Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

RADHOŠŤ ŠEDESÁTILETÝ

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
20. 6.30. 7.

15:00

Galerie Na Radnici

Pátek 20. června 2008 - 15.00 hodin - MěÚ v Rožnově p. R.

RADHOŠŤ ŠEDESÁTILETÝ

Město Rožnov p. R. ve spolupráci s T klubem - kulturní agenturou a Spolkem přátel souboru Radhošť zvou na výstavu

GALERIE NA RADNICI

V letošním roce si připomínáme šedesát let nepřetržité činnosti Valašského souboru písní a tanců RADHOSŤ z Rožnova pod Radhoštěm.

Začalo to v roce 1948. Po velké folklorní slavnosti III. Valašský rok, který se konal v rožnovském skanzenu v roce 1947, si jeho organizátoři uvědomili, že lidový kroj, lidový zpěv, lidový tanec, zvyky a obyčeje pomalu mizí z běžného života a že pro uchování těchto pokladů kulturního dědictví Valašska, je třeba něco udělat. A tak členové Muzejního spolku v Rožnově pod Radhoštěm pan Miloš Kulišťák a paní Věra Otevřelová zorganizovali skupinu mladých nadšenců, "promísili" je s pamětníky, z nichž mnozí byli účastníky slavnosti I. Valašský rok, která se konala u příležitosti otevření rožnovského skanzenu v roce 1925. Strýc Miloš Kulišťák vzal heligonku a učil mladé ogary a cérky valašské tance, paní Otevřelová učila zpěv, u Otevřelů se začali scházet muzikanti….."a jelo to" … a jede to dodnes.

K tomuto jubileu připravil Spolek přátel souboru Radhošť několik akcí a mezi nimi také tuto výstavu.

Slavnostní vernisáž se uskuteční v pátek 20. června 2008 v 15.00 hodin na MěÚ v Rožnově p. R. Výstava trvá do 30. července - pondělí až pátek: dle otevírací doby Městského úřadu Rožnov p. R. Galerie Na Radnici na Masarykově náměstí.