Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

MONIKA KNOBLOCHOVÁ – cembalo, kladívkový klavír, PETR NOUZOVSKÝ – violoncello

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
2. 3.
Úterý

19:00

ZUŠ

ilustrační obrázek

Úterý 2. března 2010 - 19.00 hodin - ZUŠ

MONIKA KNOBLOCHOVÁ - cembalo, kladívkový klavír
PETR NOUZOVSKÝ - violoncello

Monika Knoblochová, interpretka vynikajících uměleckých a technických kvalit, zanícená vyznavačka autentické interpretace barokní hudby a současně renomovaná interpretka soudobé hudby, účastnice mnoha mistrovských kurzů v celé Evropě, držitelka řady prestižních interpretačních ocenění, je jednou z nejvýraznějších objevů mladé generace. Po absolvování Konzervatoře v Praze studovala Monika Knoblochová cembalo na Akademii múzických umění v Praze ve třídě Giedré Lukšaité-Mrázkové a formou konzultací u Zuzany Růžičkové. Zároveň v letech 1997-2000 studovala muzikologii na Karlově univerzitě v Praze. V letech 1996-1998 studovala na Dresdner Akademie für alte Musik u Johna Tolla a od roku 2000 na Hochschule für Musik v Kolíně nad Rýnem ve třídě K. Haugsanda, kde v roce 2002 obdržela závěrečný diplom. Tato studia si v roce 2002 obohatila tříměsíčním pobytem na Královské konzervatoři v Den Haagu ve třídě Jacquesa Ogga. V roce 2005 završila svá studia absolutoriem Mistrovské třídy u Christine Schornsheim na Hochschule für Musik und Theater v Mnichově. V roce 1999 získala Monika Knoblochová na mezinárodní soutěži Pražského jara 3. cenu a titul laureáta a Cenu Nadace Bohuslava Martinů za nejlepší provedení Koncertu pro cembalo a malý orchestr, který rovněž natočila na CD. V roce 2002 se stala držitelkou prestižní Davidoff Prix České republiky, v roce 2003 obdržela společně s Janou Semerádovou (barokní příčná flétna) 3. cenu a titul laureáta na 16. Grosser Förderpreiswettbewerb v Mnichově v kategorii historicky poučená interpretace staré hudby a v témž roce přidala ještě Cenu Společnosti Bohuslava Martinů na Mladém pódiu v Karlových Varech. Monika Knoblochová nahrála celou řadu kompaktních disků. Její poslední CD pro společnost Supraphon se Souborným dílem pro cembalo B. Martinů (2005) bylo oceněno mezinárodní kritikou - 4 Diapasons d'Or, 10 Jokers a CD měsíce časopisu Crescendo, Le Monde de la Musique. V roce 2006 nahrála spolu s cellistou P. Nouzovským Bachovy Gambové sonáty pro společnost Cube Bohemia. Na jaře 2007 nahrála, opět pro Cube Bohemia, Invence J. S. Bacha a J. Nováka, které vyšly u příležitosti jejího recitálu ze stejných děl na festivalu Pražské jaro 2007. Monika Knoblochová pravidelně vystupuje jako sólistka i komorní hráčka doma i v zahraničí. Je členkou souborů Duo seraphim (spolu s flétnistkou Janou Semerádovou), Collegium Marianum (specializovaného na starou hudbu) a Resonance (specializovaného na hudbu XX. a XXI. století), jehož je zakládající členkou. Její rozmanitý repertoár sahá od autentické interpretace staré hudby přes klasiku až k soudobé hudbě. Od roku 2006 vede cembalovou třídu na Letní škole staré hudby v Rajnochovicích a od roku 2007 také na Akademii staré hudby při Masarykově univerzitě v Brně.

Petr Nouzovský je absolventem Konzervatoře v Praze (Jan Páleníček, Jiří Bárta) a HAMU v Praze (Miroslav Petráš). Současně je studentem drážďanské Vysoké hudební školy u Wolfganga Emanuela Schmidta. Svá studia završí na Královské konzervatoři v Madridu, kam nastoupil v říjnu 2009. Své umění si zdokonalil u více než deseti světových violoncellistů na mistrovských kurzech po celém světě. Již jako student konzervatoře zaznamenal první mezinárodní úspěch ve formě pozvání na Piatigorského seminář do Los Angeles, kam bylo přijato pouze deset violoncellistů z celého světa. Startem pro jeho kariéru bylo pozvání na mezinárodní hudební festival Pražské jaro 2005. Díky úspěšnému recitálu je častým hostem nejen našeho nejprestižnějšího festivalu, ale také festivalů v zahraničí. Díky vítězství v soutěži New Master on Tour 2007 absolvoval sólové koncerty v Rusku, Holandsku a Slovensku.

Z jeho dalších zahraničních aktivit jmenujme časté recitály v Japonsku, Španělsku či Polsku. Za doby svého německého studia získal prestižní ocenění Europäische Förderpreis für Musik 2007. Je také vyhledávaným komorním hráčem. Z jeho komorních partnerů jmenujme Václava Hudečka, Martina Kasíka, Mariána Lapšanského, Gerarda Wysse, Kateřinu Englichovou, Viléma Veverku, Jiřího Hlaváče, Martinu Jankovou, Zemlinského kvarteto, Stamicovo kvarteto, či Royal String Quartet. Do roku 2009 natočil nebo se spolupodílel na nahrání osmi CD. V roce 2009 Petr Nouzovský odehrál Dvořákův violoncellový koncert v rámci České filharmonie, v roce 2010 pozvání do Komorního cyklu FOK, Komorního spolku České filharmonie, či opětovné vystoupení na festivalu Pražské jaro. Hraje na violoncello "Miroslav Komár 2008" a "Jean Baptiste Vuillaume 1835".

Akce je finančně podpořena nadací ČHF. Vstupné v předprodeji 110,- Kč, na místě 130,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 16. února v T klubu a v knihkupectvích Nohavica a Librex.

program koncertu

Johann Sebastian Bach Sonáta G dur BWV 1027 pro violoncello a cembalo obligato
Adagio - Allegro ma non tanto - Andante - Allegro moderato
Michal Macourek Siaram - Variace pro violoncello a cembalo
Antonio Vivaldi Sonáta č. 7 g moll
Preludio. Largo - Allemanda. Andante
Sarabanda. Largo - Gigue. Allegro
pauza
Johann Sebastian Bach Suita C dur pro violoncello sólo BWV 1009
Antonio Vivaldi Sonáta č. 3 a moll
Largo - Allegro - Largo - Allegro
Johann Sebastian Bach Sonáta g moll BWV 1029 pro violoncello a cembalo obligato
Vivace - Adagio - Allegro