Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Tomáš Doruška - beseda s ukázkami filmů

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
31. 10.
Čtvrtek

19:00

Vrátnice

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 31. října 2019 - 19:00 - Vrátnice

TOMÁŠ DORUŠKA - BESEDA S UKÁZKAMI FILMŮ

Pořad s rožnovským rodákem, který se bude točit kolem filmů, na kterých se podílel, ať už režisérsky, či střihačsky - Radhošť, Planeta Česko, Začalo to stromy: Vzpoura v Gezi Parku a dalšími. Témata jako ekologie a společenské paradoxy se budou ten večer přirozeně doplňovat.

Vstupné s místenkou: 80 Kč. Předprodej v sídle T klubu, v TIC nebo online od 1. 10. od 8:30.

detaily

Tomáš Doruška (*1977)
Český střihač, režisér a producent dokumentárních filmů vyrůstal v Rožnově pod Radhoštěm, kam se stále skrze svou tvorbu vrací.

Dráhu profesionála předcházelo amatérské období a natáčení absurdních skečů ve skupině Ovar-B. Studium na FAMU mu pomohlo kultivovat schopnost přiblížit se k objektu a pozorovací metodou zachycovat překvapivé detaily. Ještě během studií zpracoval povídku tak, že poprvé ve veřejnoprávní televizi užil jazyk Romů bez překladových titulků.

Koprodukoval a režíroval svůj absolventský povídkový film Radhošť (2001), podařilo se jej uvést do distribuce a za který získal cenu Dona Quijota Mezinárodní asociace filmových klubů. V roli dramaturga ho najdeme mimo jiné u vtipného a oceňovaného animovaného filmu Zlínská polévka (2007), který jako jediný film z toho roku reprezentoval Česko na prestižním festivalu v Annecy. Poslední jeho střihová spolupráce Jak velká je Galaxie? (2018) byla v soutěži největšího dokumentárního festivalu IDFA Amsterdam a dále získala Cenu ECFA za nejlepší evropský dokumentární film pro děti a mládež.

Jako pedagog Tomáš intenzivně učil několik let v Makedonii, pravidelně pořádá filmové dílny v Německu, Turecku, Polsku, Chorvatsku, Slovinsku, Litvě, Lotyšsku, Slovensku... Po krátkém působení na filmové škole ve Zlíně učí od roku 2006 na plný úvazek na několika katedrách FAMU, nově vede obor mezinárodní filmové Montage. Pořádal několik menších výstav soudobého umění a pomáhá vzniku landartu.

Jako režisér a střihač natočil asi 20 krátkých dokumentů a nezávislých filmů. Vyzkoušel si různé žánry od cestopisné road movie přes polohraný vzdělávací pořad pro děti až po autorský dokumentární film.