Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

VARHANNÍ KONCERT

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
18. 5.
Pondělí

19:00

kostel Všech svatých

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Pondělí 18. května 2009 - 19.00 hodin - kostel Všech svatých

VARHANNÍ KONCERT

VLADISLAV BOROVKA - hoboj
PAVEL ČERNÝ - varhany

Vladislav Borovka se narodil v roce1976 v jihočeských Netolicích a je absolventem pražské konzervatoře, kde u B. Vobořila studoval v letech 1996 - 2002 a na Hudební fakultě AMU v Praze u J. Mihuleho. Absolvoval několik letních česko-francouzských akademií v Telči a odtud získal nabídku zahraničního studia. Byl přijat na Conservatoire Paul Dukas v Paříži u J. L. Capezzaliho, kde studoval ve školním roce 2001 - 2002. Ze soutěžních úspěchů: 2. cena Concertino Praga v roce 1992, 2. cena v národní soutěži Konzervatoří ČR v Kroměříži 1993, v roce 2000 zvítězil v konkursu o stipendium společnosti Yamaha, vypsaném na AMU. V Mezinárodní soutěži Pražské jaro 2001 získal ve velké konkurenci 3. cenu spolu s cenami Nadace ČHF, Nadace Gideona Kleina a Nadace Život umělce. Od roku 1994 je prvním hobojistou Pražské komorní filharmonie, spolupracuje s klavíristou Štěpánem Kosem a působí v dechovém souboru "Trio von Aloe" spolu s Janem Brabcem a Tomášem Františem.

Pavel Černý chtěl být původně jazzovým klavíristou, ale ve 12 letech se rozhodl pro varhany a o tři roky později byl přijat na pražskou konzervatoř, kde studoval i kompozici. V letech 1991-97 pokračoval ve studiu varhan na AMU v Praze. Své vzdělání si soustavně rozšiřoval u řady vynikajících evropských osobností. Již během studií na sebe Pavel Černý upozornil 1. cenou v národní varhanní soutěži v Opavě a zejména vítězstvím v mezinárodních soutěžích v Lublani (Slovinsko) v roce 1992 a v soutěži Pražského jara v roce 1994. Navštívil téměř všechny země Evropy a Afriku. Kritika Pavla Černého označila jako "vyzrálého interpreta, který má naprosto přesnou představu o každé skladbě... je invenční v registraci... po technické stránce je naprosto suverénní, jeho artikulace i frázování jsou jasné... potvrdil své již ustálené místo mezi špičkou..." (Harmonie, duben 2000). Pavel Černý působí jako regenschori kostela Sv. Ludmily v Praze a jako moderátor duchovní hudby při Arcibiskupství pražském, kde jako pedagog vychovává varhaníky pro chrámovou hudbu. Zasedá jako člen soutěžních porot. Je spoluzakladatelem a v současnosti i předsedou občanského sdružení Česká varhanní společnost.

Akce je finančně podpořena Hudební nadací OSA, Nadací ČHF a firmou On Semiconductor.

Vstupné v předprodeji: 100,- Kč, na místě 120,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 5. května v T klubu a v knihkupectvích Lukas a Librex.