Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

60 LET KLUBU FILATELISTŮ v Rožnově pod Radhoštěm

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
9. 1.31. 3.

16:00

Galerie Na Radnici

bez vstupného

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Středa 9. ledna až neděle 31. března 2019 - Galerie Na Radnici

60 LET KLUBU FILATELISTŮ V ROŽNOVĚ POD RADHOŠTĚM

Poštovní známky se v Rožnově p. R. sbíraly již za rakousko-uherského mocnářství, ale sbírali je jen jednotlivci. V nejbližším okolí byl organizovaný filatelistický spolek pouze ve Valašském Meziříčí, který byl založen v roce 1933. V našem městě můžeme dát začátek organizované filatelie a její rozšíření do roku 1959, kdy se 23. června konala v hotelu Novák (dnes AGH) ustavující schůzka kroužku filatelistů při Závodním klubu n. p. Tesla Rožnov. Prvým předsedou byl zvolen Václav Navrátil a schůzky se konaly 1x za měsíc v hotelu Novák.

detaily

Kroužek zaměřil svoji činnost na výměnu známek a filatelistického materiálu mezi členy, na výdej novinek československých známek, půjčování katalogů, odborné filatelistické literatury a časopisů, odborné besedy a diskuze o filatelistické problematice a hlavně na výchovu mladých adeptů filatelie. Během času se někteří členové kroužku – od roku 1965 Klubu filatelistů KF 07-70 v rámci Svazu československých filatelistů (SČSF), od roku 1994 Klubu filatelistů při Středisku volného času v Rožnově p. R. – postupně zaměřili na specializaci v oblasti poštovní historie, geografilatelie (známek i zaniklých známkových zemí), uměleckých děl na známkách a také na sbírání pohlednic. Členové klubu i kroužku mladých filatelistů sestavili řadu filatelistických exponátů, které na výstavách získaly několik medailí a čestných ocenění, zpracovali historii pošt na Rožnovsku, pro veřejnost uspořádali 57 filatelistických a sběratelských burz a v posledních letech zorganizovali 26 výtvarných soutěží pro děti, školáky a studenty. K výročím Klubu filatelistů, pošt a výročím ve VMP vydali soukromé dopisnice, obálky a známky s přítisky.

Výstava k 60. výročí založení Klubu filatelistů nemůže pochopitelně obsáhnout vše z bohaté činnosti klubu, ale najdete na ní ukázky z činnosti členů klubu a hlavně vám ukáže, co krásného z oblasti uměleckých děl již bylo na našich známkách vydáno. Doufáme, že přinese i vám, návštěvníkům výstavy, alespoň něco z toho, co dala členům našeho klubu – radost a potěšení z krásných věcí a velké množství nových poznatků a vědomostí.

Věříme, že výstava bude také výzvou pro další zájemce o filatelii a sběratelství, aby do našeho Klubu filatelistů při SVČ zavítali na výměnné schůzky. Rádi přivítáme všechny zájemce, hlavně ale mladé, kteří by měli být pokračovateli v naší zájmové činnosti – filatelii a sběratelství.

Výměnné schůzky se konají každý sudý týden, vždy ve čtvrtek od 18 hodin ve Středisku volného času v Rožnově pod Radhoštěm na Bezručově ulici (u ZŠ Pod Skalkou).

Vladimír Vystavěl

Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 10. 1. 2019 od 16 hodin v Galerii Na Radnici v budově MěÚ na Masarykově náměstí.

Výstava začíná 9. ledna a potrvá do 31. března 2019. Je otevřena pondělí, středa 8-17 hodin, úterý, čtvrtek a pátek 8-14 hodin.