Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

JABLKOŇ - Praha, HROMOSVOD - Praha

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
12. 3.
Sobota

20:00

restaurace Harcovna

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Sobota 12. března 2011 - 20.00 hodin - restaurace Harcovna

JABLKOŇ - Praha
HROMOSVOD - Praha

Pražský folk-rockový Hromosvod vyráží na hutné březnové turné k novému CD Zimní čas.

Šest moravsko-slezských koncertů v řadě odehraje po boku jedničky českého alternativního folk-rocku, kapely Jablkoň. Tahounem je JABLKOŇ, stálice a dozajista jedna z nejzajímavějších tuzemských kapel současnosti. HROMOSVOD, mladší a k Jablkoni často přirovnávaná formace, si své místo na slunci teprve hledá, resp. trpělivě buduje. Možná ho najde s ambiciózní a kritikou vřele přijatou třetí řadovou deskou Zimní čas, jejíž propagaci je turné věnováno.

Jablkoň spatřila světlo světa před čtyřiatřiceti lety, v roce 1977. Ze tří zakladatelů zůstal v kapele dodnes zpěvák a kytarista Michal Němec, majitel nezaměnitelného basu, téměř výhradní autor hudby a textů. V osmdesátých letech kapela bodovala stejně tak na folkových přehlídkách, jako na jazzových festivalech, do povědomí se ale zásadně dostala až v dekádě následující - povolily dobové ledy a Jablkoň se rozjela do světa. Natočila zásadní alba Baba Aga (1991), Machalaj (1995), Písničky (1997) nebo folkovou Bláznivou (1999), začala spolupracovat s fenomenálním houslistou Jaroslavem Svěceným (trvá dodnes), koncertovala po celé Evropě, s Filmovým symfonickým orchestrem nahrála album Symfonická Jablkoň, složila hudbu k filmu Smradi (2002)… Po dalších řadových albech (Mumlava, Cestující v noci, Hovada boží) následoval v létě 2005 pro účely live-dvd natočený koncert v Náměšti nad Oslavou, hostovali m.j. Jiří Stivín, Zuzana Lapčíková, Petr Váša nebo sbor Skřivánek. Zatím posledním albem je loňský Půlpes, který jen potvrzuje známou pravdu, že v diskografii Jablkoně není slabých míst. Svou dynamickou a experimentální hudbu dává Jablkoň kromě klasických kytar, baskytary, saxofonu a svérázné bicí soupravy na odiv i prostřednictvím nejrůznějších trubek, hustilek, cinkátek a jiných kovových předmětů.

V současnosti tvoří kapelu Michal Němec (zpěv, kytara), Martin Carvan (kytara), Johnny Jůdl (baskytara, fagot), Petr Chlouba (bicí, perkuse)… a o generaci mladší Anička Duchaňová (zpěv, saxofon). Více na www.jablkon.com.

Hromosvod byl založen na podzim 1994 jako dětská kapela, postupně se přes různá demo-alba vypracoval až k CD 17 lízátek, které vyšlo na jaře 2004 u renomovaných Indies Records. V propagačních materiálech vydavatel označil Hromosvod jako "velkou naději českého folk-rocku a následovníka legendárních Č.P.8." V květnu 2006 vyslal Hromosvod do světa své druhé oficiální album s názvem Svitavy ověnčené pozitivními novinářskými ohlasy a posvěcené Jaroslavem Hutkou. Rok 2007 korunoval postup do mezinárodního finále Porty. Po festivalovém reji let 2008-9 začala kapela pracovat na novém, v pořadí třetím CD Zimní čas, které vyšlo koncem září 2010. Skupina, která má za sebou bezmála 300 koncertů, hraje našlapaný písničkový folk-rock, který se díky nástrojovému obsazení (housle, příčná flétna) a aranžérské pestrosti mírně vymyká tradičním proudům, ale nesklouzává do intelektuálního rozjímání o smyslu všeho a ničeho.

Více na
www.hromosvod.cz | www.hromosvod.com | www.bandzone.cz/hromosvod
www.youtube.com/watch?v=1qWYPn7dydY

Vstupné v předprodeji: 110 Kč, na místě 150 Kč. Předprodej probíhá v T klubu a knihkupectvích Nohavica a Librex.