Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

STŘÍPKY Z HISTORIE ROŽNOVA

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
1. 10.
Čtvrtek

17:00

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 1. října 2009 v 17.00 hodin v budově 21 Krajského úřadu ve Zlíně

STŘÍPKY Z HISTORIE ROŽNOVA

Zlínský kraj ve spolupráci s T klubem - kulturní agenturou, Římskokatolickou farností Rožnov pod Radhoštěm, VMP a městem Rožnov p. R. zvou na výstavu

detaily

Zveme Vás na putovní výstavu, na které se představí veřejnosti dobové dokumenty z let 1876 a 1909, které byly nalezly ve třech tubusech v makovici věže kostela Všech svatých v Rožnově pod Radhoštěm při generální opravě v r. 2007. Zhlédnete fotoreportáž z rekonstrukce věže kostela a seznam nových soudobých materiálů, které byly uloženy do obnovené věže včetně původních dokumentů.

V rámci vernisáže proběhne také představení kalendáře vydaného městem Rožnov p. R., který nese název "Poselství rožnovské věže" a je úzce spjatý s výjimečnou výstavou. Slova místostarostky města Rožnova Markéty Blinkové vám přiblíží ideu vzniku tohoto kalendáře:

"Těsné sepjetí malebného městečka s dominantou římskokatolického kostela Všech svatých je znát při každém krůčku jejich společných dějin. Všichni s sebou neseme nezapomenutelné zážitky spojené s odkazem, který nám po staletí zanechávali naši předkové. I naše generace se jednou stane tou, o které budou naši potomci hovořit v minulém čase. Je to tedy jen na nás, jak se zhostíme příležitosti a svým dílem přispějeme k tvorbě nebo udržení kulturního dědictví.

10. srpna 2007 jsme s napětím a zvědavostí očekávali, jaké poselství nám předali naši předchůdci - osvícení občané Rožnova - otevřely se tubusy.

Dozvídáme se střípek po střípku, jak lidé žili a jaké hodnoty vyznávali. Po náročné rekonstrukci věže kostela má i naše generace nachystán odkaz generacím příštím. Uloženo možná na dalších 100 či 200 let a nesoucí poselství "Drazí synové synův našich!"

Tento kalendář je, milí spoluobčané, vydán v roce 100. výročí jedné z rekonstrukcí věže kostela a vložení historických dokumentů do makovice (1909). Je to zároveň kalendář na rok 2010 - připomíná tedy 260 let od dokončení hrubé stavby kostela (1750).

Doufám ,že Vás pohled do kalendáře pohladí po duši a budete s hrdostí žít v nejkrásnějším koutu naší země."

Slavnostní vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 1. října v 17.00 hodin v budově 21 Krajského úřadu ve Zlíně. Výstava bude otevřena od 2. října do 30. října od 7 do 17 hodin.