Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

IVA BITTOVÁ a MORAVSKOSLEZSKÉ KOMORNÍ SDRUŽENÍ

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
19. 9.
Pondělí

18:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Pondělí 19. září 2011 - 18.00 hodin - Společenský dům

IVA BITTOVÁ a MORAVSKOSLEZSKÉ KOMORNÍ SDRUŽENÍ

Iva Bittová se narodila v roce 1958 do muzikantské rodiny na severní Moravě v Bruntále. Do Ostravy se vrací velice ráda, pochází z tohoto kraje, který ji stále inspiruje. Cítí zde své kořeny, které zde pevně zapustila během svého života. Velmi často navštěvuje Hukvaldy spojené niterně s hudbou Leoše Janáčka, kterou miluje. Autorka je zcela mimořádnou hudební osobností, jak v tvůrčím tak i v interpretačním projevu. Stala se světovou hudební osobností vlastní pílí a prosazením vlastního stylu. Prošla mnoha hudebními žánry od alternativy přes jazz, rock, klasickou hudbu včetně hostování v opeře (role Dony Elviry W.A. Mozart). Dodnes se hledá pojmenování jejího hudebního jazyka, který je pro mnohé naprosto originální. Její skladby a kompozice vznikají z podnětu všedního života. Důležité je ticho a ničím nerušená pozitivní atmosféra, která se do hudby vtiskne. V současné době žije ve Spojených státech ve státě New York. Iva Bittová získala mnoho ocenění ve filmu i na hudební scéně. Své umění představila na mnoha předních světových pódiích.

Moravskoslezské komorní sdružení tvoří přední hráči operního orchestru Národního divadla moravskoslezského a Janáčkovy filharmonie. Svou uměleckou činností navazuje na dlouholeté tradice komorní hudby v Ostravě a ostravském regionu. Repertoár souboru je velice bohatý a různorodý. Zahrnuje vedle skladeb klasického českého a světového kvartetního repertoáru i skladby tzv. vyššího populáru. Kvarteto tedy může vystupovat jak na klasických večerních koncertech, tak při různých společenských a slavnostních příležitostech. Kvarteto často spolupracuje se sólisty NDM i s jeho jednotlivými soubory, to znamená se sólisty opery, baletu a se členy činohry.
Moravskoslezské komorní sdružení hraje v obsazení: Vladimír Liberda, Hana Kuchyňová housle, Zdeněk Jastřemský - viola, violoncello - Ilona Kučerová.

Akci finančně podpořila firma REPONT s. r. o.
Vstupné s místenkou: 200/230 Kč. Předprodej vstupenek probíhá v T klubu a knihkupectví Nohavica. Vstupenky je možné si předem rezervovat telefonicky na čísle 571 651 233 nebo na e-mailu: ekonomicke@tka.cz, rezervace se ruší 5 dnů po zahájení předprodeje.

program koncertu

A. Dvořák Cypřiš č.12
A. Dvořák Biblické písně č.5 a č.3 - zpěv
I. Bittová Ladná Čeladná
L. Janáček Moravská lidová poezie - Lavečka, Koníčky milého
L. Janáček Po zarostlém chodníčku Druhá řada č.2
L. Janáček Písně dětvanské - zpěv
L. Janáček / V. Godár Šest národních písní
B. Martinů Serenáda 2. a 3. věta
B. Martinů Nový špalíček - zpěv
I. Bittová sólo
B. Bartók Dueta - výběr - zpěv
V. Godár Uspávanky
V. Godár Majkomašmalom
A. Pavlorek Zimní rozjímání - zpěv
M. Štědroň Balada pro banditu