Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

STADLEROVO KLARINETOVÉ KVARTETO

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
15. 2.
Úterý

19:00

Společenský dům

ilustrační obrázek

Úterý 15. února 2011 - 19.00 hodin - Společenský dům

STADLEROVO KLARINETOVÉ KVARTETO

Aleš Pavlorek - klarinet, Svetoslav Točev - klarinet, es klarinet, Igor Františák - klarinet, basklarinet, Jiří Masný - basklarinet

Tento komorní soubor vznikl v roce 1994 z vynikajících posluchačů Ostravské univerzity a členů Janáčkovy filharmonie Ostrava. Vzhledem ke svému netradičnímu obsazení využívá nových možností interpretace jak skladeb původních, tak neomezeného množství transkripcí s orientací na renesanční, barokní a klasicistní hudbu, která v podání klarinetu a basklarinetu přináší odkaz starých mistrů v moderním barevném pojetí. Značnou část repertoáru tvoří původní díla současných skladatelů, která jsou přímo určena pro toto obsazení a také jazzové kompozice. Soubor se od svého vzniku velmi rychle zapojil do kulturního dění v naší republice. Účinkoval v řadě mezinárodních festivalů - Janáčkovy Hukvaldy, Pražská zima, Svatováclavský hudební festival, festival Česko-německých kulturních dnů v Drážďanech aj., na koncertech v Pražském Rudolfinu a v rámci koncertní sezony Janáčkovy filharmonie Ostrava. Kromě mnoha koncertů v České republice, kde ho můžeme spatřit jak v koncertních sálech, tak i v prostorách chrámů a kostelů, soubor účinkuje i v zahraničí (Německo, Rakousko, Polsko, Francie, Turecko). Stadlerovo klarinetové kvarteto navázalo velmi plodnou spolupráci s Českým rozhlasem Ostrava, pro který od svých začátků pravidelně natáčí snímky jak studiové, tak "live" koncerty. Soubor se také zúčastnil celostátní soutěže (1995), kde získla 3. Cenu. V roce 1998 pořídil kvartet "live" nahrávku Cdpro Sony Music s hudbou norského skladatele Trygve Madsena, v roce 2001 profilové CD "Stadlerovo klarinetové kvarteto" (Stylton) a v roce 2006 "Stadler Clarinet Quartet - live" (PRO records). V září 2003 natáčel živě pro Českou televizi koncert v rámci projektu "Koncert na kurtech".

Akce je finančně podpořena nadací ČHF. Vstupné v předprodeji 110 Kč, na místě 130 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 1. února v T klubu a v knihkupectvích Nohavica a Librex.

program koncertu

Ferenc Farkas Antické maďarské tance
Intrada - Lassú - Lapockas tánc - Chorea - Ugrós
Tommaso Albinoni Sonata g-moll
Largo - Allegro - Grave - Presto
Cesar Franck Prélude, Fugue et Variation
Trygve Madsen Clarinet Marmelade
Allegreto - Andante - Allegro
přestávka
Jean Francaix Petit Quartuor
Gaguenardise - Cantiléne - Sérénade comique
Aleš Pavlorek Malá suita
Preludium - Valzer - Rondo
Astor Piazzolla Histoire du Tango
Bordel 1900 - Café 1930 - Concert d aujourd hui