Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

SOUBOJ KLAVÍRISTŮ

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
13. 11.
Úterý

18:00

ZUŠ

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 13. listopadu 2018 - 18:00 - ZUŠ

SOUBOJ KLAVÍRISTŮ

Pavel Zemen – klavírní virtuos

Zdeněk Král – klavírní improvizátor

Klavírní improvizártor Zdeněk Král zaimprovizuje na díla hudebních velikánů, které zahraje klavírní virtuoz Pavel Zemen, ale také přímo na koncertě hudebně ztvární melodie a náměty z publika.

V rámci spolupráce se Základní uměleckou školou v Rožnově p. R. se představí Johana Valová. Na klavír zahraje Polku in A od Bohuslava Martinů. Koncert uvádí Kruh přátel hudby v cyklu Večery s klasikou.

Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 190 Kč. Rezervace a prodej v T klubu a v TIC nebo online od 16. října od 8:30. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.

Držitelé Rožnovské seniorské karty: 110 Kč.

Zvýhodněné vstupné bude možné zakoupit v předprodeji v T klubu, TIC nebo na místě vždy po předložení Rožnovské seniorské karty. Vzhledem k omezené kapacitě sálu doporučujeme nákup vstupenky v předprodeji.

detaily

Pavel Zemen, mladý klavírista, se narodil v roce 1992 do hudební rodiny. Na klavír začal hrát v pěti letech pod vedením své matky BcA. Taťány Zemenové a posléze Mgr. Ireny Hlasové v Základní umělecké škole v Rychnově nad Kněžnou. Pod jejich dohledem dosáhl prvních úspěchů (národní soutěže ZUŠ, soutěž Prague Junior Note, Mezinarodowy festival mlodych pianistów Glubczyce – tituly laureáta). Od roku 2005 jezdil na HAMU v Praze, kde jako model pracoval se studentkou klavírní katedry Veronikou Böhmovou pod vedením prof. Aleny Vlasákové.

V roce 2007 úspěšně vykonal talentovou zkoušku na Konzervatoř České Budějovice, kterou nakonec ukončil absolutoriem ve dvou oborech, a sice v oboru klavír ve třídě MgA. Marie Šimkové-Kotrčové a ve třídě Mgr. Zdenka Zavičáka v oboru klarinet. Během svého studia se zúčastnil několika mistrovských kurzů (prof. Alena Vlasáková, prof. Vera Nosina, Jonathan Aner, Clara Moniuszko, Eugen Indjič aj.). Zaznamenal úspěchy i na interpretačních soutěžích, kde vždy získal přední umístění, např. 1. cena a titul absolutního vítěze klavírní soutěže Pro Bohemia v Ostravě, 1. cena soutěže Nadace Bohuslava Martinů v Praze, kde také obdržel cenu Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, a to za koncertní vystoupení v rámci Pražského jara 2013. Kromě zmíněného festivalu vystoupil rovněž v Abonentním cyklu Českého spolku pro komorní hudbu v Sukově síni pražského Rudolfina či na Mezinárodním festivalu komorní hudby v Českém Krumlově. Jako sólista spolupracoval s Jihočeskou komorní filharmonií.

Po absolutoriu na Konzervatoři v Českých Budějovicích byl přijat v roce 2014 na JAMU v Brně do třídy prof. Aleny Vlasákové v oboru klavír a do třídy prof. V. Spilky a prof. M. Poláka v oboru klarinet. Již v prvním roce svého působení na této škole dosáhl výrazných úspěchů v mezinárodních soutěžích – 1. cenu v mezinárodní soutěži Notes in Harmony v italské Bettoně, rovněž 1. cenu a titul absolutního vítěze v mezinárodní soutěži Young Academy Award v Římě v kategorii D a také 4. místo a diplom finalisty mezinárodní soutěže Euregio Piano Award v německém Geilenkirchenu. V roce 2016 získal 1. cenu mezinárodní soutěže Young Academy Award v Římě v kategorii E a také 6. cenu a titul finalisty soutěže Mauro Paolo Monopoli Prize v italské Barlettě. V témže roce také vystoupil v rámci hudebního festivalu Janáček Brno 2016 recitálovým matiné, jež bylo přenášeno Českým rozhlasem Brno, a také na hudebním festivalu Le strade d ´Europe 2016 v litevském Vilniusu přenášeným Litevským rádiem.

V roce 2017 získal prestižní stipendium v soutěži YMFE, v rámci Ibiza International Piano Competition obdržel speciální cenu za provedení Klavírní sonáty S. Barbera, a především získal 1. cenu a ocenění pro nejlepšího českého účastníka Mezinárodní soutěže Leoše Janáčka v Brně. V listopadu tohoto roku obdržel cenu Grand Prix a doporučení „umělce 21. století“ na Mezinárodní interpretační soutěži v italském Lonigu, jež probíhala v rámci Mezinárodního hudebního fóra, a debutoval sólovým recitálem v rámci Abonentního cyklu Spolku přátel hudby působící při Filharmonii Brno v Besedním domě.

Pravidelně koncertuje jak po celé České republice, tak i v zahraničí. Od roku 2017 je pedagogem Konzervatoře Brno.

Zdeněk Král, skladatel a klavírista, se narodil v roce 1971 v České Lípě (někdy chybně uváděn Nový Bor, kde žil). Vystudoval Konzervatoř Teplice, obor kontrabas (1986-1991), krátce studoval na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze obor klavír (1991-1992). V letech 1993-1998 studoval Hudební fakultu JAMU v Brně, obor kompozice u prof. L. Faltuse (písemná práce Nové tvůrčí přístupy k hudbě v subjekt-objektovém postmoderním světě a absolventská skladba Baron na stromě pro velký orchestr) a následně Teorii hudební tvorby (2000-2003).

Králův hudební záběr sahá od písní ve stylu folk&country, hudby jazzové, rockové, fussion, scénické, elektroakustické, čistě písňové až po hudbu vážnou. Nebrání se také mezižánrovým přesahům (např. od roku 1997 spolupracuje s bangladéšským zpěvákem Mohsinem Mortabou). Mimo to vystupuje jako klavírní improvizátor. Jeho improvizace se pohybují na hranici jazzu, rocku i romantizující klasiky. Klavír studoval u doc. D. Velebové a improvizaci u doc. A. Linky. V letech 1997 a 1998 se zúčastnil kompozičních kurzů v Českém Krumlově (mj. pod vedením Sofie Gubajduliny a Luise de Pabla) a v Trstěnicích. Je zakládajícím členem sdružení skladatelů Bezmocná hrstka (1993).

V roce 1997 získal 1. cenu skladatelské soutěže Generace, v roce 1999 cenu třetí. V roce 1998 získal tzv. Trstěnickou cenu za kompozici Shamanyka pro bicí nástroje. V roce 1998 byla jeho skladba Bariéry prezentována na přehlídce Tribuna mladých skladatelů v Paříži.

Skladby Zdeňka Krále byly provedeny kromě České republiky také ve Francii, Kanadě, Holandsku, Turecku, Rakousku, Portugalsku, Austrálii a Estonsku.

Koncertně vystupoval po celé ČR (např. festival na Pražském hradě Struny podzimu), dále též v Belgii, Německu, Rusku, Rakousku a Turecku.