Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

GIPSY.CZ, ANTONIO HERMAN na Jarmarku neziskových organizací v sociální oblasti

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
5. 9.
Středa

17:00

Masarykovo náměstí

bez vstupného

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Středa 5. září 2018 - 17:00 - Masarykovo náměstí

GIPSY.CZ, ANTONIO HERMAN

na Jarmarku neziskových organizací v sociální oblasti

Za 12 let působení se stali Gipsy.cz jedním z nejznámějších českých hudebních reprezentantů ve světě, stáli již na prestižních festivalových pódiích i v klubech 36 zemí celého světa, od Glastonbury po Ljubljanu, od bonu přes Kyjev až po Soul nebo Austrálii. Jednou z posledních exotických destinací bylo i Alžírsko.
V čele kapely stojí romský rapper, hudebník a zpěvák Radoslav "Gipsy" Banga. Narodil se v roce 1982 a působí na hudební scéně v ČR i v zahraničí již od svých 13 let (1995). Od amatérských počinů se během dalších let propracoval do hip-hopového seskupení Syndrom Snopp, které působilo na české scéně od roku 1996. Už v letech 1999-2001 ale také aktivně produkoval alba pro interprety tehdejšího mainstreamového vydavatelství BMG.

Druhým interpretem je mladý Rožnovan Antonio Herman, který skládá sympatické písničky a za doprovodu kytary a ukulele je spolu s úspěchem hraje v klubech, kavárnách a účastnil se také televizní soutěže Superstar. Jeho vlastní repertoár doplňují převzaté skladby českých i zahraničních skladatelů.

detaily

Oficiální seskupení Gipsy.cz vzniklo v roce 2004, kdy se Radoslav Banga setkává s Vojtěchem Lavičkou.

Ke vzniku jedinečného zvuku Gipsy.cz vedl sólový debut Ya favourite Cd Rom, který byl natočen v roce 2004 pod vydavatelstvím Paranormalz. Už na tomto albu se objevují prvky romské hudby pronikající do moderních hudebních stylů (hip-hop, break, funk) a dávají novému Gipsyho rukopisu zcela originální zvuk. Album díky anglickým textům a originalitě sklidilo obrovský úspěch i v zahraničí.

Od počátku existence kapela slavila řadu tuzemských i mezinárodních úspěchů. V roce 2006 získali Gipsy.cz cenu Anděl Objev Roku. V té době bylo oceněno Romano hip-hop časopisem Filter jako nejúspěšnější singl roku. Důkazem autorských dovedností byly i Ceny OSA 2007, kde se stal Radoslav Banga vítězem v kategorii nejúspěšnější autor populární hudby do 30 let. Časopis Filter ocenil Gipsy.cz i další rok - skupina se stala nejlepší koncertní kapelou roku 2007. Gipsy.cz výrazně napomohli k vzájemnému pochopení a zlepšení komunikace mezi menšinami a většinovou společností, Radoslav Banga byl v roce 2007 národním velvyslancem Evropského roku rovných příležitostí pro všechny.

Série úspěchů se ani zde nezastavila. V roce 2008 se Gipsy.cz poprvé prosadili v nejprestižnější a nejstarší české anketě Český Slavík.

Jako Skokan roku se dostali z 89. pozice na neskutečné 10. místo. Album Romano hip-hop bylo velice rychle zlaté a další album Reprezent se dokonce umístilo v prestižní evropské hitparádě World Music Charts Europe na 3.místě. Tam se drželo hned několik týdnů. Gipsy.cz se tak stali vůbec první českou skupinou, která se probojovala v této hitparádě tak vysoko. Jsou také první českou skupinou, jenž vystupovala na největším festivale na světě GLASTONBURY. Gipsy.cz vynikají svým energickým koncertním projevem, nadsázkou a humorem, ale také hlubším pohledem na společenská témata.

Skvělou pozici má projekt v mnoha zemích světa. Gipsy.cz viděli diváci na holandských festivalech Dunya v Rotterdamu, Mundial v Tillburgu, i v legendárním amsterdamském sále Paradiso. Skupina hrála na festivalu Couleur Café v Bruselu a Sfinks Festivalu v Belgii, Bestivalu na britském Isle Of Wight, Pulse Festivalu v Londýně, na Szigetu v Budapešti, na World Music Festival v jihokorejském Ulsanu. Gipsy.cz uslyšelo dokonce i australské publikum, kdy skupina jela svou tour v rámci místního festivalu Karavan. Od roku 2010 se v kapele začalo objevovat mnoho skvělých hudebníků. Gipsy.cz byl vždy projekt založený na spolupráci mezi hudebníky z odlišných žánrů a kultur. Radoslav Banga mimo to začal spolupracovat s mnoha zahraničními interprety, třeba s Gogol Bordello, Boban Markovič, či DeLaDap. Posun k novému zvuku ho nakonec přivedl ke třem vyjímečným lidem –Tomášovi Barošovi (jeden z nejlepších kontrabasistů v ČR), skvělému akordeonistovi Honzovi Sochorovi a špičkovému slovenskému houslistovi Viliamovi Didášovi.

Kapela Gipsy.cz se pohybuje na hudební scéně již 12 let. Leader Radoslav Banga se vždy obklopoval skvělými muzikanty a to se odráželo nejen na zvuku, ale i na koncertním provedení. Radek umí zahltit prostor svou energií a strhnout tak publikum v každém věku.

RADEK BANGA

Své začátky datuje již do roku 1996, kdy se parta žižkovským Romů rozhodla sjednotit a založili hip-hopovou komunitu „Kalo Rikonos“. Již dva roky před tím ovšem spolupracuje se svým dvojčetem Patrikem Bangou na jejich prvním demo snímku pod názvem „The Twins“. Až o rok později se ovšem z původních Kalo Rikonos utrhnou bratři Bangovi a společně s Djem Smogem (ex-Chaozz) utvoří formaci Syndrom Snopp.

Radek i jeho dvojče pochází z muzikantské rodiny Bangů, Oláhů a Halušků, jejichž cimbálovka byla po 2. Světové válce tou nejvyhlášenější v tehdejším Československu. Asi právě proto musel Radek přečkat dalších 8 let, kdy natočil své první anglický zpívané solo album s názvem Ya Favourite Cd-Rom. Mezitím natočil mnoho alb – první komerční, ovšem ne příliš úspěšný počin Ramonis.cz ( 2000 ), tři další alba skupiny Syndrom Snopp ( tím posledním bylo Reloaded v roce 2006 ). Ovšem teprve Ya favourite Cd-Rom zaznamenalo úspěch u kritiky a to doma i v zahraničí. Obsahovalo totiž prvky romské hudby, které Radoslav míchal s hip-hopovými podklady. Právě to se stalo námětem na mnohem hlubší fúzi, jenž stála za vznikem skupiny Gipsy.cz. V roce 2004 se Radoslav setkává s houslistou Vojtěchem Lavičkou a společně s dalšími muzikanty zakládají skupinu Gipsy.cz (název vzniká pouze přidáním koncovky za již existující pseudonym).

Radoslav se na hudební scéně ovšem prosadil i jako skladatel. Již v roce 2004 se stal autorem prvního velkého hitu Anety Langerové "Letím ke hvězdám" a následovala spolupráce s Američanem Perez O'Nealem. Je autorem dvou písní na albu Lucie Bílé - MODI, písní pro interprety, jakou jsou Karel Gott, Hanka Zagorová a další. Spolupracoval s takovými lidmi, jako jsou třeba Boban Marković, či Gogol Bordello. V roce 2007 se stal vítězem cen OSA v kategorii "Nejúspěšnější autor populární hudby do 30 let".

V roce 2011 se Radoslav Banga rozhodl ve spolupráci se serverem www.azrodina.cz procestovat celou ČR s novým druhem prevence. Program s názvem "Když chceš, tak to dokážeš" od té doby inspiroval stovky mladých školáků po celé zemi. Radkova metoda je nová, čerstvá a srozumitelná pro mladé lidi, s nimiž mluví jejich jazykem. Díky tomu jeho prevence slaví úspěch a zanechává po sobě namotivované žáky. Cílem je prevence patologických jevů v chování, především v oblasti drog, násilí, šikaně a rasismu. Banga tak navazuje na svou práci ambasadora rovných příležitostí pro všechny z roku 2007.

V roce 2015 se stal účastníkem populární taneční soutěže StarDance anebo když hvězdy tančí, kde se probojoval až na 4 místo.