Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

KING SKATE - kino na Vrátnici

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
24. 1.
Čtvrtek

20:00

Vrátnice

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 24. ledna 2019 - 20:00 - Vrátnice

KING SKATE - KINO NA VRÁTNICI

Česká republika, 2018 • 82 min • režie: Šimon Šafránek • česká verze • přístupný • premiéra: 20. září 2018

Přilepit se k betonu. Vysvištět prostorem. Mít to všechno v pohybu. Skateboard! V šedi ČSSR 70. a 80. let něco úplně jiného, úplně nového. Láska na první pohled. Nekonečnej mejdan. Adrenalin. Kultovní postavy českého a světového skateboardingu v příbězích zlámaných kostí, nezlomných přátelství a divoké jízdy za svobodou uprostřed komunismu.

Vstupné 60 Kč. Předprodej od 2. 1. 2018 v T klubu, TIC  nebo online.

detaily | trailer

O režisérovi:

Šimon Šafránek*1977, Praha
Filmař, spisovatel a novinář. V nultých letech se věnoval především videoklipům pro české (Tata Bojs, Sunshine, The Prostitutes, Moimir Papalescu And The Nihilists) i zahraniční (Pelussje, Hangmás, The Fullbliss) projekty. Pro Českou televizi natočil hudební sérii Kombo, i koncertní záznamy vystoupení J.A.R. nebo Tomáše Kluse. Věnuje se i hudebním dokumentům: v roce 2004 dokončil snímek o fanoušcích Nicka Cavea The Myth, v roce 2016 vytvořil dokument o revivalových kapelách Země revivalů. V roce 2018 debutuje celovečerním dokumentem King Skate.
Napsal román Fleischerei 36 (2008) a novelu 23 (2005). Články a rozhovory především s filmovou tematikou přispívá do českých novin a časopisů. Působí též v DJ uskupení The Fakes.

Unikátní archivní záběry

Počátky skateboardingu se v Československu datují do 70. let. V té době skupinka prvních nadšenců, mezi které patřil například Petr Forman, Ivan „Zobák“ Pelikán, či budoucí mistr světa Luděk Váša, začala objevovat kouzlo tohoto sportu. Brzy se začaly stavět první u-rampy, organizovat hromadná setkání a později i závody. „Máme štěstí, že se okolo té party průkopníků vždycky pohyboval někdo s kamerou, a že jsme se k těm unikátním dobovým záběrům dostali. Není na nich jen ježdění a závodění, ale taky spousta emocí a lidí samotných,“ říká režisér Šimon Šafránek. „Začali jsme objíždět republiku a hledat hrdiny té zvláštní doby. Každý má jiný osud, ale jedno se opakuje. Radost, mládí, ta doba, kdy člověk chce zažívat každý den nová dobrodružství. Byl to, jak říká jedna z postav filmu, ‚nekonečnej mejdan‘. Tu mimořádnou energii se snažíme co nejlépe předat.“

Žádný mejdan se neobejde bez hudby

Hudba byla se skateboardingem vždy silně propojena. „Brzy nám bylo jasné, že bez kapel jako jsou The Clash, Sex Pistols nebo Devo autentickou atmosféru do filmu nikdy nedostaneme,“ vysvětluje skladatel Martin Přikryl. Výsledkem několikaměsíční práce ve střižně byl vedle samotného filmu také soundtrack čítající 40 skladeb od dvou desítek více či méně kultovních kapel. Na soundtracku se tak objeví kapely Devo, Plastic Bertrand, Killing Joke, The Clash či Sex Pistols, ale i Miro Žbirka, Visací Zámek, Garáž a Monika Načeva.