Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

NOVOROČNÍ KONCERT S PŘÍPITKEM STAROSTY

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
15. 1.
Pátek

18:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Pátek 15. ledna 2016 - 18:00 - Společenský dům

NOVOROČNÍ KONCERT S PŘÍPITKEM STAROSTY

MORAVSKÉ KLAVÍRNÍ TRIO

  • MÁRIA HELIENEK - soprán
  • PAVEL KATSIUSHYN - baryton

Nechte se zlákat nádhernými melodiemi a přijďte na novoroční koncert s přípitkem starosty města Rožnova. Slavnostní novoroční náladu a krásný večer prožijete ve společnosti renomovaného Moravského klavírního tria a vynikajících zahraničních operních sólistů, které představuje sopranistka Mária Helienek (Rakousko) a barytonista Pavel Katsiushyn (Bělorusko). Zazní výběr nejlepšího klasického evropského repertoáru a světoznámé árie v podání špičkových umělců. Více o koncertě na www.novorocniturne.cz.
V programu zazní W. A. Mozart, G. Verdi, N. Rimskij - Korsakov, F. Lehár a další.
V rámci spolupráce se Základní uměleckou školou v Rožnově bude jako „předskokanka“ zpívat žákyně Karolína Křenková za klavírního doprovodu paní učitelky Markéty Hauserové skladbu z muzikálu „Drákula” „Jsi můj pán“ od Karla Svobody.
Koncert v rámci projektu Večery s klasikou.

Vstupné v předprodeji s místenkou: 80 Kč, na místě s místenkou: 130 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 15. prosince v T klubu a v TIC.

detail

Mária Helienek – soprán (Rakousko)

Započala své hudební vzdělání na hudebním gymnáziu ve Vídni, kde studovala kytaru a zpěv. Následovalo studium čínského jazyka a politiky v Německu (Universität Leipzig), Rakousku (Universität Wien) a Číně (Central University of Nationalities Beijing). Po skončení studia Mária pokračovala na konzervatoři ve Vídni v oboru operní zpěv. V té době se setkala se svou budoucí profesorkou Evou Blahovou. Po dobu jednoho roku docházela rovněž na konzultace k pedagogům z operního studia v Grazu a měla možnost pracovat I pod vedením věhlasných operních pěvců - Grace Bumbryové, Francisca Ariazy a Angeliky Kirchschlager. V roce 2014 získala stipendium vídeňské univerzity.
První operní zkušenosti získala v Oper Im Berg v Salzburku, kde zpívala dva roky, poté co vyhrála 1. cenu jakožto nejlepší zpěvačka do 26 let v soutěži Grandi Voci v Salzburku. V rámci toho spolupracovala s Grace Bumbry a účinkovala na galakoncertě k jejímu 70. výročí. Jinou velkou událostí bylo pak vystoupení na open-air koncertě v Kufstein aréně v Rakousku.  
Sólově vystoupila na Slovensku, v Čechách, v Rakousku a Chorvatsku. V roce 2014 zahajovala se sólovým programem Wien Festwochen v Opatiji (Chorvatsko), zpívala hymnu na hradě v Bratislavě a účinkovala v projektu „Opera goes to school“.
Mária je iniciátorka a vedoucí hudebních projektů jako „Das Österreichische Lied“, „Junge Opernstimmen“ a „Classic Underdog“ s kterými též vystupuje. V dubnu 2015 měla příležitost zahajovat ples “Diversity Ball” ve Vídni a od jara působí též v Národním divadle v Brně. V říjnu byla vybrána jako zástupkyně Rakouska ve státní opeře na Maria Kraja festivalu v Albánii.

Pavel Katsiushyn - baryton
Běloruský rodák Pavel Katsiushyn je absolventem hudební akademie v Minsku (prof. Ridiger) a Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (prof. Šmukař). V průběhu studií se zúčastnil množství interpretačních kurzů u osobností jako jsou Gabriela Beňačková, Peter Dvorský, Eva Blahová, Alain Nonat či Cristian Mihailescu. Na poli soutěžních úspěchů zmiňme 1. cenu z Pěvecké soutěže Olomouc (2013), 3. cenu z Mezinárodní pěvecké soutěže Žďár nad Sázavou či zvláštní cenu za nejlepší provedení skladby Josefa Foerstera z Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Z jeho jevištních rolí zaujal jako Evžen Oněgin ze stejnojmenné Čajkovského opery či Morales z Bizetovy Carmen, dále se představil také jako Eleckij Neptun v Bouři Henryho Purcella, hrabě Robin v Tajném manželství Domenica Cimarosy, Jezdec v Lancelotovi Luboše Fišera, Eleckij v Čajkovského Pikové dámě nebo Alexandr z opery Dvakrát Alexandr Bohuslava Martinů. Na jeho operní úspěchy navazuje i koncertní činnost v České republice, na Slovensku, v Bělorusku či Itálii.

PROGRAM NOVOROČNÍ TURNÉ 2016

MÁRIA HELIENEK – SOPRÁN, PAVEL KATSIUSHYN – BARYTON

Wolfgang Amadeus Mozart: Fantazie z opery Kouzelná flétna
Wolfgang Amadeus Mozart: árie Papagena „Der Vogelfänger bin ich ja“ z opery Kouzelná flétna
Wolfgang Amadeus Mozart: árie Cherubína „Voi, che sapete“ z opery Figarova svatba
Wolfgang Amadeus Mozart: duet Giovanniho a Zerliny "La ci darem la mano" z opery Don Giovanni
Wolfgang Amadeus Mozart: árie Masseta ,,Ho Capito“ z opery Don Giovanni
Giacomo Puccini: árie Lauretty ,,Oh! Mio babbino caro“ z opery Giani Schichi
Jules Massenet: Meditace z opery Thais

    O přestávce jste srdečně zváni k tradičnímu novoročnímu přípitku.
 
Giacomo Puccini: fantazie z opery Bohéma
Giacomo Puccini: árie Mimi ,,Si, mi chiamano Mimi“  z opery Bohéma
Georgij Sviridov: Pod’ežaja pod Izžory nebo Kuma Kumačka... skladba na přání diváků
Nikolaj Rimskij-Korsakov: Šeherezáda
Emmerich Kálmán: árie Mistra X z operety Cirkusová princezna
Franz Lehár: árie Giuditty ,,Meine Lippen...“ z operety Giuditta
Franz Lehár: ,,Lippen schweigen“ z operety Veselá vdova