Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

ROŽNOV VE 21. STOLETÍ / LETNÍ ŠKOLA ARCHITEKTURY V ROŽNOVĚ

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
3. 10.13. 1.

17:00

Galerie Na Radnici

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 3. října 2013 v 17.00 hodin - Galerie Na Radnici

ROŽNOV VE 21. STOLETÍ / LETNÍ ŠKOLA ARCHITEKTURY V ROŽNOVĚ

GALERIE NA RADNICI

T klub - kulturní agentura ve spolupráci s městem Rožnov p. R. a absolventy architektury ČVUT v Praze si Vás dovolují pozvat na výstavu fotografií

detaily

Rožnov na počátku 21. století stojí před otázkou, kam bude směřovat jeho další rozvoj. Přerod podhorského "dřevěného" lázeňského městečka v industriální sídlo, který se udál v minulých stech letech s sebou přinesl zásadní proměnu tváře města. Vznik areálu Tesly, nárůst počtu obyvatel, s tím spojená výstavba sídlišť, živelné zastavování okolní krajiny koloniemi rodinných domů, zmnohonásobení dopravní zátěže... To všechno jsou jevy, na které je třeba reagovat smysluplnou vizí.

V rámci hledání urbanistických a krajinářských odpovědí na tyto problémy bývá dobrým zvykem dát prostor novým řešením a pohledům. Toho se tradičně ujímají studenti vysokých škol architektury v rámci svých semestrálních a diplomových ateliérových prací.

Projekt "Rožnov ve 21. století", který vznikl ve spolupráci s Fakultou architektury Českého vysokého učení technického v Praze, je výsledkem práce tří semestrů v ateliérech doc. Ing. arch. Zdeňka Rothbauera, Ing. arch. Jana Aulíka a Ing. arch. Víta Másla. Studenti se nejprve zabývali celkovým urbanismem Rožnova. Bylo navrženo nové dopravní řešení širšího centra včetně parkování. Nově byly definovány turistické okruhy zahrnující i v současnosti nenavštěvované části města. Toto obsahovalo také úvahy o zvýšení kvality veřejného prostoru odstraňováním bariér a zlepšováním uživatelnosti parteru pro místní obyvatele. Poté byla vybrána konkrétní témata k podrobnějšímu zpracování. Byl řešen nevalný stav a vzhled obchvatu a přilehlých ploch směrem k centru a k pivovaru. Náměstí dostalo nový objekt radnice na místě obchodního domu a jeho plocha byla navržena tak, aby zde vznikl důstojný a reprezentativní městský prostor. Byly hledány polohy pro příjemné a prestižní bydlení v blízkosti středu města. Směrem k lávce přes Bečvu bylo umístěno nové kulturní centrum. Také v parku bylo navrženo několik alternativ jeho dalších úprav. Zachování rekreačního lázeňského charakteru se sportovišti. Park jako spojovací prvek města podél Bečvy s možnou výstavbou objektů s veřejnou funkcí (knihovna, muzeum atd.). Na uprázdněných plochách vlakového nádraží u křižovatky budou moci vyrůst polyfunkční objekty administrativy, obchodu, ubytování i státní správy.

Zadáním nebylo vytvoření absolutně reálných staveb. Všechny tyto projekty ukazují možný směr přemýšlení o rozvoji malého města v horizontu desetiletí do budoucna. Jsou to vize, kam se může Rožnov pod Radhoštěm ve 21. století dále ubírat.

Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 3. října v 17.00 hodin v Galerii Na Radnici v budově MěÚ na Masarykově náměstí. Vystoupí děti ze ZUŠ Rožnov pod Radhoštěm.
Program :
1. Marta Tichá - zahraje Tango
2. Adéla a Alexej Geppertovi - zahrají Mexický lidový tanec a pařížský valčík Bonjour Juliette

Výstava potrvá do 13. ledna 2014. Je otevřena pondělí, středa od 8 hodin do 17 hodin, úterý, čtvrtek, pátek od 8 hodin do 13 hodin.