Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

KVARTETO APOLLON

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
1. 10.
Pondělí

18:00

ZUŠ

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Pondělí 1. října 2018 - 18:00 - ZUŠ

KVARTETO APOLLON

Silvie Hessová – housle, Radek Křižanovský - housle, Pavel Ciprys - viola, Pavel Verner - violoncello

Koncert předního českého smyčcového kvarteta.

V rámci spolupráce se Základní uměleckou školou v Rožnově p. R. se představí Kateřina Fryšarová se skladbou Polonéza -  Henrik Venijavsky, na klavír jí doprovodí paní učitelka Pavla Mikešková. Kruh přátel hudby uvádí koncert v cyklu Večery s klasikou.

Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 190 Kč. Rezervace a prodej v T klubu a v TIC nebo online od 4. září od 8:30. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.

Držitelé Rožnovské seniorské karty: 110 Kč.

Zvýhodněné vstupné bude možné zakoupit v předprodeji v T klubu, TIC nebo na místě vždy po předložení Rožnovské seniorské karty. Vzhledem k omezené kapacitě sálu doporučujeme nákup vstupenky v předprodeji.

detaily

Kvarteto Apollon, jež slaví letos 25. výročí své umělecké činnosti, patří mezi přední reprezentanty slavné české kvartetní školy. Tradice, na kterou kvarteto navazuje, byla utvářena takovými ansámbly, jakými bylo Vlachovo kvarteto, nebo Janáčkovo.

Kvarteto Apollon se po studiu u členů věhlasných českých kvartet a po absolvování prestižních mistrovských kurzů v Holandsku (Fine Arts Quartet) a Německu (Alban Berg Quartet) úspěšně zúčastnilo řady prestižních mezinárodních soutěží, z nichž jmenujme Mezinárodní soutěž L. van Beethovena ( 1. cena a cena za nejlepší provedení díla L. van Beethovena) a účast ve finále mezinárodní soutěže v Düsseldorfu.  

Těmito úspěchy zahájilo Kvarteto Apollon svoji koncertní činnost v roce 1993, která byla provázena dalšími setkáními s významnými osobnostmi komorní hudby (Viktor Moučka – Vlachovo kvarteto, Jan Kvapil a Petr Messieureur – Talichovo kvarteto). Od začátku své kariéry zařazuje kvarteto do svého repertoáru vedle klasických děl také skladby jazzové. Ve vynikajících a velmi originálních úpravách amerického smyčcového kvarteta Turtle Island Q. můžeme tedy slyšet i skladby předních jazzových autorů a interpretů (mj. Chick Corea, Miles Davis, Leonard Bernstein).

Kvarteto Apollon spolupracuje s řadou českých skladatelů, a to jak v oblasti klasické hudby (Z. Lukáš, P. Trojan, O. Kvěch, J. Filas, J. Gemrot), tak v jazzu (K. Růžička, E. Viklický, V. Eckert, Z. Zdeněk), kteří svá díla v mnohých případech kvartetu věnovali. Repertoárovou pestrostí kombinací těchto dvou odlišných směrů si získalo Kvarteto Apollon posluchače mnohých pódií.

Soubor pravidelně vystupuje na prestižních festivalech doma i v zahraničí, např. Bruckner festival v Karlsruhe, Festival komorní hudby v Bolzanu, Festival Mitte Europa, Festival soudobé hudby v Bregenzu, Festival komorní hudby v Bergamu, jazzový festival v Salzburgu atd. Absolvoval též turné po Anglii, Japonsku, Španělsku, Belgii, Rakousku, Turecku, Švédsku, Francii, Spojených arabských emirátech a dalších zemích.

Silvie Hessová – 1. housle

Již během studia na Konzervatoři v Praze od roku 1989 byla členkou Kvarteta Eberle, s nímž se zúčastnila kurzů u Amadeus kvarteta v Londýně, soutěže Pražské jaro a následně soutěže ve francouzském Evianu, kde získala cenu Pařížského rozhlasu za interpretaci 1. smyčcového kvartetu L. Janáčka. Od 90. let po současnost je vyhledávanou komorní hráčkou doma i v zahraničí. V letech 1992 - 2003 byla členkou a sólistkou orchestru Virtuosi di Praga, 2000 - 2005 primáriem Filharmonického kvarteta Praha, 2005 - 2010 vyučovala komorní hru na NY University  v Praze. V roce 2005 získala cenu Euro Pragensis Ars Award za propagaci české hudby doma i v zahraničí. V roce 2007 debutovala v Carnegie Hall spolu s klavíristou Danielem Wiesnerem, se kterým kromě řady koncertů v tuzemsku i zahraničí natočila 2 CD s díly českých autorů 19. a 20. století pro britskou společnost CUBE. V tomto roce se připravuje na 2 prestižní koncerty spolu s violistkou Kristinou Fialovou, dirigentem Jiřím Petrdlíkem a Filharmonii Rzeszow ku příležitosti 85. narozenin významného světově proslulého polského skladatele K. Pendereckého, kde uvede Concerto Dopio pro housle, violu a symfonický orchestr.

Radek Křižanovský – 2. housle

Studoval Konzervatoř v Praze ve třídě prof. Karla Přibyla a AMU ve třídě prof. Jiřího Nováka. V letech 1989-1997 byl členem České filharmonie. Je zakládajícím členem Kvarteta Apollon, v současnosti působí i jako pedagog na Pražské konzervatoři. Od roku 2016 je dramaturgem mezinárodního festivalu Dvořákova Praha. Spektrum své činnosti rozšiřuje pravidelně o nahrávání filmové hudby se svým tělesem Prague Metropolitan Orchestra.

Pavel Ciprys – viola

Absolvoval konzervatoř v Brně a Janáčkovu akademii múzických umění ve třídě profesora Ladislava Kyseláka. Je laureátem mezinárodní hudební soutěže „Beethovenův Hradec“, stipendistou Nadace český hudební fond a držitelem ceny fondu Leoše Janáčka za mimořádné studijní výsledky. Své interpretační umění rozvíjel v mnoha komorních souborech se zaměřením od renesanční hudby po hudbu soudobou. V letech 1997 – 2005 působil jako vedoucí viol Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Je dlouholetým členem smyčcového kvarteta Apollon, se kterým absolvoval více než osm set koncertů doma i v zahraničí a se kterým se podílel na natočení patnácti CD a několika desítek nahrávek pro Český rozhlas, Českou televizi i pro řadu zahraničních společností. Prezentuje se též na poli sólovém, a to jak činností koncertní, tak i nahrávací, kde pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem. V roce 2007 mu vyšlo jeho debutové CD Viola Incognita a v roce 2012 komplet violových duet Karla Stamice, který natočil spolu se svým profesorem Ladislavem Kyselákem. Od roku 2006 je členem České filharmonie na pozici prvního zástupce vedoucího skupiny viol.

Pavel Verner - violoncello

Studoval na Pražské konzervatoři ve třídě prof. Pravoslava Sádla a na Akademii múzických umění u prof. Saši Večtomova a Stanislava Apolína. Působil jako koncertní mistr orchestru Státní opery Praha, člen České filharmonie, koncertní mistr SOČR, člen dalších komorních souborů a orchestrů (kvarteto Eberle, Stamitzovo trio, Verner Collegium, ČNSO … ). V současné době je členem kvarteta Apollon, zástupcem koncertního mistra orchestru Národního divadla, sbormistrem Svatotomášského sboru v Praze a profesorem na Pražské konzervatoři.