Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

VLADIMÍR MERTA + JAN HRUBÝ + Ondřej Fencl a Hromosvod

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
15. 7.
Pátek

19:00

Masarykovo náměstí

bez vstupného

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Pátek 15. července 2016 - 19:00 - Masarykovo náměstí

VLADIMÍR MERTA + JAN HRUBÝ + ONDŘEJ FENCL A HROMOSVOD

Veterán a základní kámen českého písničkářství Vladimír Merta a dvakrát mladší muzikanti z folk-rockového Hromosvodu pokračují ve společném koncertování, které započalo v únoru 2012 (aktuálně mají za sebou kolem třiceti vystoupení napříč republikou). Vloni se do soukolí přidal i fenomenální houslista Jan Hrubý – s Mertou se potkává „periodicky“ několik desítek let. Letos tato kombinace triumfovala mimo jiné na festivale Trutnoff.

Bez vstupného. Koncerty v rámci projektu Letní náměstí 2016 proběhnou za každého počasí, v případě kalamity v sále Společenského domu.

detaily

Na úvod koncertu zahraje skupina Hromosvod a její chytlavý folk-rock. Střední část je věnována stěžejním písním Vladimíra Merty ze 70. a 80. let (Kocovina, Astrolog, Chtít chytit vítr, Harmonie, Vzdálené výstřely, Začouzené sklíčko, Kecy…). Virtuózní kytaru a charakteristický zpěv protagonisty při tom na klavír doprovází třicátník Ondřej Fencl (též 5P Luboše Pospíšila nebo Schodiště) a kouzlení jednoho z nejosobitějších českých smyčcových mágů Jana Hrubého. Příležitostně se přidává i houslistka Hromosvodu Hana Vyšínská (mj. Inflagranti), čímž vzniká nevídané smyčcové dvojspřeží. V třetí části vystoupení spojují své síly trio a celá kapela, dojde jak na kapelní úpravy Mertových klasik (K pětadvaceti, Madonna Decibela, Sjezd upírů…), tak na stěžejní songy, které proslavily Jana Hrubého (Funebráci, Večernice…).

Hlavní postavou je bezesporu VLADIMÍR MERTA, který aktuálními alby Domilováno (2013) a Imagena (2014) dokazuje, že ještě rozhodně nepatří do starého železa a má co říct nejen skrz své dávné hymny. HROMOSVOD si místo na slunci teprve hledá (resp. trpělivě buduje). Možná ho najde s aktuální čtvrtou řadovou deskou Divoký ticho Žižkova (vyšla v červenci 2015). Jan Hrubý, dlouholetá hudební opora Michala Prokopa, Vladimíra Mišíka a dalších velikánů, vše velkolepě podtrhuje smyčcovými tahy, které nemají na scéně obdoby.