Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

VÁCLAV HUDEČEK - housle, MARTIN HROCH - cembalo a MUSICA MINORE

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
7. 12.
Čtvrtek

18:00

kino Panorama

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 7. prosince 2017 - 18:00 - kino Panorama

Vánoční koncert

VÁCLAV HUDEČEK - HOUSLE

MARTIN HROCH - CEMBALO

MUSICA MINORE - komorní soubor

Koncert světoznámého houslisty Václava Hudečka, sólisty prestižních světových orchestrů, držitele řady významných ocenění, zázračného talentu, jenž se stal světovou houslovou legendou, a uznávaného cembalisty Martina Hrocha, člena Britské cembalové společnosti, sólisty řady významných orchestrů koncertně činných v ČR i Evropě spolu s mladým, talentovaným profesionálním komorním souborem Musica Minore.

Koncert je uváděn u příležitosti padesátileté umělecké činnosti Václava Hudečka na světových pódiích.

Přijďte společně s námi i vy pogratulovat charismatickému, milému, velkému a přitom skromnému umělci k jeho krásnému výročí.

V programu zazní díla autorů: W. A. Mozarta, G. Paisiella, F. Bendy a F. J. Haydna

V rámci spolupráce se Základní uměleckou školou v Rožnově p. R. se představí Lukáš Adamec - housle, klavírní doprovod paní učitelka Pavla Mikešová. Program: Antonín Kammel - sonáta B dur, 1. část.

Krásný hudební zážitek Vám přeje největší půjčovna klavírů a pianin. www.hudebnifond.cz

Koncert mimo cyklus Večery s klasikou.

Vstupné v předprodeji s místenkou: 270 Kč, v den akce a na místě s místenkou: 290 Kč. Prodej v T klubu, v TIC nebo online od 7. 11. od 8:30. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.

detaily

Václav Hudeček zahájil svoji příkladně strmou cestu mezi českou a mezinárodní interpretační elitu v šedesátých letech. Již ve věku patnácti let dne 12. listopadu 1967 vystoupil na koncertu v Londýně s Royal Philharmonic Orchestra. O den později ho slyšel legendární David Oistrach, předpověděl mu velkou budoucnost a nabídl mu pedagogickou pomoc. Od roku 1970 až do Oistrachovy smrti v roce 1974 byl žákem tohoto velkého Mistra. Od svého londýnského debutu vystupoval po celém světě na nejprestižnějších pódiích (Carnegie Hall, Royal Festival Hall, Suntory Hall, Osaka Festival Hall, Sydney Opera) s nejlepšími světovými orchestry (Berliner Philharmoniker, Cleveland Symphony Orchestra, NHK Philharmonic Orchestra, Gewandhaus Leipzig, Moskevská státní filharmonie a další), jakož i na světových festivalech (Osaka, Salzburg, Istanbul, Perth, Helsinky). K odkazu Davida Oistracha a dalších velikánů ruské houslové školy se stále hlásí. A tak cílevědomě spolupracuje i dnes s nositeli tradic Oistracha, Kogana a Sitkovetského, jak dokazují jeho nahrávky u firmy Supraphon.

Hudečkovo sympatické vystupování a zejména styl jeho hry spojující technickou suverenitu s vervně tvořeným a emocionálně bohatým tónem a s radostí, kterou dovede nezaměnitelným způsobem přenášet do publika, okouzluje obecenstvo bez rozdílu věku. Jeho nahrávka Vivaldiho Le Quattro Stagioni s dirigentem Pavlem Koganem je od roku 1992 stále nejúspěšnější produkcí v České republice a interpret za ni obdržel zlatou a v roce 1997 platinovou desku. Rovněž za další svoje nahrávky obdržel interpret zlaté desky.

Martin Hroch je absolventem Konzervatoře P. J. Vejvanovského v Kroměříži, kde studoval klavír a cembalo. Zabývá se dobovou a tzv. "poučenou" interpretací barokní hudby na oba nástroje. Své vzdělání si rozšířil v rámci řady mistrovských interpretačních kurzů a seminářů pod vedením těchto pedagogů: A. Vlasáková (ČR), J. Jiraský (ČR), S. Speidel (Německo), B. Glemser (Německo), A. Delage (Francie), J. B. Christensen (Švýcarsko), M. Spanyi (Maďarsko), E. M. Pollerus (Rakousko), M. Burgue (Francie). V letech 2007, 2009, 2011 získal opakovaně stipendium Společnosti J. Brahmse v Baden-Badenu a byl tak pozván k prestižnímu studiu hudby v Brahmshausu. Zde se rovněž podílel na natáčení dokumentu o J. Brahmsovi pro japonskou televizi. V roce 2008 se stal laureátem mezinárodní soutěže "International Forum - Musical Performance and Pedagogics". Je absolventem Hudební fakulty JAMU v Brně v oborech klavír ve třídě A. Vlasákové a J. Jiraského a cembalo u B. M. Willi. Jako sólista i jako komorní hráč vystupuje s řadou orchestrů a komorních ansámblů. Zabývá se sólovou i komorní koncertní činností. Nahrává pro rozhlas i televizi. Je členem londýnské The British Hapsichord Society (Britská cembalová společnost). Na svém kontě má také účast na prestižní mezinárodní soutěži Pražského jara. Mimo četné umělecké aktivity působí i jako pedagog a je vyhledávaným korepetitorem řady umělců. V oblasti provozovací praxe staré hudby umělecky spolupracuje s Akademií staré hudby na Masarykově univerzitě v Brně. V roce 2010 se stal se ZUŠ Zábřeh zakladatelem a ředitelem Mezinárodních interpretačních kurzů Zábřeh - "Hudba ve městě J. E. Welzla", kde mj. vede cembalovou třídu.

Musica Minore

Komorní soubor Musica Minore byl založen v roce 2007 a je profesionálním tělesem, které interpretuje komorní hudbu od baroka až po současnost včetně vlastní tvorby. Impulsem ke vzniku byl společný zájem o „muzicírování v malém“. Hudbu s obvyklým označením „vážná“ by však tento soubor ve svém podání nazval raději jako hudbu velmi živou a plnou energie. Musica Minore se neomezuje na jediné obsazení komorního orchestru, ale jejím specifikem je střídání různých komorních uskupení v rámci jednoho koncertního programu. To umožňuje sestavit kreativní repertoár, který je inspirující pro hráče a pestrý pro posluchače. Dalším společným cílem těchto mladých lidí je přinést klasickou hudbu i do oblastí, kde nepůsobí profesionální umělecká tělesa. Ambicí souboru je v neposlední řadě také spolupráce s různými sólisty, vokálními ansámbly a projekty inspirující se jinými hudebními žánry. Repertoár souboru zahrnuje nejvýznamnější díla komorní hudby od baroka až po současnost.