Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

MIROSLAV AMBROŠ - housle, ZUZANA AMBROŠOVÁ - klavír

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
12. 1.
Úterý

19:00

ZUŠ

ilustrační obrázek

Úterý 12. ledna 2010 - 19.00 hodin - ZUŠ

MIROSLAV AMBROŠ - housle
ZUZANA AMBROŠOVÁ - klavír

Miroslav Ambroš se začal profesionálně věnovat hře na housle až v jedenácti letech na Gymnáziu J. Nerudy v Praze - s hudebním zaměřením u prof. Jiřího Hnyka. Současně jezdil na konzultace na Vysokou školu C. M. von Weber v Drážďanech k profesoru Ivanovi Ženatému, u kterého pak studoval tři roky na pražské konzervatoři. Studium dokončil u prof. Pavla Kudeláska. Od roku 2006 studuje na Hudební fakultě AMU v Praze u prof. Ivana Štrause a od října 2008 začal studovat také na Hochschule für Musik und Theater Hannover u Prof. Krzysztofa Wegrzyna. Od roku 2008 je soukromým žákem Mistra Josefa Suka. V roce 2007 absolvoval mistrovské houslové kurzy v Ottawě v Kanadě u Profesora Manhattan school of Music Pinchase Zukermana. Zúčastnil se také mistrovských kurzů pod vedením Z. Brona, R. Ricciho, B. Sayeviche, S. Yaroseviche, S. Shippse, G. Kalinovského a dalších. Zvítězil v mnoha celostátních a mezinárodních soutěžích. V roce 2003 se stal absolutním vítězem mezinárodní soutěže "Du Prix des Jeunes Talents Européens de Musique Classique" v Marseille. V roce 2004 získal na základě vítězství v soutěži stipendium společnosti YAMAHA. Společně s klavíristou Markem Šedivým se stal absolutním vítězem Národní soutěže Concertino Praga 2006 pro komorní soubory. V roce 2006 natočil své debutové CD společně s klavíristkou Zuzanou Ambrošovou. Opakovaně spolupracoval s Pražskou komorní filharmonií, se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Českým národním symfonickým orchestrem, Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín, Moravskou filharmonií Olomouc, Pražským komorním orchestrem, Českým komorním orchestrem, Štátnou filharmóniou Košice, Slovenským komorním orchestrem a dirigenty. Koncertoval na významných pódiích u nás i v zahraničí. Vystoupil na mnoha koncertech a festivalech po celém světě. V listopadu roku 2008 uskutečnil mimořádně úspěšné turné s Czech virtuosi orchestra po jedenácti městech Španělska. Společně s Josefem Sukem, Jiřím Bártou, Janem Simonem a Karlem Untermüllerem vystoupil na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro 2008 a s těmito vynikajícími umělci také natočil CD se skladbami A. Dvořáka a J. Suka u společnosti Supraphon. Hraje na vzácný nástroj italského mistra houslaře Camilla de Camilliho z roku 1734, zapůjčený ze Státní sbírky Národního muzea České republiky.

Zuzana Ambrošová započala svá studia na košické konzervatoři již ve třinácti letech jako výjimečně talentované dítě. Jako laureátka Smetanovské klavírní soutěže v Hradci Králové (1974) a soutěže Beethovenův Hradec (1976) hrála sólově se Státní filharmonií Košice již v šestnácti letech. V roce 1979 se zúčastnila mistrovských klavírních kurzů ve Weimaru v Německu. Po ukončení studií na Akademii múzických umění v Praze, kde studovala v klavírní třídě prof. Zdeňka Jílka a prof. Jana Panenky (komorní hra) působila od roku 1982 deset let na konzervatoři v Košicích. S velkým úspěchem vystupovala jako sólistka s košickou filharmonií a vídeňskými filharmoniky, v recitálech a na koncertech, a to jak na Slovensku a v Čechách, tak také v Německu, Rakousku, Polsku, Maďarsku, Chorvatsku, Španělsku, Francii, Itálii a Švýcarsku. Od roku 1992 působí v Praze na konzervatořích, Gymnáziu Jana Nerudy (hudební sekce) a externě spolupracuje jako korepetitorka na dechovém oddělení Hudební fakulty AMU. Často bývá přizvána ke klavírní spolupráci zejména na mezinárodních soutěžích a kurzech. Nejvíce se však věnuje klavírní spolupráci se svým synem Miroslavem, se kterým vystupuje na mnoha domácích a mezinárodních pódiích. V roce 2006 natočila s Miroslavem Ambrošem jejich první společné CD. Spolupracuje rovněž s rozhlasem a televizí.

Akce je finančně podpořena nadací ČHF. Vstupné v předprodeji 110,- Kč, na místě 130,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 4. ledna v T klubu a v knihkupectvích Nohavica a Librex. Vstupenky je možné si předem rezervovat telefonicky na čísle 571 651 233 nebo na e-mailu: ekonomicke@tka.cz, rezervace se ruší 5 dnů po zahájení předprodeje.

program koncertu

G. F. Händel Sonáta D dur pro housle a klavír
Affetuoso
Allegro
Larghetto
Allegro
P. de Sarasate Koncertní fantazie Faust pro housle a klavír
J. Joachim Romance pro housle a klavír
S. Bodorová Dža More pro sólové housle
L. Janáček Sonáta pro housle a klavír
Con moto
Ballada. Con moto
Allegretto
Adagio. Poco mosso