Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

RADOMÍR JIRSÁK – KARPATSKÁ SETKÁNÍ, PAVEL BAČE – ZPĚV KŘÍDEL

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
8. 10.4. 1.

17:00

Galerie Na Radnici

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 8. října 2015 - 17.00 hodin - Galerie Na Radnici

RADOMÍR JIRSÁK – KARPATSKÁ SETKÁNÍ
PAVEL BAČE – ZPĚV KŘÍDEL

T klub - kulturní agentura ve spolupráci s městem Rožnov p. R., fotografem Radomírem Jirsákem a Pavlem Bačem si vás dovolují pozvat na výstavu

GALERIE NA RADNICI

detaily

Radomír Jirsák (*1972) – Fotografování se věnuje od svých 10 let. Začínal se starou Flexaretou po tátovi a klasickými fotografiemi z rodinných událostí a dovolených. Tehdy černobílé fotografie vyvolával v malé fotokomoře vybudované ve sklepě. Postupem času vystřídal několik fotoaparátů a fotografických témat, ale stále více odbíhal k focení živé přírody, která ho přitahovala. Velký rozvoj ve fotografování přírody u něj nastal s nástupem digitálních fotoaparátů. Oblastí jeho fotografického zájmu se stali hlavně ptáci a šelmy, ale třeba také motýli nebo orchideje.

Zaměřuje se především na fotodokumentaci karpatské přírody, která je mu nejbližší. Nejčastěji tvoří v oblasti Východních Karpat a to v Beskydech, Vsetínských vrších a Javornících. Několikrát za rok vyráží rovněž na Slovensko do horských oblastí Malé Fatry nebo Polany. Za účelem fotolovů navštívil opakovaně také oblast Východních Karpat, hlavně pohoří Bukovské vrchy, které mu učarovaly svou divokostí a rozlehlými bukovými lesy.

Jak rád říká: „Nelze jen brát, musí se i dávat.“ Proto se snaží přírodě také pomoci především rozvěšováním budek pro sovy a malé pěvce, kosením orchidejových luk nebo třeba účastmi na monitorovacích akcích.

V prezentovaném souboru fotografií můžete najít několik málo druhů ze široké škály zvířat obývajících karpatský oblouk. Od drobných zástupců hmyzí říše až po velké šelmy. Najdete zde fotky čistě popisné, ale také fotky akční nebo výtvarně laděné, jak černobílé, tak i barevné.

Pavel Bače (*1967) - Narodil se a vyrůstal v Prachaticích. Po maturitě pracoval jako důlní technik, později založil pokrývačskou firmu – v tomto oboru pracuje dodnes. Rozhodně mu nechybí trpělivost, pohotovost a vytrvalost, vlastnosti nezbytné pro fotografování přírody, je však zároveň velkým snílkem.

Často a rád zůstává sám, pozoruje chování zvířat, fascinován divokostí a zároveň přímočarou jednoduchostí viděného, obyčejným očím skrytého života. Létání je nesplněným přáním lidí od nepaměti a on nechává létat alespoň své myšlenky. Fotografie jsou mu pak prostředkem pro vyjádření jeho vztahu k Okřídleným.

Fotografie ptáků pořizuje i na svých výpravách v zahraničí (Maďarsko, Rakousko, Kanada, Kostarika), inspiraci ale nachází především na Šumavě, v údolí milované Vltavy a ve vesničce Pěkné, kde vznikla většina fotek z prezentovaného souboru.

Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 8. října od 17.00 hodin v Galerii Na Radnici v budově MěÚ na Masarykově náměstí. Výstava potrvá do 4. ledna 2016. Je otevřena pondělí, středa od 8 hodin do 17 hodin, úterý, čtvrtek a pátek od 8 hodin do 13.30 hodin.