Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

PETER KOSORÍN - marimba

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
5. 10.
Úterý

19:00

ZUŠ

ilustrační obrázek

Úterý 5. října 2010 - 19.00 hodin - ZUŠ

PETER KOSORÍN - marimba

Peter Kosorín je jedním z mála sólových hráčů na marimbu (melodický bicí nástroj na principu xylofonu) v našich končinách. Jeho interpretační umění je oceňováno jak profesionály, tak širokou veřejností, které tento krásný nástroj okamžitě učaruje.

Peter Kosorín se narodil v Žiaru nad Hronom v hudebnické rodině. Po absolvování ZUŠ v oboru hra na klavír byl přijat na Štátne konzervatórium v Bratislavě, kde vystudoval hru na bicí nástroje ve třídě Ondreje Štefaňára.

detaily

Jako posluchač konzervatoře se v roce 1999 zúčastnil II. ročníku Interpretační soutěže v hře na bicí nástroje v Brně, kde v kategorii melodických bicích nástrojů získal první místo. V roce 2001 získal opět první místo na III. ročníku této soutěže v Ostravě. Ještě jako student konzervatoře v roce 1999 úspěšně účinkoval na Mezinárodním hudebním festivalu Melos-Étos v umělecké spolupráci s americkou perkusionistkou Amy Lynn Barber. V posledním ročníku konzervatoře byl už členem skupiny bicích nástrojů Symfonického orchestru Slovenského rozhlasu, kde strávil sezonu 2000/2001. V roce 2001 začal spolupracovat jako tympánista s komorním orchestrem města Bratislavy CAPPELLA ISTROPOLITANA, s kterým dodnes vystupuje na pódiích v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Francii, Španělsku, stejně jako na Slovensku.

V roce 2006 dokonce vystoupil s tímto orchestrem v Primaciálním paláci v Bratislavě jako sólista v 1. marimbovém koncertě Neye Rosaura. V roce 2002 mu byla udělena cena primátora města Bratislavy za úspěšnou reprezentaci školy a města. Ve stejném roce byl přijat na Janáčkovu akademii múzických umění v Brně. Zde studoval pod vedením doc. Martina Opršála (sólová hra na bicí nástroje a komorní hra) a doc. Pavla Šumpíka (orchestrální hra). V roce 2004 se zúčastnil Mezinárodní marimbové soutěže v Saint-Truiden v Belgii, kde postoupil do druhého kola mezi čtyřicet nejlepších marimbistů z celého světa a získal cenu agentury Classic Concert. Během studia v Brně absolvoval několik mistrovských kurzů a seminářů - v hře na marimbu u Katarzyny Myćky, Marty Klimasary a Williama Moercha, v hře na tympány u prof. Klause Tresselta a v hře na multipercussion u Jeffa Beera. V době studia na JAMU se také představil na několika sólových vystoupeních po Slovensku (Bratislava - Fórum mladých talentů 2004, marimbový recitál v Šali a dalších městech) i v České republice (Velké Meziříčí, Brno, Ostrava - Mezinárodní festival Ostravský buben). V oblasti komorní hudby spolupracoval s Percussion ensemble JAMU, Percussion ensemble Stuttgart a Melos-Étos ensemble. V současné době působí jako první tympánista ve Slovenské filharmonii, od září 2009 je zároveň vedoucím skupiny bicích nástrojů. Spolupracuje i se Symfonickým orchestrem Slovenského rozhlasu jako sólo tympánista. Rovněž je pedagogem na Štátnom konzervatóriu v Bratislavě. Sólově hraje na marimbu a se spolužákem z JAMU a kolegou - tympánistou Filharmonie Brno Lukášem Krejčím tvoří duo PERCUDOS.

Akce je finančně podpořena nadací ČHF. Vstupné v předprodeji 110 Kč, na místě 130 Kč. Předprodej vstupenek probíhá v T klubu a v knihkupectvích Nohavica a Librex.