Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

GABRIELA JÍLKOVÁ – cimbál, TAMÁS BÁCSI – klavír

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
25. 9.
Úterý

18:00

ZUŠ

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 25. září 2018 - 18:00 - ZUŠ

GABRIELA JÍLKOVÁ – CIMBÁL

TAMÁS BÁCSI – KLAVÍR

Koncert hukvaldské rodačky a cimbalistky a maďarského klavíristy.

V rámci spolupráce se Základní uměleckou školou v Rožnově p. R. se představí žákyně Dana Rokyta, se skladbou Lezginka – Albert Pek. Na klavír ji doprovodí paní učitelka Jiřina Liebermannová. Kruh přátel hudby uvádí koncert v cyklu Večery s klasikou.

Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 190 Kč. Rezervace a prodej v T klubu a v TIC nebo online od 28. srpna od 8:30. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.

Držitelé Rožnovské seniorské karty: 110 Kč.

Zvýhodněné vstupné bude možné zakoupit v předprodeji v T klubu, TIC nebo na místě vždy po předložení Rožnovské seniorské karty. Vzhledem k omezené kapacitě sálu doporučujeme nákup vstupenky v předprodeji.

detaily

Gabriela Jílková je hukvaldská cimbalistka. Začala hrát na cimbál ve svých pěti letech u profesorky Růženy Děcké v ZUŠ ve Valašském Meziříčí. Od roku 2009 pokračovala ve studiu hry na cimbál pod vedením Mgr. Daniela Skály, Ph.D. na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě. V roce 2015 úspěšně vykonala přijímací zkoušky na Hudební akademii Ference Liszta v Budapešti, kde studuje u profesorky Ilony Szeverényi.

Během devatenácti let aktivního hraní dosáhla výrazných úspěchů nejen na domácí hudební scéně, ale i v zahraničí (Slovensko, Německo, Maďarsko, Francie, Island, Holandsko, Portugalsko). V roce 2009 se stala absolutním vítězem v celostátním kole soutěže Základních uměleckých škol. Pravidelně se účastní Mezinárodního festivalu cimbálu ve Valašském Meziříčí, jehož hlavní součástí jsou soutěže v sólové hře na cimbál a v komorní hře na dva cimbály. Z těchto soutěží má již celkově čtyři první místa.

Několikrát vystupovala v České televizi, televizi Noe a nejednou byla hostem v pořadech Českého rozhlasu a Rádia Proglas. Nabídky na své první sólové koncerty, které se konaly v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy, získala v letech 2006 a 2014. Koncertem pro cimbál a smyčcový orchestr od Daniela Skály absolvovala s Janáčkovou filharmonií Ostrava na jaře roku 2015. S touto filharmonií jako sólista znovu účinkovala o rok později se skladbou Concerto fantazia od Milana Báchorka. Vystupovala jako hostující hudebník v Divadle loutek v Ostravě.

Vedle svého působení na poli artificiální hudby se také aktivně věnuje folkloru s cimbálovou muzikou Pramínky z Kopřivnice, s kterou získala první místo na celostátní soutěži ZUŠ v Kyjově a první místo na přehlídce dětských cimbálových muzik Hudební střípky Jaroslava Juráška v Brně. Dále cimbálová muzika Pramínky získala ocenění „Laureáti MFF Strážnice 2015“ a vydala již dvě hudební CD a jedno DVD. Pedagogicky působila Gabriela na ZUŠ Zdeňka Buriana v Kopřivnici.

Tamás Bácsi se narodil v roce 1994 v maďarském městě Csongrád. Na klavír začal hrát ve svých pěti letech a hned čtyři roky poté vyhrál první místo v celostátní klavírní soutěži v Nyíregyháza. V devíti letech byl přijat jako nejmladší student do Školy pro mladé talenty, která je součástí Hudební akademie Ference Liszta. Od čtrnácti let pokračoval jako stipendista ve studiu hry na klavír v Torontu na Young Artists' Performance Academy (dnes Taylor Academy) of the Royal Conservatory of Music. Za dob studií v Kanadě vyhrál první místa v Hudební soutěži Kiwanis v sólové hře na klavír a rovněž v kategorii klavírních duet a také na školní soutěži RC Festival. Od roku 2014 je studentem Hudební akademie Ference Liszta v Budapešti, kde jej vedou dva klavírní pedagogové – István Gulyás a Attila Némethy. 

V průběhu studijních let aktivně koncertoval na mnoha významných událostech, například při příležitosti oslav 80. narozenin uznávaného maďarského skladatele Györgye Kurtága, nebo jako hostující umělec na Vídeňské hudební akademii. Vyhrál třetí místo na Mezinárodní klavírní soutěži Bély Bartóka ve Vídni. Díky svému mimořádnému úspěchu v soutěži získal možnost spolupráce se Symfonickým orchestrem města Vác, s nímž poté koncertoval ve Vídni. 

www.cimbalistka.cz