Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

UŽ JSME DOMA - Praha, FRONTLINE - Vidče

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
25. 9.
Pátek

20:00

restaurace Harcovna

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Pátek 25. září 2009 - 20.00 hodin - restaurace Harcovna

UŽ JSME DOMA - Praha
FRONTLINE - Vidče

Kapela Už jsme doma vznikla v Teplicích v roce 1985. Asi po půl roce do kapely přišli Miroslav Wanek a Romek Hanzlík z legendární punkové skupiny FPB. Hudba UJD je již od počátků punkově přímočará, přitom však velmi rafinovaně propracovaná po kompoziční i textové stránce. Živá vystoupení navíc oplývají nespoutanou energií. Pokud jde o stylovou charakteristiku, je velmi obtížné ji zařadit, jak v České republice tak v zahraničí není nic podobného k nalezení. Jisté jsou punkové kořeny a vliv avantgardní hudby v podání hnutí Rock in Oposition, The Residents nebo Magmy. Z kapel alespoň trochu podobných je možné uvést SleepyTime Gorilla Museum, The Ex, NeZdali, Dog Faced Herrmans, Degenarate Art Ensamble aj. Na české scéně patří UJD do rodiny skupin jako jsou Psí vojáci, Dunaj, Dybbuk, Ženy, Krásné nové stroje, Zkopce a nebo Dvouletá fáma. Především díky své originalitě, ale také díky své píli a nezlomné vůli, pronikli UJD po roce 1989 do evropských klubů a vzápětí i na severoamerický kontinent a do Japonska. V USA a Kanadě odehráli více než 600 koncertů, díky nimž jsou tam dnes rozhodně nejznámější českou rockovou kapelou. Fanoušky však mají prakticky po celém světě. Nezávislé distribuční sítě jako např. RecRec nebo Poseidon mají UJD ve svých katalozích. Internetových odkazů a diskuzí jsou tisíce a to i ve vzdálených zemích jako např. Austrálie a Nový Zéland nebo v Africe. UJD se účastnili a účastní řady významných festivalů, kde přitahují často pozornost prestižních periodik jako tomu bylo např. v Austinu, TX na festivalu SxSW u časopisu Rolling Stone. Velmi kladné kritiky jak na koncerty tak na veškeré své nahrávky získávají po celém světě, od Tokia přes Moskvu a Evropu až po San Francisco. Časopis Option nadšeně ocenil jejich prostorovou knihu, za kterou v Čechách dostali autoři cenu ministerstva kultury Nejkrásnější kniha roku.

UJD často podnikají exkurze do dalších oblastí. Pravidelně spolupracují např. s Aurelem Klimtem na hudbě k jeho animovaným filmům a k divadlu. Miroslav Wanek byl za hudbu k filmu Fimfárum Jana Wericha nominován na Českého lva. K UJD nepochybně patří dechový nástroj, který v současné době obstarává Adam Tomášek (trubka) z Příbrami. Po několika letech plodné změny na "kytarovou" kapelu se tak UJD vrátili ke svým stylotvorným kořenům, kdy byl pro ně dechový nástroj typický. Jako v minulých letech, i letos UJD pokračují ve své frenetické koncertní činnosti (cca 100 koncertů ročně) a to jak v zemích českých, tak i v zahraničí. Permanentně nabitý program od roku 1990 tedy pokračuje v nezmenšené míře. Kapela v brzké době dovrší svůj dvoutisící koncert.

Složení kapely: Miroslav Wanek - kytara, klávesy, zpěv, Pepa Červinka - basa, zpěv, Adam Tomášek - trubka, zpěv, Tomáš Paleta - bicí, tlesk, brek, Martin Velíšek - štětce.

Frontline - punk-rocková skupina z Vidče a okolí, probouzející se po změně sestavy opět ke koncertnímu životu.

Složení kapely: Pavel - bicí, Mart - basa, Vape - zpěv a kytarový doprovod, Johny - sólová kytara, doprovodný zpěv. Více na www.frontline.kx.cz

Vstupné v předprodeji: 80,- Kč, na místě 110,- Kč. Předprodej probíhá od 15. září v T klubu, Hudebninách a v knihkupectví Librex.