Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

VALAŠSKÉ ZKUŠEBNY 2

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
30. 6.
Sobota

15:00

bez vstupného

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Sobota 30. června 2018 - 15:00 - 23:00 "Teslácké náměstí" na ul. 1. máje

VALAŠSKÉ ZKUŠEBNY 2

Druhý ročník přehlídky lokálních kapel, letos se dvěma hosty: ZUBY NEHTY a Mikoláš Chadima & The Ex EXTEMPORE Members - The City / Velkoměsto.

Předběžně by kapely měly hrát v tomto pořadí

15:30 STERN
16:10 CHOROBOPOP
17:30 LUCIFER EFEKT
18:45 ZUBY NEHTY
20:15 EX EXTEMPORE//
21:30 BARO CHANDEL
22:20 STOPA

Akce je pořádána pod záštitou města Rožnov pod Radhoštěm.

detaily | video

Co to jsou Zuby Nehty? Úplně na začátku šly dvě velké kamarádky Hanka Kubíčková a Pavla Fediuková z gymnázia Štěpánská v Praze domů a přemýšlely, co si pustí za kapelu, až hodí tašky s učením do kouta, no a Hanka řekla: „Plyn.“
Tak vznikl název kapely.
Hanka a Pavla spolu hrály v obýváku už nějaký čas na kytaru a na krabice místo bicích. Marku s holkama seznámil Tomáš Míka. Sedla za piáno a bušila do něj, co mohla. Později se přidala Kateřina Jirčíková na flétnu a saxofon a Alice Flesarová na saxofon. Začaly vznikat texty a písničky a kapela vstoupila na českou hudební scénu.
To bylo v 80. letech.
Následovala jízda napříč stoletím. Skupina měnila názvy (Dybbuk, Zuby nehty) i členy, procestovala kus světa (Německo, Dánsko, Holandsko, Maďarsko, Slovinsko, USA, Rumunsko…), vystoupila na mnoha festivalech (Trutnov, Mikulov, Colours of Ostrava…), nahrála 6 alb, vytvořila hudbu k několika divadelním představením (Bajaja v divadle Minor, Aiša a Nádherná cesta nocí v německém Ravensburgu, O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku v Pidivadle), natočila 6 klipů (v režii Václava Kučery a Petra Slabého), vydala knihu textů v nakladatelství Maťa (2013) a stále aktivně působí v Čechách i v zahraničí.

Aktuální sestava:
bicí:     Hana Řepová
klávesy:     Marka Míková
saxofón, flétna:     Kateřina Jirčíková
saxofón:     Alice Flesarová
baskytara:     Jan Maxa

EXTEMPORE - The Naive Extempore Band (1974 – 1976); The Rock & Jokes Extempore Band (1976 – 1978); The New Rock & Jokes Extempore Band (1978 – 1979); The Extempore Band (1979 – 1981), Extempore Blues Band Wien (1983), J. J. Neduha & Extempore (1989 - ?).
    Rocková skupina založená a vedená Jaroslavem Jeronýmem Neduhou (1973 - 1978), po jeho odchodu do exilu Mikolášem Chadimou (1978 – 1981).  Skupina byla průkopníkem československého alternativního rocku. Neustále se vyvíjela a v hudbě se postupem času objevovaly prvky psychedelie, jazzu, punku a nové vlny. V letech 1973 – 1981 vyprodukovala 9 celovečerních pořadů a během doby získala velké množství fanoušků. V posledním roce své existence zvítězila roku 1981 v anketě All Stars 1980/81 časopisu Jazz bulletin  č.27/28 v kategorii rockových skupin s velký náskokem před Etc a Pražským výběrem. To přesto, že ve srovnání s nimi mohla koncertovat minimálně a neměla prakticky žádnou mediální podporu. S undergroundovými „Plastiky“  se stala nejznámější kapelou tzv. české neoficiální rockové scény.
    U příležitosti 40 let od uvedení prvního programu Extempore oslovil J. J. Neduha, který kapelu po návratu z exilu obnovil, bývalé členy s myšlenkou na uspořádání koncertu na kterém by zazněly tři zásadní programy, které z Extempore udělaly pro součastníky průkopnickou a kultovní kapelu. Jeho iniciativa se setkala s kladným přijetím a tak zazněly 26. září 2014 v žižkovském Paláci Akropolis po letech debutový “Pohřeb funebráka” (c 1974), slavná “Milá 4 viselců” (c 1976) a na závěr i neméně slavné písničky programu “Velkoměsto” (c 1980/81), které stály u zrodu domácí punkové a new wave scény.
    Ohlas na koncert byl mimořádný a zájem o reprízy velký, ale cena za tak velkoryse pojatý koncert byla pro většinu pořadatelů příliš vysoká. Ve snaze šetřit jejich konta se proto Neduha s Chadimou rozhodli oslavný pořad rozpůlit na J. J. Neduha & Extempore - Milá 4 viselců”  (K chystanému reprízování “Milé” doposud nedošlo kvůli zdravotním problémům J. J. Neduhy, pozn. MCH, květen 2018) a “M. Chadima  &  The Ex Extempore Members play The City” s tím, že obě kapely budou v oslavách pokračovat i následující, případně i další roky. Každá však už jen sama za sebe. Díky tomu mají i další posluchači možnost po letech opět vidět a slyšet Chadimovo Ex Extempore Members s “Velkoměstem”. Sami můžou posoudit, zda se kapela stala legendou oprávněně.