Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Xavier Baumaxa

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
30. 7.
Čtvrtek

19:30

Brillovka, nádvoří

Nekonvenční písničkář - sólový koncert

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 30. července 2020 - 19:30 - Brillovka, nádvoří

Xavier Baumaxa

Když se před čtrnácti lety objevilo debutové, skoro na koleni nahrané i distribuované album písničkáře Xaviera Baumaxy nazvané Fenkám, působilo jako zjevení. Zejména kvůli ironickému, sprostému a bezprostřednímu jazyku a smyslu pro pointu i vtip jdoucí až za hranu. Baumaxa jím ostřeloval konformní názory, postoje a křečovité pózy nejen hudebního středního proudu.

Na rozdíl od jiných se nenechal úspěchem vstřebat, uhladit ani zařadit. A podobně ostrými náboji, po jejichž zásahu vykrvácí kdečí ješitnost, střílí Baumaxa také ve své současné tvorbě.

Baumaxa je solitérem, který než napíše štiplavou nebo vtipnou píseň, stihne utopit veškerou svou hořkost ze světa v alkoholu a rozpustit ji v kdovíjaké chemii. Dobře to vystihuje kontrast uvolněné radosti a poněkud depresivní temnoty, obě tyto polohy u něj zaznívají.

A to je to, co je na písničkářství Xaviera Baumaxy tím nejdůležitějším, proč sám zůstává nenapodobitelným a přes občas se opakující témata stále posluchačsky podnětným umělcem. V dnešní všeobecné době her na jistotu je totiž jeho autenticita přímo esenciální.

Vstupné: do 29. 7. 150 Kč, v den akce 200 Kč. Předprodej od 16. 6. od 8:30 v sídle T klubu, TIC a ENO il negozio (Brillovka) nebo online. Děti do 12 let mají vstup zdarma.

Po koncertě ve 21:00 proběhne Letňák v Rožnově, promítat se bude film Joker s Joaquinem Phoenixem.

Joker je americký psychologický thriller z roku 2019 režiséra Todda Phillipse, natočený na motivy komiksů z vydavatelství DC Comics o Jokerovi. V titulní roli se představil Joaquin Phoenix, v dalších rolích Robert De Niro, Zazie Beetz, Bill Camp, Frances Conroy a Brett Cullen. Snímek není součástí filmové série DC Extended Universe.

Tvůrci snímku byli oceněni dvěma Oscary, a to pro nejlepšího herce (Joaquin Phoenix) a za nejlepší filmovou hudbu (Hildur Gudnadóttir)