Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Klub cestovatelů - ÍRÁN – POHLED DO ZÁKULISÍ

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
15. 10.
Čtvrtek

19:00

T klub

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 15. října 2015 - 19.00 hodin - T klub

ÍRÁN – POHLED DO ZÁKULISÍ

Klub cestovatelů

Je Írán ďábelskou zemí? Jak se islám promítá do každodenního života? Neobvyklý pohled do zákulisí šíitských rituálů nabízí autor dvou knih o současném Íránu. Vše očima cestovatele, autora dvou knih ze současného Íránu a dobrodruha Jiřího Sladkého z Hodonína, který tuto zemi navštívil již 14x.

Přijměte pozvánku k hrobkám světců, k nimž míří nekonečná procesí, do hlučných průvodů kajícných věřících i na soukromé duchovní obřady, kam obvykle může jenom pravověrný muslim. Nahlédnete na všední život 70milionové, prudce se rozvíjející země, jak se baví mladí a starší, co smějí anebo nesmějí ženy a co naopak muži. Máme se v Íránu bát? Vyprávění láme předsudky, kterých se kolem šíitského Íránu nahromadilo víc než požehnaně. Íránskou realitu ale netvoří pouze emotivní náboženství hýřící světci a mučedníky. Jeden z nejstarších kulturních okruhů, jehož vzdělanost ovlivnila území větší než Evropa, má své proslulé, ale i méně známé podoby. K nim patří čajové dýchánky v parcích či v čarokrásné přírodě, ale také opium a další látky rozrušující vědomí.

Povídání a promítání fotografií bude doplněno hudebními ukázkami a jako „bonus“ videem šíitských rituálů, autorským čtením a představením přivezených kulturních artefaktů, které demonstrují způsob života a zvyklosti.