Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

VARHANNÍ KONCERT

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
18. 5.
Středa

19:00

kostel Všech svatých

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Středa 18. května 2011 - 19.00 hodin - kostel Všech svatých

Václav Návrat - barokní housle
Aleš Bárta - varhany

VARHANNÍ KONCERT

Václav Návrat je jednou z významných osobností světa autentické interpretace staré hudby v Čechách. Vystudoval Konzervatoř v Ostravě (u prof. Josefa Sochora) a poté Akademii múzických umění v Praze (ve třídě prof. Antonína Moravce). Po absolutoriu byl členem souboru České filharmonie Pražští madrigalisté. Ve stejné době začíná být fascinován autentickou interpretací staré hudby. Studuje intenzivně dostupné archivní materiály, věnuje se hře na barokní a klasicistní housle a později byl iniciátorem vzniku několika souborů staré hudby - ANTIQUARIUS CONSORT, MUSICA DIVINA PRAGA a BEETHOVEN TRIO PRAGA. V roce 1998 zakládá VIVALDI ORCHESTRA PRAGA, s nímž vystupuje často jako sólista s širokým repertoárem barokních koncertů. Václav Návrat natočil už více než 20 CD pro japonské firmy PONY CANYON a EXTON (jedno CD získalo v Japonsku i desku měsíce), pro ARTA RECORDS a OLIVERIUS RECORDS. Se svými soubory vystoupil na stovkách koncertů v mnoha zemích světa. Václav Návrat se také zajímá o výtvarné umění, maluje obrazy (uskutečnil desítky výstav) a graficky zpracovává obaly na CD. O staré hudbě napsal již řadu odborných, ale i popularizujících článků. Píše také eseje a povídky - v roce 1995 mu vydalo vydavatelství Volvox globator knihu Šamanský úder - povídky o magickém lemu věcí…

Aleš Bárta je jedním z nejúspěšnějších českých varhaníků. Svá studia zahájil na brněnské konzervatoři u prof. Josefa Pukla a pokračoval na pražské Akademii múzických umění ve třídě doc. Václava Rabase. Již při studiu se stal úspěšným účastníkem domácích a později mezinárodních soutěží. Je vítězem Mezinárodní varhanní interpretační soutěže Antona Brucknera v Linci (1982), laureátem Mezinárodní varhanní soutěže Franze Liszta v Budapešti (1983) a absolutním vítězem Mezinárodní varhanní soutěže Pražského jara (1984). Jeho koncertní repertoár obsahuje stěžejní díla světové i české varhanní tvorby od baroka po současnost. Jako sólista vystupuje s předními symfonickými i komorními orchestry (Česká filharmonie, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Virtuosi di Praga, Pražský komorní orchestr). Spolupracuje s předními sólisty (Josef Suk, Ivan Kusnjer, Sergej Kopčák, Miroslav Kejmar). Je častým hostem domácích i zahraničních pódií. Koncertoval v Rakousku, Maďarsku, Německu, Francii, Španělsku, Švýcarsku, Finsku, Itálii, Belgii, Rusku, Turecku, USA, Japonsku a Číně. Byl hostem mezinárodních festivalů v Praze, Bratislavě, Lipsku, Istanbulu, Hong Kongu, Berlíně, Avignonu, Tokiu, Londýně a Curychu. Během svého turné v Japonsku v roce 1998 otevíral svými dvěma recitály novou koncertní síň v Yokohamě. Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem, od roku 1995 je "sólistou Českého rozhlasu". Uvádí premiéry soudobé varhanní hudby. Aleš Bárta nahrává mj. pro gramofonové firmy Arco Diva, Supraphon a japonské společnosti Pony Canyon a Octavia Records. Natočil 30 sólových kompaktních disků, za které získal četná ocenění (Zlatá deska Supraphonu, Cena Harmonie, Cena Českého hudebního fondu). Jeho první CD pro firmu Pony Canyon - J. S. Bach: Organ Works - získalo v Japonsku v konkurenci nahrávek předních světových sólistů a orchestrů titul "nahrávka roku" (1995). Na základě tohoto úspěchu natočil pro tuto gramofonovou společnost kompletní varhanní dílo J. S. Bacha na 16 CD.

Akce je finančně podpořena nadací ČHF. Vstupné v předprodeji 110 Kč, na místě 130 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 3. května v T klubu a v knihkupectvích Nohavica a Librex.

program koncertu

J. S. Bach Toccata a fuga E-dur (BWV 566)
G. F. Händel Sonáta D-dur pro housle a basso continuo Op.1 No.13
D. Buxtehude Preludium a fuga g-moll
J. S. Bach Sonáta G-dur pro housle a basso continuo (BWV 1021)
H. I. F. Biber Passacaglia g-moll ("Strážný anděl") pro sólové housle
J. Seger Fuga a-moll
J. S. Bach Sonáta A-dur pro housle a cembalo (varhany) BWV 1015