Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

INDI STIVÍN – kontrabas, ALICE SPRINGS – klavír

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
23. 10.
Středa

18:00

ZUŠ

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Středa 23. října 2019 - 18:00 - ZUŠ

INDI STIVÍN – KONTRABAS
ALICE SPRINGS – KLAVÍR

Koncert mimořádného talentu Indiho Stivína, představitele třetí generace známého hudebního rodu s klavíristkou Alicí Springs.

V rámci spolupráce se Základní uměleckou školou v Rožnově p. R. se na úvod představí žáci rožnovské ZUŠ.

Koncert uvádí Kruh přátel hudby v cyklu Večery s klasikou.

Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 190 Kč. Rezervace a prodej v sídle T klubu a v TIC nebo online od 17. 9. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.

Držitelé Rožnovské seniorské karty: 110 Kč.

Zvýhodněné vstupné bude možné zakoupit v předprodeji v T klubu, TIC nebo na místě vždy po předložení Rožnovské seniorské karty. Vzhledem k omezené kapacitě sálu doporučujeme nákup vstupenky v předprodeji.

Studenti rožnovské ZUŠ mají po předložení studijního průkazu vstup zdarma.

➤ program koncertu

detaily

Indi Stivín

Indi Stivín je v současnosti nejúspěšnější český kontrabasista. Nikdo jiný se nemůže pochlubit tolika vítězstvími na mezinárodních interpretačních soutěžích jako právě on. Možná proto, že pochází z hudební rodiny, dokáže rozeznít všechny smyčcové nástroje. A přestože miluje housle, které studuje na Pražské konzervatoři u věhlasného prof. Jaroslava Foltýna, jeho osudem se stal kontrabas. On sám o svém širokém hudebním záběru říká: "Housle mi velmi pomáhají při sólové hře na kontrabas. Když hraji například Mendelssohnův houslový koncert, okamžitě ten zvuk i techniku hry aplikuji na kontrabas. Mnoho věcí je považováno na kontrabas za nehratelné, ale když si je zahrajete na housle, najednou objevíte způsob, jak se dá zahrát všechno. Často si lidé myslí, že když hrajete na víc nástrojů, ty si navzájem konkurují či dokonce překážejí, ale pravý opak je pravdou. Hraní na další nástroj vám dodá nadhled, velkou svobodu a obrovskou radost, jako by to dodalo do hudby i do života tu správnou jiskru, šarm a vtip. Všem to mohu jen doporučit. Pokud hrajete na nějaký hudební nástroj, přidejte si další, jakýkoliv, a uvidíte sami, co se bude dít. A i kdyby se vám ostatní smáli, vydržte. Je to geniálně jednoduché, jako když se naučíte více jazyků. Otevře se vám celý nový svět."

Indi Stivín je už od raného mládí považován za největší naději českého kontrabasu. Jeho výkony nemají v Čechách u kontrabasisty obdoby, jeho zpěvný zvuk vás okamžitě přesvědčí o tom, že kontrabas dokáže být famózní sólový nástroj. Jako jediný kontrabasista se probojoval do finále Eurovize 2018 ve Velké Británii a jeho skladbu "Bohemia" pro kontrabas a orchestr vybrali BBC Skotští symfonikové pro finálový večer této soutěže. Jako sólista vystupoval s mnoha orchestry, ve Švýcarsku získala jeho nahrávka koncertu Carla Ditterse pro kontrabas a orchestr cenu Viktora Dijona Montetona, v Polsku získal titul Kontrabasová osobnost roku, v Německu se stal nejmladším laureátem v historii Mezinárodní interpretační soutěže Markneukirchen. V minulém roce jeho recitál zařadilo do programu "Pražské jaro". Indi Stivín ale neustrnul pouze u interpretačního umění, dívá se mnohem dál do budoucnosti.

Založil vlastní komorní orchestr Collegium Stivinum, který je složen z mladých talentovaných hudebníků nové generace. Collegium Indiho Stivína si klade za cíl dokázat, že vážná hudba nepatří pouze do minulosti, ale je to stále žijící organismus, který se dynamicky vyvíjí. Chce přiblížit posluchačům hudbu jak slavných, tak méně známých starých mistrů i představit díla komponovaná v současnosti a dělá to takovým způsobem, že dokáže zaujmout nejen milovníky vážné hudby, ale i generaci těch nejmladších.

Na svých sólových recitálech vystupuje Indi Stivín s klavíristkou Alicí Springs, která ho doprovází od roku 2011 nejen na koncertních vystoupeních, ale také na mezinárodních soutěžích. Společně zvítězili na mnoha interpretačních soutěžích a festivalech. Když se Indi stal absolutním vítězem mezinárodní soutěže PRO BOHEMIA v Ostravě v roce 2015, i Alici Springs jako jeho klavíristce byla udělena cena odborné poroty za klavírní doprovod. Stejný úspěch zažili společně v následujících letech v Německu a v Polsku. Alice Springs hraje skladby Indiho Stivína často zpaměti, bez not, což je u klavírních korepetitorů ve vážné hudbě naprosto ojedinělé. Sama vysvětluje tuto svou přípravu touhou být sólistovi a v tomto případě i skladatelovi ještě blíže a radostí sledovat každý jeho pohyb či změnu výrazu. Indi Stivín a Alice Springs tak působí na diváky a posluchače jako jeden organický celek v dokonalé harmonii a ideální symbióze.