Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

BEATA BOCEK - KŘEST CD

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
3. 11.
Sobota

19:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Sobota 3. listopadu 2012 - 19.00 hodin - Společenský dům

BEATA BOCEK - KŘEST CD "JA TUTAJ MIESZKAM"

Host: Lenka Dusilová

Beata Bocek je přirozeně krásná. V hlase, v projevu, v harmonickém pojetí. Přítelkyně, která si ani v muzice na nic nehraje. Dobrý a vnímavý člověk, boží dítě. "Hudba je moje vlastní cesta ke svobodě, která v sobě skrývá píli, vytrvalost, odpočinek." Často o sobě říká, že vytváří "mou hudbu, kterou je těžké specifikovat". "S kytarou jsem folková písničkářka, akordeon mě vrací do Těšína, s koncovkou se cítím být ženou hor, mbira ze mě dělá šamanku a ukulele přináší lehkost a vzpomínky na cestování." Nejvíc se blíží world-folku, snad proto, že "mé písničky jsou opravdu opravdové, melodické a citlivé, ze života o životě..." Beata Bocek je hudební samouk. Postupně a jakoby mimochodem opanovala kytaru, harmoniku, mbiru a koncovku, stejně jako se naučila samozřejmě zpívat. Všechno dělá s láskou a chutí, hlavně pak "po swojemu". Ne virtuózně, ne precizně, o to emotivněji, podmanivěji. Technika jde stranou, pro Beatu je důležitější porozumět duši nástroje a jeho jazyku, kterým nejlépe vyjádří své nejniternější a nejintimnější pocity. Umělecké odhalování však není prvoplánové. "Ano, chci se podělit o svůj svět, mám touhu lidem skrze hudbu ukázat, jak se potýkám se životem, ale každá píseň se také posluchačů nějak dotýká, podtrhává v životě veselé i smutné události, a díky písním je možné je společně sdílet." Byť Beata tvoří nápadité melodie a netradiční texty, nejcharakterističtější byl pro ni vždy její projev. Sama o něm hovoří jako o očarovávání posluchačů. "Nejdůležitější je to, co z člověka vyzařuje. Potom už ani nezáleží na tom, o čem píseň je." Beata v poslední době vyzařuje především klid a paradoxně i ticho. Její poslední deska je komorní, zadumaná, zejména aranže jsou překvapivě minimální, přestože na albu spolupracuje písničkářka s violistkou a houslistkou Terezou Včelicovou a kontrabasistou Filipem Kramerem. Na této desce více než jinde platí, že se Beata sice ráda obklopuje muzikanty, ale s nimi nejraději hraje "sama sebe, od začátku do konce."

Lenka Dusilová - zpěvačka a textařka začala s hudební kariérou už v 10 letech, kdy se představila na folkovém festivalu s básní Jiřího Wolkera, kterou sama zhudebnila. V roce 1988 nastoupila do legendárního pěveckého souboru Bambini di Praga. V letech 1991-95 byla frontmankou pražské rockové skupiny Sluníčko, se kterou vydala stejnojmenné album. Akademie populární hudby v roce 1994 nominovala skupinu na cenu "Objev roku". V letech 1994-97 spolupracovala se skupinou Lucie, s jehož frontmanem (David Koller) po odchodu ze Sluníčka založila skupinu Pusa. Jejich skladba Muka byla nominována na cenu Anděl v roce 1996. V roce 2000 vyhrává cenu Anděl v kategorii "Nejlepší zpěvačka". Tuto cenu pak získala několikrát po sobě. Po vydání se na sólovou dráhu Lenka Dusilová začala také spolupracovat s folk-rockovou skupinou Čechomor. Hostuje na jejím přelomovém albu Proměny. Dále pak hostovala na albu Jaryna Janka nebo kapely Wanastowi vjecy a Květy. Mezi alba s vlastní tvorbou patří např. desky "Spatřit světlo světa" a "Mezi světy".

V současnosti se prezentuje s "Baromantikou", která je zatím nejvýraznějším projektem Lenky, ve kterém spoluhraje s Beatou Hlavenkovou, Viliamem Bérešem a Patrickem Karpentskim. Společně s nimi nás přivádí a nechává nahlédnout do svého velmi osobního a emocionálního světa. "Baromantika" má také krásně zasněnou duši. Rozvíjí představivost jako dobrá kniha. V Rožnově se Lenka představí se svým sólovým projektem, který bude jistě protkán baromantikou, tedy barokem i romancí.

Vstupné v předprodeji: 100 Kč, na místě: 120 Kč. Předprodej vstupenek probíhá v T klubu a v IC.