Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

KAREL VESELÝ: HUDBA JAKO ZBRAŇ

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
8. 10.
Čtvrtek

20:00

T klub

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 8. října 2015 - 20.00 hodin - T klub

KAREL VESELÝ: HUDBA JAKO ZBRAŇ

Publicista Karel Veselý (ČRo Radio Wave, Aktuálně.cz, A2) vás v klipovém večeru provede dějinami afroamerických žánrů hip hop, funk či dubstep, které popsal v úspěšné knize Hudba ohně. Ve výpravě po historii a současnosti „sonických zbraní“ se zastaví třeba u jmen, jako jsou George Clinton, Public Enemy, Kode9, či u fenoménu pirátských rozhlasových vysílaček nebo mash-upu.

detaily

Přelomová kniha Hudba ohně je o dějinách tzv. černošské hudby. Když se publikace vydavatelství Bigg Boss doplněná ilustracemi rappera a výtvarníka Vladimira 518 objevila v roce 2010 na pultech knihkupectví, vzbudila velký zájem čtenářů a náklad byl rychle vyprodán. Kniha s podtitulem Radikální černá hudba od jazzu přes hip hop a dále sklidila i velmi pozitivní recenze odborníků. „Hudba ohně je poučeným a komplexním průvodcem po černé hudbě, jaký v češtině doposud nevyšel,“ napsal Petr Vizina v Lidových novinách a Antonín Kocábek v Týdnu připsal: „Číst Hudbu ohně znamená absolvovat dobrodružný výlet, vzdělávací kurz, gastronomickou prezentaci a sezení u psychologa v jednom.“ Hospodářské noviny v recenzi konstatovaly: „Kniha je v kontextu české hudební publicistiky výjimečným počinem.“

Karel Veselý je mladý hudební publicista, propagátor a teoretik českého i světového hip-hopu a moderní elektronické hudby. Přispívá nebo přispíval například do Lidových novin, časopisů Respekt, Reflex, Týden, His Voice, Hype, Street, Harmonie a hudebního serveru Musicserver.cz. O muzice, která ho zajimá, píše i na vlastní blog Karl Muzzik Lab. (karlmuzziklab.blogspot.cz)

Na internetu také publikoval experimentální román Vladimír Menšík - Ta bomba se jmenuje funk. Představuje alternativní život národního umělce Vladimíra Menšíka. Jako překladatel spolupracoval na knize „1001 alb, která musíte slyšet, než umřete“.

Karel Veselý se společně s Vladimírem 518 a fotografem Tomášem Součkem podepsal i pod knihu Kmeny mapující současné městské subkultury, která vyšla na konci roku 2011.

Vstupné v předprodeji: 60 Kč, na místě: 80 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 15. září v T klubu a v TIC.