Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

26. VALAŠSKÉ FOLKROCKOVÁNÍ

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
15. 8.
Sobota

18:00

Amfiteátr Na Stráni

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Sobota 15. srpna 2015 - 18.00 hodin - Amfiteátr Na Stráni ve Valašském muzeu v přírodě - Rožnov pod Radhoštěm

26. VALAŠSKÉ FOLKROCKOVÁNÍ

  • 18.00 hodin
  • PETRA JANŮ se skupinou AMSTERDAM
  • 19.45 hodin
  • Z HORNÍ DOLNÍ A DÁL NA JIH
  • 21.30 hodin
  • BLUE EFFECT
  • 23.15 hodin
  • HORKÝŽE SLÍŽE
  • Časový harmonogram je orientační.

účinkující

PETRA JANŮ se skupinou AMSTERDAM

Petra Janů vystupovala od roku 1972 v Semaforu. Od roku 1977 zpívala se skupinou Pro-rock, se kterou vydala své první album Motorest. V roce 1978 se jí podařilo uspět v soutěži Zlatý slavík na druhém místě. V roce 1980 vydala album Exploduj! (až do jejího čtvrtého alba jí psal Ota Petřina téměř všechny písničky, někdy i texty) a Petra Janů se stala ojedinělou rockerkou na naší hudební scéně. V tomtéž roce natočila s plzeňskou skupinou Bumerang film Koncert. V 80. letech spolupracovala s Ondřejem Soukupem a Petrem Jandou. Vznikla komerčně velmi úspěšná alba Jedeme dál a S láskou... Petra Janů po desce Jedeme dál volně přešla z rockové hudby do vod pop-music. V roce 1987 se poprvé stala „Zlatou slavicí“. V 90. letech se objevila v několika muzikálech. Začátkem nového tisíciletí se opět vrací ke spolupráci s Petrem Jandou a Otou Petřinou a vydávají album Jedeme dál II. V roce 2009 vydala studiové album Kouzlo, na němž se objevují také dvě znovu natočené a aranžované skladby „Už mi nevolej“ a „Nelituj“. Ty doposud na žádném Petřině sólovém albu nevyšly. V roce 2012 Supraphon vydal 3CD kompilaci Má pouť - Zlatá kolekce, která obsahuje 60 nahrávek.

V Rožnově pod Radhoštěm vystoupí Petra Janů poprvé s novou kapelou Amsterdam! Koncert s touto kapelou bude rockovější. Petra se tímto trochu vrací do svých rockových začátků. Můžete se těšit na hity, jako jsou Motorest, Exploduj!, Moje malá premiéra, ale také A víc mě nečekej, která vyšla naposledy na albu Exploduj! Kapelu tvoří čtyři „kluci“: Roman Steffl - bass, Pavel Lochman - klávesové nástroje, Miloslav Švec - kytary a Tomáš Marek - bicí.

Z HORNÍ DOLNÍ A DÁL NA JIH

„Muzičenka ovoňaná Valašskem.“ Takto by se dala charakterizovat hudební tvorba svérázné kapely, tvořící jakýsi valašský „folklor“ dneška.

Nejedná se však o tradiční folklorní seskupení muzikantů, jak by se na první pohled mohlo zdát. Předmětem zájmu nejsou již existující lidové písně, ale lidové písně soudobé, inspirované životem lidu valašského.

Jejich autory jsou bývalí, či současní členové kapely: bratři Pepa a Honza Malinovi a Zdeněk Antoš Poruba. Samozřejmostí písní kapely Z horní dolní a dál na jih jsou texty v nářečí s užitím mnohých, dnes už pozapomenutých jadrných výrazů. Zvolit pro kapelu hudební žánrovou škatulku není jednoduché. Jedná se o pestrý mix mnohých hudebních stylů world music - od lidového nádechu, folkrocku, latiny, blues okořeněný špetkou jazzu.

Nezvyklý název kapely odkazuje na původ jednotlivých členů – tedy od Horní, přes Dolní Bečvu a Rožnov až k Valašské Polance.

Na konci loňského roku vydala kapela svoje druhé CD s názvem CIRKULÁRE.

Této desce předcházelo album z roku 2006 nesoucí název kapely. Kapela sídlící na Dolní Bečvě hraje nyní v této sestavě: Adam Růčka - zpěv, perkuse; Zdeněk Antoš Poruba - baskytara, sbory; Jarda Dohnal - el. kytary, sbory; Honza Malina - klávesy, sbory; Michal Baran - bicí; Anna Mikolajková - zobcové flétny, sbory.

BLUE EFFECT

Česká rocková kapela Blue Effect byla založena legendárním kytaristou Radimem Hladíkem na konci 60. let. Po triumfálním vystoupení v Lucerně na 2. čs. beatovém festivalu v roce 1968 byl Blue Effect se svým prvním hitem Slunečný hrob (tehdy ovšem ještě v anglické verzi Sunny Grave) vyhlášen kapelou sezony a Radim Hladík hudebníkem roku. Radim Hladík je bezesporu konstantou české hudební scény už čtyři desetiletí a jeho kapela působí úspěšně po mnoha obměnách jak stylových, tak osobnostních až do dnešní doby.

Radim Hladík se v současné době obklopuje o dvě generace mladšími muzikanty - Honzou Křížkem (kytara, klávesy, zpěv), Wojtou Říhou (baskytara, zpěv) a Vaškem Zimou (bicí). Premiéra tohoto obnoveného Blue Effectu se konala před šesti lety v pražském klubu Vagon. Kapela úspěšně koncertuje a připravuje nový repertoár.

Za rok 2008 získal Blue Effect ocenění v hudební anketě Anděl za nejlepší dvd roku zachycující koncert z Lucerna Music Baru.

HORKÝŽE SLÍŽE

Horkýže Slíže je slovenská hudební skupina z Nitry, která vznikla v roce 1992. Dvakrát získala platinovou desku a je označována jako punková, punk rocková nebo jednoduše rocková. Kapela vyniká především v nápadistosti humorných textů.  „St. Mary Huana Ganja“ je desátým řadovým albem, které vyšlo u příležitosti 20. výročí vzniku kapely. Album je důkazem, že stále mají o čem psát, že nás stále dokážou bavit. Obsahuje vtip, nadsázku, recesi, ale i skrytá vážnější témata. Album obsahuje 13 písní, včetně nám již dobře známých „Mám v p … na lehátku“ a „Terárium“.

Kapelu Horkýže Slíže původně založili tři pánové, a to Petr Hrivňák, Mário Sabo, Martin Košovan. Martin Košovan (Košo) hrál v kapele na bicí. Petr Hrivňák (Kuko) hraje dodnes v kapele na baskytaru a současně zpívá. Předtím působil ve dvou hudebních kapelách. Přezdívku „Kuko“ dostal v osmi letech a už mu zůstala dodneška. Mário Sabo přezdívaný „Sabotér“ hraje na sólovou kytaru a také zpívá. V roce 1993 kapela přibrala nového baskytaristu Martina Žiaka, kterému se neřekne jinak než „Apíčko“. Kapela díky němu začíná vystupovat na nejrůznějších slovenských scénách a sklízí zasloužené ovace. U kapely Horkýže Slíže však nevydržel Martin Žiak příliš dlouho, ještě téhož roku od ní odešel. Na začátku dubna 1994 přijala kapela Nora Ivančíka - baskytaristu, se kterým odjeli koncertovat do Nového Města nad Váhem. Přibližně v roce 1995 přišel do kapely nový člen a to kytarista Juraj Štefánik alias „Doktor“, který je vyučený cukrář, a ve skupině Horkýže Slíže je nejstarší.

Během května roku 2002 odchází Martin Košovan ze skupiny a okamžitě ho nahrazuje Marek Viršík neboli „Vandel“, který je bubeníkem a taktéž zpěvákem. Zatím je nejmladším členem skupiny. Dnes se mu nijak neřekne než „Jean Claude Vandel“.

V současné době kapelu tvoří Peter Hrivňák - zpěv, baskytara; Mário Sabo - kytara; Juraj Štefánik - kytara; Marek Viršík - bicí.

Donátoři: Deza, Robe lighting, Remak, Montel, Solartec, AGH VLT, CS Cabot, Motýl media, Miroslav Chuděj, On Semiconductor, Reton, Commodum, myonic, Vakuum Servis, Dobiáš, Repont, BC-Chemservis, JETI model, Brose, Cobbler, SLUBAN/Elinex Electric, Čechymen, Komerční domy.

Mediální partneři: Město Rožnov p. R., Spektrum Rožnovska, Jalovec, Rožnovský prostor, 5 + 2 dny, Valašský deník, TV Beskyd, Radio Čas, Grafia Nova, Valašské království, Vláček Rožnováček, Turistické informační centrum, Valašské muzeum v přírodě, Miger, Pivní lázně, Radegast, kino Panorama, TKR Jašek, ROVS, KAM - Rožnovská tiskárna, CZ STREAM.

Doprodej vstupenek ve výši 350 Kč a pro ZTP a děti 7-12 let ve výši 100 Kč bude probíhat v sobotu 15. srpna od 16.30 hodin v prodejním stánku u vstupu do Valašské dědiny vedle budovy Sušáku.

Vstupné v předprodeji: 290 Kč, na místě: 350 Kč, děti do 7 let zdarma.

Vstupné ZTP a děti 7-12 let na místě: 100 Kč.

Předprodej vstupenek: T klub, IC a VMP – budova Sušáku.

Rezervace vstupenek pro mimorožnovské zájemce: ekonomicke@tka.cz nebo na tel. 571 651 233. Předprodej vstupenek bude ukončen 14. srpna 2015 ve 12 hodin.

Doprodej vstupenek ve výši 350 Kč bude probíhat v sobotu 15. srpna od 16.30 hodin v prodejním stánku u vstupu do Valašské dědiny vedle budovy Sušáku

Festival se koná za každého počasí.

Událost na Facebooku.

všeobecné podmínky pořadatele

  1. Zaplacené vstupné se nevrací, vstupenka se nevyměňuje. V případě zrušení koncertu/festivalu je třeba uplatnit nárok na vrácení vstupného na místě, kde byla vstupenka zakoupena.
  2. Pořadatel nenese žádnou odpovědnost za škody způsobené na věcech, ani za újmu na zdraví. Vlastník vstupenky si je vědom všech rizik spojených s akcí a zříká se všech nároků na pořadatele koncertu/festivalu a na kohokoliv z jeho zaměstnanců nebo zástupců. Toto zahrnuje, mimo jiné, hmotné škody, krádeže, tělesné škody a další.
  3. Osobám mladším 12 let je vstup povolen pouze v doprovodu dospělé osoby.
  4. Kvůli bezpečnosti není do areálu dovoleno vnášet jakékoliv skleněné láhve, plastové láhve nad 0,5 l (výjimka pro děti do 6let), plechovky, zbraně, tyče, pruty a další předměty, které by mohly být pořadatelem označeny za nebezpečné. Pořadatel si vyhrazuje právo osobní bezpečnostní kontroly.
  5. Do prostoru konání akce je zakázáno nosit magnetofony, profesionální fotoaparáty, filmové kamery či videokamery. Pořizování audio a video záznamů je zakázáno!
  6. Pejsek na festival může, ale pouze s vodítkem a náhubkem.
  7. Pořadatel a umělci si vyhrazují právo filmového, televizního nebo video záznamu koncertu. Návštěvník zaznamenaný na dokument může být dále zveřejňován bez dalšího upozornění a finanční náhrady.
  8. Vstupenka pozbývá své platnosti po opuštění prostoru akce. Nelze se navrátit s použitou vstupenkou. Každý návštěvník bude označen páskou, která slouží zároveň jako vrácenka. Tato páska je nepřenosná. Poškozená páska je neplatná.
  9. Padělání vstupenek je nepřípustné a trestá se podle zákona.
  10. Návštěvníci musí respektovat pokyny pořadatelů a pořádkové služby!
  11. Je dovoleno vstupovat pouze do prostor amfiteátru Na Stráni v areálu Valašské dědiny.
  12. Změna programu je vyhrazena.
  13. Osobám mladším 18 let zákaz konzumace alkoholu. Silně podnapilé osoby, které svým chováním ohrožují ostatní, a také osoby, které svým chováním ohrožují ostatní, budou z areálu vyvedeny bez nároku na vrácení vstupného.
  14. Zakoupením vstupenky návštěvník souhlasí s organizačním řádem a pokyny pro návštěvníky festivalu.
  15. Zhoršení počasí není důvodem k vrácení vstupného.

Rozhovor 1 o Valašském folkrockování.

Rozhovor 2 o Valašském folkrockování.