Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

NA KOLE DO HORSKÝCH VESNIC ÁZERBÁJDŽÁNU

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
13. 9.
Čtvrtek

19:00

T klub

dobrovolné vstupné

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 13. září 2018 - 19:00 - T klub

NA KOLE DO HORSKÝCH VESNIC ÁZERBÁJDŽÁNU

Klub cestovatelů

Šumperský cyklocestovatel Radomír Čížek odletěl v dubnu 2018 na 18denní výpravu do turisty stále ještě nepříliš objeveného Ázerbájdžánu. Projížděl pod zasněženými horskými štíty, vyprahlou pouští, mezi bahenními sopkami a ropnými věžemi, i po dálnici na předměstí Baku. Hlavním cílem jeho výpravy však bylo na vlastní kůži okusit život „obyčejných“ lidí v odlehlých horských vesničkách, kde končí cesty a začíná jiný svět - svět, kde se jakoby zastavil čas a lidé žijí v pro nás těžko představitelných podmínkách.
Proč se rozhodl téměř každý den v drsném počasí dobrovolně stoupat do strmých kopců Kavkazu a proč vedla jeho trasa právě do vesnic, o nichž nebývá v průvodcích ani zmínka, a které naleznete pouze na detailních mapách? Protože právě v těchto končinách bývá cyklocestovatel za vynaložené úsilí odměňován nejen úchvatnými přírodními scenériemi a silnými emocemi na konci těžkých dní v sedle, ale především, protože se zde pravidelně setkává s ohromně pohostinnými lidmi, kteří na projíždějícího cyklistu s brašnami nejprve nechápavě zírají, aby ho již po pár chvílích začali uctívat jako krále. A přestože sami žijí z mála, tak by se pro svého hosta rozdali. Ázerbájdžán je zkrátka fascinující země, kde na každém rohu číhají pozoruhodné scény a momentky, události pravidelně nabírají zcela nepředvídatelný vývoj a zničehonic vás dostávají do často velice kuriózních situací. Stačí jen nechat se unášet osudem a o zážitky máte postaráno.
Radomír se snaží realizovat svůj celoživotní cyklocestovatelský projekt "Na kole do nejtěžších kopců světa", v jehož rámci chce propojit dobrodružné cestování se sportovní kariérou a postupně na kole zdolat nejvyšší horská sedla naší planety a reprezentovat naši zem na extrémních cyklistických závodech.

Vstupné dobrovolné.