Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

KAREL PLÍHAL

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
4. 10.
Úterý

19:00

kino Panorama

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 4. října 2011 - 19.00 hodin - kino Panorama

KAREL PLÍHAL

Plíhal je zřejmě nejcitlivějším a nejpoetičtějším folkařem současné české scény. Jeho tvorba je velmi originální a těžko napodobitelná. Navazuje na nejlepší tradice českého písničkářství.

Plíhal disponuje velkou slovní fantazií. V jeho textech-básních často nacházíme pohádkovou tematiku: bajky, zvířata, personifikace, snové zápletky. Pro koncerty je charakteristická bezstarostná, humorná atmosféra. Jeho publikum se ocitá ve společenství obyčejných věcí, popsaných neobyčejným způsobem. Plíhal umí být stručný, to co chce říct, vtěsná do několika vteřin. Také po hudební stránce Plíhal patří k nadprůměrným folkovým umělcům. Stylizuje svou hudbu do mnoha podob: valčíků, říkanek, kramářských písní, balad, menuetů až k rocku, blues, ragtimu, latinsko-americkým rytmům a jazzu (hlavně swingu). Jako muzikant se stále vyvíjí - ač platí už od 80. let za velmi schopného multiinstrumentalistu, především co se hry na kytaru týče, stále roste (sám se netají tím, že v posledních letech cvičívá až šest hodin denně!). Ač je pro Plíhala příznačné neustálé hudební hledačství, v jedné věci se nemění. I po skoro čtvrtstoletí (!) stráveném na koncertních pódiích, působí stále až roztomile nesměle a roztržitě a přitom z něho vyzařuje obrovský klid a spousta "pozitivní energie", která se automaticky přenáší na publikum. Karel Plíhal má cit pro míru, a co je důležité, rozhodně mu nechybí smysl pro (sebe)ironii, jeho tvorba je nadčasová a nadgeneračně srozumitelná a vlastně i nadžánrová.

Diskografie: Karel Plíhal (Supraphon 1985), Karel Plíhal a Emil Pospíšil (Supraphon 1988), Karel Plíhal 1985 - 1989 (FT Records 1992, znovu 1995 reedice obou předchozích LP na jednom CD s bonusem Žlutí sokoli), Takhle nějak to bylo (FT Records 1992, Monitor 1994), Králíci, ptáci a hvězdy (Monitor EMI 1996), Kluziště (Monitor EMI 2000), Nebe počká (EMI 2004), Karel Plíhal v Olomouci (EMI 2005), Karel Plíhal v Telči (DVD, EMI 2005).

MLÁDEŽI DO 12 LET NEPŘÍSTUPNO!!!

Vstupné s místenkou: 170/150 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 16. září v T klubu a knihkupectví Nohavica. Vstupenky je možné si předem rezervovat telefonicky na čísle 571 651 233 nebo na e-mailu: ekonomicke@tka.cz, rezervace se ruší 5 dnů po zahájení předprodeje.