Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

VARHANNÍ KONCERT - PAVEL ČERNÝ - varhany, JAROSLAV HALÍŘ - trubka

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
14. 5.
Pondělí

19:00

kostel Všech svatých

ilustrační obrázek

Pondělí 14. května 2012 - 19.00 hodin - kostel Všech svatých

PAVEL ČERNÝ - varhany, JAROSLAV HALÍŘ - trubka

VARHANNÍ KONCERT

Pavel Černý - varhaník, pedagog a organolog je často zván ke koncertním vystoupením. Kromě předních domácích pódií (Pražské Jaro, FOK, Česká Filharmonie a další) účinkoval v různých zemích Evropy, USA, Japonsku, Brazílii, Africe a Kubě. Na AMU v Praze a JAMU v Brně přednáší varhanní hru a improvizaci a zasedá jako člen soutěžních porot. Upozornil na sebe získáním 1. cen ve varhanních soutěžích v Opavě (1990), Lublani (1992) a na Pražském jaru (1994). Další ceny mu byly uděleny prostřednictvím významných kulturních organizací. Doma i v zahraničí natáčí na CD, pro rozhlas a televizi. Některé CD nahrávky byly oceněny zahraniční kritikou. Je tvůrcem rozhlasových seriálů o varhanách. Pavel Černý je uměleckým poradcem několika mezinárodních varhanních festivalů. Jako organolog pracuje v odborných komisích při stavbách, restaurování a dokumentaci varhan, publikuje odborné články a propaguje historické nástroje v České republice.

Jaroslav Halíř hraje na trubku od osmi let pod vedením svého otce. Po ukončení studií na základní umělecké škole zvítězil Jaroslav Halíř ve finále soutěže základních uměleckých škol České a Slovenské republiky. O rok později se stává posluchačem ve třídě profesora Jiřího Jaroňka na Pražské konzervatoři. V roce 1992 získal 1. cenu na mezinárodní soutěži Concertino Praga a jako vítěz hraje Hummelův koncert E Dur ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Krátce poté je Jaroslav Halíř pozván k účasti na trumpetovém semináři Evropské hudební Akademie v Bonnu pod vedením prof. Edwarda H. Tarra. V tomto roce začínají jeho sólová vystoupení. Od té doby působí jako sólotrumpetista České filharmonie kde obsáhl symfonický repertoár a také se uvedl jako sólista se skladbami A. Joliveta , J. Matěje. S Českou filharmonií se podílel také na mnoha CD nahrávkách symfonické hudby především pro japonskou společnost Octavia records . Mezi ně patří díla G. Mahlera, R. Strausse, A. Brucknera, P. I. Čajkovského, A. Dvořáka a další. Pro výše jmenovanou společnost nahrál také v roce 2003 sólové CD s repertoárem česko-francouzské hudby 20.stol. pro trubku a varhany.

Všestrannost Jaroslava Halíře se projevuje na jeho orchestrálních aktivitách, sólových vystoupeních na mnoha koncertních pódiích v České republice i v zahraničí. Je také jedním z nejžádanějších studiových hráčů a vystupuje s četnými komorními soubory.

Vstupné v předprodeji: 130 Kč, na místě: 150 Kč. Předprodej vstupenek probíhá v T klubu a v IC.