Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

ŚREMANÉ NA STARÝCH FOTOGRAFIÍCH ANEB… SVĚT V DOCELA STARÉM STYLU

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
4. 7.30. 9.

17:00

Galerie Na Radnici

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 4. července 2013 - v 17.00 hodin - GaleriE Na Radnici

ŚREMANÉ NA STARÝCH FOTOGRAFIÍCH ANEB… SVĚT V DOCELA STARÉM STYLU

GALERIE NA RADNICI

T klub - kulturní agentura ve spolupráci s městem Rožnov p. R. a Muzeem města Śrem si Vás dovolují pozvat na výstavu fotografií

detaily

Do Rožnova zamíří výstava z partnerského polského města Śrem s názvem Śremané na starých fotografiích aneb... svět v docela starém stylu. Expozice má dvě části - obsahuje staré fotografie a také výsledky práce fotografického ateliéru.

Fotografické obrázky, v době pořízení důležité pouze pro bezprostředně zainteresované, se v průběhu let stávají důležité i pro veřejnost, když přenášejí publikum do jiného světa, do epochy dávných vzpomínek a historické exotiky. Za tímto účelem zorganizovalo Śremské muzeum setkání, jehož hlavní náplní se staly fotografie ze soukromých alb Śremanů. Na výzvu v tisku, rádiu Merkury a místní televizi spontánně zareagovala spousta obyvatel Śremu, kteří poslali do muzea nezvykle zajímavé, unikátní fotografie starých časů. Do muzea dorazilo okolo 300 zajímavých fotografií i rodinných alb. Nejstarší fotografie pocházely z konce 19. století, nejvíce jich bylo z období meziválečného. Vystaveny byly fotografie společenské i ty, které zachytily dobové zvyky. Odhalily účast Śremanů na patriotických-národních nebo náboženských událostech a mimo to představily také život člověka v čase.

Fotografie jsou tak seskupeny podle klíčových období tvořících životní cyklus: dětství, škola, svaté přijímání, svatba, profesní, společenský i sociální život. Velká část prezentovaných fotografií zůstala ve formě alb. Každý obrázek na výstavě i v albu měl své číslo a na stolcích před nimi byly papíry s tužkami. Poprosili jsme návštěvníky výstavy, aby nám do nich, k patřičnému číslu fotografie, napsali zdali neznají vyobrazené osoby nebo události. Tímto způsobem se návštěvníci stali spolutvůrci výstavy, když doplnili informace o historii občanů našeho města.

Ve druhé části výstavy jsou nové fotografie pořízené v historickém fotografickém ateliéru. Od počátku 90. let totiž muzeum organizovalo nejen výstavy starých fotografií, ale především pravidelné a zábavné FOTOATELIÉRY JAKO ZA STARÝCH ČASŮ a jejich vyvrcholením byla Melancholická pouť časem, kterou hostilo muzeum v září 2011 a listopadu 2012. V den zahájení těchto poutí ve Śremu tak tepal životem ateliér ve starém stylu s hlavní rekvizitou - fotoaparátem z počátku 20. století. Obrovský úspěch těchto akcí vedl muzeum k tomu, aby zřídilo stálou expozici v podobě fotografického ateliéru s rekvizitami z minulosti. Na hosty tak v muzeu nyní čekají těžké záclony v pozadí, gramofony, starožitný nábytek, stylové židle a křesla, velký žlábkovaný sloup, zrcadla, rádio a pódium pokryté starým kobercem. Na stěnách visí vzorky starých fotografií - nejcennějších a nejstarších ve sbírkách muzea. Volné romantické sukně, slunečníky, elegantní pánské fraky, vysoké klobouky, dobové obleky umožňují udělat si originální fotografii jako z alba prababičky. Účastníci focení získají fotky v sépii, zarámované a navíc ozdobené dekorativním razítkem muzea.

V den zahájení výstavy ŚREMANÉ NA STARÝCH FOTOGRAFIÍCH tak bylo rovněž možné obléct se do starých kostýmů, poskytnutých muzeem, z konce 19. a počátku 20. století a pak zapózovat pro fotografie, stylizované jako ty zažloutlé ze starých alb. Jak tyto fotografie vypadají, se mohl přesvědčit každý návštěvník výstavy starých fotografií ať už ze Śremu nebo okolí. O zájemce nebyla nouze, muzeum navštívily celé rodiny.

Budováním stálé expozice v podobě historického, aktivního fotoateliéru jsme vytvořili atmosféru minulosti, kterou dnes můžeme označit jako "svět v docela starém stylu".

Originalita a kreativita projektu se setkaly s velkou chválou obyvatel Śremu.

Barbara Jahns

Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 4. července v 17.00 hodin v Galerii Na Radnici v budově MěÚ na Masarykově náměstí. Výstava potrvá do konce září 2013. Je otevřena pondělí, středa od 8 hodin do 17 hodin, úterý, čtvrtek, pátek od 8 hodin do 13 hodin.