Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

ROŽNOV V HISTORICKÝCH FOTOGRAFIÍCH

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
2. 5.24. 6.

17:30

městská knihovna

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 2. května až sobota 24. června 2017 - 17:30 - městská knihovna

T klub – kulturní agentura ve spolupráci s městem Rožnov p. R. a Městskou knihovnou Rožnov p. R. si vás dovolují pozvat na výstavu

ROŽNOV V HISTORICKÝCH FOTOGRAFIÍCH

Výstava Rožnov v historických fotografiích by ráda připomenula jedinečnou atmosféru podhorského lázeňského města a jeho rozličných zákoutí ve 20. a 30. letech minulého století. 

Autory fotografií této výstavy jsou Osvald Kotouček a Vladimír Hambálek. Jejich činnost obchodnickou a fotografickou spojoval dům č. 46 na rožnovském náměstí, který stál v místě dnešní prodejny Albert.

detaily

Osvald Kotouček se narodil v roce 1861 v Kojetíně, zemřel v roce 1931 v Rožnově p. R. Do Rožnova přišel v roce 1886 a otevřel si zde obchod. Byl provozován jako knihkupectví – papírnictví, ale také jako obchod se smíšeným zbožím. V obchodní činnosti mu pomáhala manželka Barbora a později dcera Marie.

Vladimír Hambálek se narodil v roce 1904 ve Frenštátě. Zemřel v Rožnově p. R. v roce 1983. Vyučil se knihkupcem ve firmě R. Pospíchala. V roce 1932 převzal obchod po Osvaldu Kotoučkovi. Co oba obchodníky a fotografy spojovalo? Nebyli Rožnované, ale plně se zapojili do každodenního života města. Osvald Kotouček byl starostou Rožnova, starostou a náčelníkem Sokola, členem Muzejního spolku, lázeňské komise, Okrašlovacího spolku aj.

Vladimír Hambálek se po svém příchodu zapojil do dění v Rožnově činností v Sokole, zejména v dramatickém odboru, byl členem Muzejního spolku, Osvětové besedy.

Pojítkem obou jsou fotografie. Svým návštěvníkům nabízeli pohlednice, které si z velké části pořizovali sami. Dokladem jsou stovky fotografií a jiného fotografického materiálu. Oba měli cit pro rázovitost rožnovské krajiny a s cílevědomou pracovitostí zachycovali měnící se okolí Rožnova.

Dernisáž  se uskuteční v úterý 20. června v 17:30 a bude spojena se slavnostním představením publikace Zapomenutá zákoutí, která všem zájemcům odkryje již zmizelou podobu Rožnova, jeho jednotlivých částí, ale i sousedních vesnic v bezprostředním okolí. Po mnoha letech bude tato kniha alespoň drobným a symbolickým poděkováním za neutuchající fotografické úsilí Osvalda Kotoučka a Vladimíra Hambálka.

Výstava začíná v úterý 2. května a potrvá do 24. června. Je otevřena pondělí, pátek 8.00 - 18:00, úterý až čtvrtek 12:00 - 17:00, sobota 8:00 - 11:30.