Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

MANANG PO TŘICETI LETECH - výstava

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
27. 3.27. 6.

17:00

Galerie Na Radnici

bez vstupného

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 27. března až středa 27. června 2018 - 17:00 - Galerie Na Radnici

T klub – kulturní agentura ve spolupráci s městem Rožnov p. R. a fotografy Zdeňkem a Michalem Thomovými si vás dovolují pozvat na výstavu 

MANANG PO TŘICETI LETECH

jedna generace v životě himálajské vesnice

Ojedinělý výstavní soubor třicet let starých a současných srovnávacích fotografií z Nepálu ukazuje, jak se z odlehlé a zaostalé himálajské vesnice Manang stalo významné turistické centrum a jak tato změna ovlivnila životy místních obyvatel. 

Výstava publicistů a fotografů Zdeňka a Michala Thomových.

Vernisáž za účasti autora se uskuteční v úterý 27. března od 17 hodin v Galerii Na Radnici. Výstava potrvá do 27. června 2018 v Galerii Na Radnici v budově MěÚ na Masarykově náměstí. Je otevřena pondělí, středa 8-17 hodin, úterý, čtvrtek a pátek 8-14 hodin. 

detaily

Na podzim 1979 navštívil fotograf Zdeněk Thoma v himálajském království Nepál jako jeden z prvních cizinců odlehlou horskou vesnici Manang ležící na úpatí třinácté nejvyšší hory světa Annapúrny. Několik dní zde dokumentoval život místních obyvatel. A stal se i svědkem buddhistické slavnosti zahrnující taneční drama s boji Dobra a Zla.

Z řady snímků později vytvořil černobílý výstavní soubor „Vesnice ve stínu Annapúrny“, který vidělo tisíce lidí v mnoha muzeích a výstavních síních v Česku i na Slovensku.

Téměř o 30 let později, se do Manangu vypravil i fotografův syn Michal. Nesl s sebou silný svazek otcových historických fotografií  Se záměrem nalézt lidi na snímcích a zdokumentovat změnu, ke které ve vesnici došlo.

Spontánní a přátelská odezva obyvatel Manangu, kteří z tehdejší doby neměli žádné vlastní fotografie, byla po návratu impulzem k vytvoření výstavního souboru 60 srovnávacích fotografií. Vznikla také myšlenka donést tuto výstavu do Manangu,  jenž je stále vzdálen pět dnů pěšího pochodu od nejbližší silnice. 

V listopadu 2010 byly fotografie vystaveny v Praze, v prosinci v nepálském Káthmándú u příležitosti Mezinárodního filmového festivalu horských filmů.  V březnu 2011 přiletěli oba autoři do Nepálu a  po náročném pochodu horským terénem  začátkem dubna dorazili do Manangu.

Slavnostní zahájení výstavy proběhlo za účasti téměř celé vesnice. „Všichni turisté nás a naši vesnici intenzivně fotografují, ale my ty snímky nikdy nevidíme, až nyní…“, komentoval výstavu jeden z vesničanů během úspěšné vernisáže, kdy docházelo k dojemným, vzrušujícím i veselým scénám, když lidé na třicet let starých fotografiích poznávali své blízké, vykládali, co se s kým za ta léta stalo, a někdy objevili i sami sebe. Fotografický soubor oba  autoři věnovali  místnímu Muzeu manangské kultury, kde se stal trvalou expozicí.

Během pobytu ve vesnici se autorům podařilo najít další osoby ze starých fotografií a udělat řadu rozhovorů.  Po návratu pak sestavili novou, rozšířenou kolekci obsahující 80 velkoformátových snímků, který teď uvidí návštěvníci výstavy v Rožnově pod Radhoštěm.

Autoři:

Zdeněk Thoma (*1938) je známý český fotograf, publicista a cestovatel. Cestovatelským a fotografickým osudem se mu stala čarokrásná, životem kypící Asie, kde strávil přes sedm let života. Napsal čtyři cestopisy a vytvořil řadu obrazových publikací zabývajících se především zahradním uměním a čajovou kulturou.

Michal Thoma (*1979) je fotograf a publicista.  Řada jeho reportáží z cest po Asii byla uveřejněna v českých geografických časopisech. Fotografiemi i texty přispěl do celé řady knih.

Podrobnější informace o autorech: www.thoma.cz