Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Skrytý půvab byrokracie, Vložte Kočku, Kaplan Bros

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
25. 2.
Sobota

19:30

T klub

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Sobota 25. února 2017 - 19:30 - T klub

SKRYTÝ PŮVAB BYROKRACIE, KAPLAN BROS., VLOŽTE KOČKU

Společný koncert tří pražských alternativních kapel.

Skrytý půvab byrokracie hraje jinou a samozřejmě současnou hudbu s ozvuky tradic českého undergroundu. Předem nahrané smyčky vystřídaly v poslední době různé samočinné stroje usměrňované živou obsluhou. Nepřehlédnutelná basová linka se saxofonem střídaným s kytarou dávají pevný podklad pro deklamaci pravd.
Vložte kočku je česká alternativní rocková skupina, která vznikla v březnu roku 2008 v Praze.  Původní sestavu skupiny tvořili bratři Kryštof (rap, elektronika) a Cyril (bicí, elektronika) Kaplanovi, které záhy doplnil Jiří Konvalinka (elektrické housle) a tak vznikla kapela.
Její debutové album TáTa z roku 2012 bylo nominováno na cenu Anděl v kategorii „Elektronická hudba“; o rok později jejich druhé album SEAT toto ocenění Anděl získalo. Totéž album bylo oceněno i cenou Vinyla v kategorii „Deska roku“.
Poslední deska, Hedvika vydaná na začátku roku 2015 byla kritikou i fanoušky přijata s obrovským nadšením. Kapela na české scéně patří mezi vrcholy alternativní scény, což dokládá jejich angažmá na většině festivalů od Colours of Ostrava po Budějovický majáles, korunované účastí na Pohodě v roce 2014 i předskakování kapelám Battles, Prodigy nebo Explosions in the Sky na jejich pražských koncertech.
Kapela nyní funguje jako trio a celkový sound a energie se velmi semkla díky návratu k původní sestavě. Potvrzují tak pravidlo, že největší síla je v jednoduchosti. Jejich koncerty nyní obrovsky nabraly na síle, díky celkové přesnosti, obnovení elektronických zvuků a semknutí do třech hráčů.

A když už tady bratři Kaplanové budou, na rozjezd představí své instrumentální alter ego Kaplan Bros.

Weby: SPB | VLOŽTE KOČKU

Vstupné pouze na místě 120 Kč.

detaily | videa

Hudební novinář Antonín Kocábek o Skrytém půvabu byrokracie mimo jiné napsal: Syrovost a surovost – to jsou dvě důležitá slova. Třetím pojmem do trojúhelníku charakteristiky je pak svébytný humor. Neprvoplánový, osobitý, často ironický i suchý. A kouzlo Skrytého půvabu byrokracie tkví právě ve spojení jmenovaných tří ingrediencí. SPB jsou úderní a syroví už jen tím, jak na dřeň podstaty obnažují svou tvorbu, zbavenou nánosu obvyklého přibližování se posluchači, případně rovnou podbízení se. Hrubá jednoduchost je tu základním stavebním kamenem i demonstrací toho, že jednoduché nerovná se automaticky hloupé. Stejně jako jsou i praktickou ukázkou faktu, že zhudebňované texty nemusejí být zrovna poezie. SPB jsou: Josef Jindrák (*1970) - basová kytara. Jeden ze tří otců zakladatelů. Iniciátor vzniku souboru, majitel obchodu Polí5; svou literární tvorbu, mimo Manuzio, publikoval např. v revui Zvadlé listy. Spolu s Pavlem T. Hubeným zakladatel a zároveň půlka Divadelního spolčení Mimo (1998-2000), inscenován Woody Allen, Alexej Blinďajev, Václav Havel; plánovaný autorský balet nerealizován. První hudební zkušenosti nabíral v bytové kapele K tanci! (1987-1990), následovalo Slepé střevo revival band (1991-1992), Honey Moon (1992-1993), krátce v Ahmed má hlad (tenkrát pod názvem Málohektaři, 1997), J.K.H.CH. (1996-2000), Ginnungagap (1997-2003), krátké hostování u Zabloudila. Dnes mimo Skrytého půvabu byrokracie vyjímečně vystupuje jako Vincenc Holomek a svou improvizingovou dílnou potenciální hudby. Složil hudbu k filmu "Pyros".

Roman Plischke (*1966) - tenor saxofon, el. kytara, harmonika, zpěv, v poslední době i trombon. Jeden ze tří otců zakladatelů. Původně jediný hudebně vzdělaný člen souboru, prošel kapelami: Ondřej (1983-88), Oswald Schneider, MF kvintet (později A dyk je to jedno, s přestávkami v letech 1991-2007), Ginnungagap (1997-2003), Žáha a Zapomenutý orchestr země snivců (1995 až 2005).

Jan Faix - klávesový mág souběžně znějící v kapelách Unifiction, Tembryo, Count Portmon, Stratocluster, Bob Saint Claire a dalších. Walkmany bez kazet, mixpulty bez vstupu, zaručeně analogové varhany Tesla Delicia, magická zařízení ze Star Treku, světelný meč ze Star Wars a hromada drátů z mědi vytvářejí zvukové a časoprostorové smyčky. U nás tvrdě pracuje od ledna 2011.

Ivo Štefan - deklamace, zpěv, kytara. Do souboru přijat v roce 2015 pro svoji znalost pravěku a rané doby dějinné. S polovinou souboru se již dříve potkal ve skupině Ginnungagap (cca 1999-2003).