstva z r. 1909, noviny z téhož roku, fotografie domů na náměstí a bankovek, tiskoviny o lázních v Rožnově, pohlednice Rožnova a drobné mince z let 1893-1908
Tubus č. 2: (měděný z r. 1876) např. noviny z let 1875-76, fotografie Rožnova a osob obecního zastupitelstva, tiskoviny a stanovy různých spolků, pozvánky na Anenskou pouť, pamětní rukopisy
Tubus č. 3: (kožený z r. 1876), který zhotovil obuvník František Hlucháň. Také zde byly pamětní záznamy - rukopisy a noviny.

Slavnostní vernisáž se uskuteční v pátek 26. října v 16.30 hodin na MěÚ Rožnov p. R. v rámci Všesvatského jarmarku. Zahájí žesťový soubor ZUŠ. Výstava trvá do 14. prosince - pondělí až pátek: dle otevírací doby Městského úřadu Rožnov p. R. - Galerie Na Radnici na Masarykově náměstí.

Elektronická verze ve camera.png fotogalerii.

detaily

Jak už název výstavy napovídá, máme možnost zhlédnout výjimečnou a originální výstavu, která je možná a neopakovatelná v našich životech opravdu jen jednou. V roce připomínky 740 let od prvé písemné zmínky o Rožnovu došlo snad kouzlem nechtěného ke generální rekonstrukci báně rožnovského kostela Všech svatých a k nalezení dokumentů, jejichž prostřednictvím můžeme nahlédnout do více než sto let staré historie města.

Město Rožnov pod Radhoštěm je historicky od svého založení úzce spjato s církví. Vždyť také první zmínky o Rožnovu spadají do druhé poloviny 13. století a souvisí s kolonizováním této odlehlejší části východomoravských hor. Nedílnou součástí města je také kostel Všech svatých blízko rožnovského náměstí. Nový zděný kostel, který nahrazoval předchozí kostely dřevěné, byl postaven v letech 1745 - 1750, kvůli probíhajícím nepokojům byl však definitivně včetně interiérů dokončen až v roce 1752.

Od doby své výstavby prošel rožnovský kostel řadou větších i menších oprav a rekonstrukcí. Z historických materiálů lze například vyčíst, že při opravě v roce 1805 byla vyměněna kopule, v roce 1876 pak byla vyměněna plechová střecha za šindel a dalších oprav se kostel dočkal po druhé světové válce, za které byla zrekvírována střešní krytina i zvony na válečné účely.

I v současné době byla nutná rekonstrukce horní části kostelní věže a díky tomuto se za krásného počasí v pátek 10. srpna 2007, za pomoci pracovníků provádějících její opravy na věži, snesla po lanech stará makovice z kostelní věže na půdu před rožnovskou farností. Zde už na ni netrpělivě čekala desítka odborníků i zástupců města Rožnova p. R., protože se předpokládalo, že bude ukrývat pro naši generaci nějaké tajemné zprávy.
V kopuli kostelní věže se našly celkem tři tubusy a malá měděná schránka. Při jejich otevírání bylo ve vzduchu cítit napětí z očekávání, jaké zprávy zanechali naši předci a z jakého nejstaršího letopočtu jsou.

Vše se díky této výstavě můžete dozvědět. Představují se dobové dokumenty z let Kartička1876 a 1909 a také vybrané historické předměty z věže. Součástí výstavy je také fotoreportáž z rekonstrukce věže kostela a jsou zde uvedeni dárci, kteří na rekonstrukci přispěli. Dále jsou vedle fotografií známých míst z doby minulé zdokumentována stejná místa ze současnosti a fotografie kontrastují vedle sebe. V neposlední řadě můžete nahlédnout do seznamu, ve kterém jsou zapsány nové soudobé materiály, které se uložily do obnovené věže, včetně původních dokumentů.

Dne 19. října 2007 provedli pracovníci Valašského muzea v přírodě odborné vložení materiálů do tubusů. Slavnostně byly na Radnici MěÚ v Rožnově vloženy poslední dokumenty a tubusy byly odborně uzavřeny. Stalo se tak v pondělí 22. října 2007. V průběhu Všesvatského jarmarku v pátek 26. října. 2007 byly tubusy vloženy do makovice v báni kostela. Z rekonstrukce horní části kostelní věže vznikla publikace s názvem Rožnovská věž, jejímiž autory jsou pánové Richard Sobotka, Daniel Drápala, Pavel Jaška a Jiří Polášek. Představení publikace proběhlo v kostele Všech svatých v rámci posledního adventního koncertu a za přítomnosti pozvaných hostů v neděli dne 23. prosince v roce 2007.