Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

SLOVO DALO OBRAZ

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
5. 11.5. 1.

17:00

Galerie Na Radnici

Čtvrtek 5. listopadu 2009 v 17.00 hodin v Galerii Na Radnici v budově MěÚ na Masarykově náměstím

SLOVO DALO OBRAZ

Město Rožnov p. R. ve spolupráci s T klubem - kulturní agenturou a Ludmilou Vaškovou zvou na výstavu

GALERIE NA RADNICI

Výstava knižních ilustrací Ludmily Vaškové.

Posledních několik let je jméno Ludmily Vaškové - rožnovské výtvarnice a keramičky - již natrvalo spjato i s knižní ilustrací. V roce 2003 doprovodila svými kresbami knihu Pohádky a pověsti z Rožnovska Beneše Metoda Kuldy. V dalších letech následovaly ilustrace Tvarůžkových koled, další kolekce pohádek O kouzlu lidského dobra a Kouzelné bytosti zpod Radhoště a v roce 2007 souboru historických soudniček Súdili sa Rožnovjané. Letos vyšla ve Valašském muzeu v přírodě formátově větší kniha s jejími obrázky Jak šel Janek do světa učit se řemeslu. V ilustrátorské tvorbě může Ludmila Vašková zúročit nejen své odborné školení - vystudovala grafiku a ilustraci, ale také ony stovky a tisíce hodin v keramické dílně při práci na tvorbě a dekoru hliněných nádob a také se může spolehnout na svého životního partnera Břetislava Vaška - knižního grafika.

Procházíme-li publikace s jejími ilustracemi, brzy poznáme, že nejsou jen pouhým doplňkem textu. Vyprávěný příběh podtrhují, účinně a přitom nenásilně pomáhají k jeho vizualizaci. Bez ostychu zde můžeme říci, že už dnes je Ludmila Vašková svými ilustracemi - především pohádek - zdatnou pokračovatelkou rozvinuté tradice české knižní ilustrace. Že však dosavadní ilustrátorská tvorba je jen první nenápadnou vlaštovkou, to dokládají zde prezentované akvarely např. událostí zvykoslovného roku. Věřme, že se naskytne ještě řada dalších podnětných výzev a příležitostí k tomu, aby mohla Ludmila Vašková plně rozvinout své výtvarné schopnosti i v této oblasti.

Slavnostní vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 5. listopadu v 17.00 hodin v Galerii Na Radnici v budově MěÚ na Masarykově náměstí. Výstava potrvá do 5. ledna. Výstava je otevřena: pondělí až pátek - od 9 hodin do 15 hodin, sobota od 9 hodin do 12 hodin, neděle zavřeno.