Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

PAVEL ŠPORCL

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
2. 11.
Pátek

16:00

Společenský dům

ilustrační obrázek

Pátek 2. listopadu 2007 - 16.00 hodin a 19.00 hodin - Společenský dům

PAVEL ŠPORCL

Pro velký zájem jsme pro Vás zorganizovali koncerty dva.

Jeden z našich nejlepších houslistů odstartuje začátkem září své turné po menších městech České republiky. Během turné, které nese název Generali Tour "Šporcl hraje Dvořáka", zavítá Pavel Šporcl a jeho klavírní partner Petr Jiříkovský do celkem 23 míst v Čechách a na Moravě. Po roce, kdy navštívil během svého posledního turné hlavně velká města, se nyní rozhodl dát příležitost i svým fanouškům v menších městech. Představí zde svá dvě poslední CD (Dvořák; Dvořák & Suk). Nezapomenutelné podání Dvořáka tak bude moci prožít celkem na osm tisíc posluchačů. Hrát se bude v kulturních domech, divadlech a na dalších vhodných a zajímavých místech. Každý si vychutná recitál s výběrem překrásných skladeb, kdy zazní například Dvořákova Sonatina... či Sukovy Čtyři skladby.

Pavel Šporcl
Nejvýraznější mladý český houslista, nejprodávanější umělec, Pavel Šporcl, díky svému umění a nekonvenčnímu vystupování slaví úspěchy u všech generací posluchačů na nejvýznamnějších pódiích. Je častým hostem televizních a rozhlasových pořadů, objevuje se ve všech médiích. Jeho nahrávky zaujímají přední místa žebříčků prodeje. "Žlutomodré CD" (Supraphon 2002), bylo postupně oceněno Zlatou a Platinovou deskou Supraphonu, živá nahrávka houslových koncertů A. Dvořáka a P. I. Čajkovského s Českou filharmonií (Supraphon 2003) a album Paganini (Supraphon 2004) získaly též Zlatou desku a Platinovou desku Supraphonu. Exkluzivní smlouvu s touto společností podepsal Pavel Šporcl v roce 2001. V roce 2003 nahrál své první CD pro významnou světovou společnost Universal Music Japan a v červnu téhož roku ho prezentoval na koncertech v největších japonských městech. Natočil též hudební pořad do tamní celoplošné TV Asahi. V roce 2005 vydal CD se skladbami pro housle a klavír Antonína Dvořáka "A.Dvořák-Violin works" (Supraphon 2005), které bylo oceněno jedním z neprestižnějších světových klasicko-hudebních časopisů The Strad jako CD měsíce června 2006. Jeho zatím poslední nahrávka "A. Dvořák, J. Suk-Violin Pieces" (Supraphon 2006), navazující na předchozí CD, vyšla na podzim 2006 a stala se nejprodávanějším titulem klasické hudby za 2006 u firmy Supraphon. Na housle začal hrát v pěti letech. Vystudoval Pražskou konzervatoř a hudební fakultu AMU (Václav Snítil). V letech 1991-96 studoval v USA na prestižních školách a univerzitách pod vedením vynikajících pedagogů (Dorothy DeLay, Itzhak Perlman, Dr. Eduard Schmieder,).
Je nositelem významných cen a ocenění, nahrál řadu kompaktních disků, koncertuje po celém světě, spolupracuje s řadou domácích i zahraničních orchestrů a významných umělců. Jako jediného z českých houslistů mladé generace zařadil Pavla Šporcla do své knihy "Housloví virtuosové: Od Paganiniho po 21. století" světově uznávaný kritik a historik Henry Roth. Rozsáhlý repertoár Pavla Šporcla zahrnuje 40 houslových koncertů, nespočet sonát, komorních a virtuózních děl. Jeho vystoupení jsou velmi dobře přijímána jak širokou veřejností, tak i odbornou kritikou. Po zahajovacím koncertu sezony 2001/2002 České filharmonie v pražském Rudolfinu (Koncert pro housle a orchestr a moll Antonína Dvořáka) pod taktovkou Vladimira Ashkenazyho, který byl natočen a odvysílán Českou televizí a Českým rozhlasem, nazvali kritikové Pavla Šporcla "talentem, který se rodí možná jednou za sto let…" Pavel Šporcl ve své dosavadní kariéře spolupracoval s mnoha významnými orchestry (Česká filharmonie, Slovinská filharmonie, Slovenská filharmonie, Staatkapelle Weimar, Richard Strauss Symphony Orchestra, Maďarský rozhlasový orchestr, Symf. Orch. hl.města Prahy FOK, Pražská komorní filharmonie, New World Symphony Orchestra, RTE National Symphony Orchestra Dublin), a dirigenty (V. Ashkenazy, L. Pešek, J. Bělohlávek, A.Talmon, G. Pehlivanian, S. Baudo, M. Swierczewski, P. Altrichter, L. Svárovský, T. Kuchar, CH. Wolf). V posledních letech se P. Šporcl začal objevovat také na prestižních festivalech jako Pražské jaro, Schleswig-Holsteinském, Brucknerfest, Rheingau Music, Festival Moravský podzim, Concentus Moraviae, Mitte Europa, Festspiele Europaische Wochen, Passau... V létě 2004 s obrovským úspěchem debutoval na jednom z nejvýznamnějších světových festivalů v Salzburgu (Salzburger Festspiele). V roce 2006 Pavel Šporcl zamířil na koncertní pódia do USA, Japonska, Španělska, Rakouska, Maďarska a také ke slavné Liverpoolské královské filharmonii, kde s obrovským úspěchem přednesl pod taktovkou Libora Peška Dvořákův houslový koncert. V Česku se ukázal posluchačům především na "Dvořák-Turné 2006". V lednu 2007 se pak představil na galavečeru "Noc houslí", který byl součástí největšího veletrhu hudebních nahrávek a nahrávacích společností na světě MIDEM ve francouzském Cannes. Pavel Šporcl rád překonává hranice mezi hudebními žánry a nebrání se spolupráci s interprety z jiných hudebních oblastí. Na koncertech již vystoupil např. s E. Pilarovou, M. Balogovou, Hradišťanem.

Mediálními partnery turné se staly: ČRo Vltava, Deníky, Railreklam.

Generálním partnerem se stala pojišťovna GENERALI.

Vstupné s místenkou: 200,- / 220,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 23. října v T klubu a knihkupectví Lukas.