Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

JABLKOŇ - Praha, HROMOSVOD - Praha

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
20. 11.
Pátek

20:00

restaurace Harcovna

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Pátek 20. listopadu 2009 - 20.00 hodin - restaurace Harcovna

JABLKOŇ - Praha
HROMOSVOD - Praha

V roce 1977 pošťák Michal Němec, matematik analytik Ingo Bellman a herec Ivan Podobský založili v Praze skupinu, která přijala název Jablkoň. Své koncertní začátky si Jablkoň odbyla na různých akcích, kde příliš nezáleželo na žánrovém škatulkování, neboť Jablkoň byla nezařaditelná. Koncem osmdesátých let se Jablkoň objevovala především mezi písničkáři či folkovými a trempskými skupinami a příležitostně mezi jazzmany či rockery. Poznávání a zrání let osmdesátých vyvrcholilo pro skupinu vydáním alba Devátá vlna. Hudba Jablkoně se zároveň objevovala i na různých zahraničních undergroundových výběrech a dokonce i český rozhlas a televize zaregistrovali existenci Jablkoně. Dalším vrcholem byly koncerty na festivalech v Dánsku, kde se Jablkoň potkala s tehdy právě pěrestrojkovým Bulatem Okudžavou, ale také s hvězdami S. Vega, J. Cockerem, Gipsy Kings, Pere Ubu a dalšími muzikanty. Originální jablkoňský styl a otevřené hranice během krátké doby dostaly skupinu do ciziny a Jablkoň začala slavit úspěchy v Evropě. Spojení s houslovým virtuozem Jaroslavem Svěceným se v r. 1991 proměnilo v album Jablkoň Svěcený a hned další rok vyšlo album Baba Aga, které bylo jakýmsi průřezem dosavadní tvorby. Nezařaditelnost skupiny otvírala cestu na festivaly nejrůznějšího zaměření. Jablkoň navázala kontakt s Filmovým symfonickým orchestrem. Pod vedením dirigenta L. Svárovského tak vznikl program Symfonický Jablkoň, který měl premiéru v Frankfurtu n. O. Vzniká album Symfonický Jablkoň. V r. 1995 vyšlo album Machalaj a vlastně završilo celou dosavadní etapu činnosti. V r. 1997 vyšlo písničkové album Písničky, dále pak album Bláznivá, na kterém hostuje i dětský soubor Skřivánek se Židlochovic. Další album projektu Jablkoň - Svěcený Mumlava navazuje na to první z r. 91. Z alba nerušeně sálají spousty hudebních nápadů oblečené do typické, jablkoňsky hravé virtuózní instrumentace. Jablkoň vytváří společnou show s americkou taneční, divadelní, artistickou skupinou Galupha. Vychází další album Cestující v noci. Jablkoň slaví v divadle Archa 25. narozeniny a poprvé ve své historii dělá "vánoční" koncerty. Poté vychází i vánoční album Hovada boží. Jablkoň navazuje spolupráci s Brněnskou filharmonií a Hradeckým symfonickým orchestrem, probíhá několik koncertů Symfonického Jablkoně. Jablkoň dostává cenu Anděla za CD Hovada boží. Dochází k převratné události, v Jablkoni se objevuje žena, Anička Duchaňová. V paláci Akropolis křtí live DVD a CD Oslava, která jsou jakýmsi celkovým průřezem tvorby Jablkoně.

Jablkoň jablkoňuje a jablkoní a v tom jablkonění konce není…
Je to hudba, která je jako vesmír, v němž všechno ještě čeká na objevení.
(Corriere Delle Alpi, Itálie)

Poté, co jsme viděli Jablkoň, bude velmi obtížné zvykat si na tzv. normální hudbu.
(The Georgia Straight, Kanada)

Z jejich srdcí proudí lidové melodie, kterým vdechují vlastní tvorbou nový život.
(Het Mievwsblat, Holandsko)

Jablkoň představuje rock v metropolitním balení.
(Il Resto Del Carlino, Itálie)

www.jablkon.com

Pražský folk-rockový HROMOSVOD byl založen na podzim 1994 jako dětská kapela (dnes je věkový průměr cca 25 let), postupně se přes nespočet různých demo-alb vypracoval až k CD 17 lízátek, které vyšlo na jaře 2004 u renomovaného brněnského vydavatelství Indies Records (za účasti dvou stovek přihlížejících ho v pražském Rock Café pokřtil zpěvák Pavel Bobek). V propagačních materiálech vydavatel označil Hromosvod jako "velkou naději českého folk-rocku a následovníka legendárních Č.P.8." Na jaře 2006 vydal Hromosvod své druhé, kritikou ceněné CD Svitavy (kmotrem se stal Jaroslav Hutka), následně vyrazil na turné po českých a moravských městech. Skupina se umístila v několika žánrových soutěžích, má za sebou bezmála 200 koncertů. Hraje našlapaný písničkový folk-rock, který se díky nástrojovému obsazení a aranžérské pestrosti mírně vymyká tradičním proudům, ale nezabředá do bezbřehé alternativy. Domovskou scénu má Hromosvod v pražském Vagónu, nechybí v mimopražských klubech, ani na letních festivalech, jichž vloni ozdobil téměř dvacet (Sázavafest, Okolo Třeboně, Loděnica Piešťany…).

Více na www.hromosvod.com

Vstupné v předprodeji: 110,- Kč, na místě 150,- Kč. Předprodej probíhá od 10. listopadu v T klubu, Hudebninách a knihkupectvích Nohavica a Librex.