Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

ZRUŠENO - Smetanovo trio

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
8. 2.
Pondělí

18:00

ZUŠ

zrušeno

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Pondělí 8. února 2021 - 18:00 - ZUŠ

Smetanovo trio

Jitka Čechová – klavír, Jan Páleníček – violoncello, Jan Tallich - housle

Smetanovo trio založené v roce 1934 legendárním českým klavíristou Josefem Páleníčkem, patří k nejprestižnějším českým souborům současnosti. Dnešní členové Jitka Čechová (klavír), Radim Kresta (housle) a Jan Páleníček (violoncello), všichni tři významní čeští sólisté, dokazují, že základním předpokladem úspěchu každého kvalitního tria je dokonalá sólistická vybavenost hráčů. Trio se pyšní mimořádnými mezinárodními úspěchy, je pravidelným hostem významných pódií doma (Pražské jaro, Janáčkův máj, Moravský podzim, …), i v zahraničí (Francie, Švýcarsko, Japonsko, Brazílie, USA, Egypt, Anglie, Kanada,španělsko…), spolupracuje s předními dirigenty (Jiří Bělohlávek, Libor Pešek, …) a s domácími i zahraničními orchestry. Soubor realizoval celou řadu nahrávek u domácích a zahraničních společností, od roku 2000 pravidelně nahrává pro firmu Supraphon. Tato spolupráce přinesla celou řadu prestižních ocenění u nás i v zahraničí – např. CD s díly Smetany, Suka a Nováka.
Jitka Čechová, klavíristka, vystudovala hru na klavír na Pražské konzervatoři u Jana Novotného a pokračovala na Akademii múzických umění v Praze ve třídě Petera Toperczera. Absolvovala postgraduální studium u Eugena Indjice v Paříži a Vitali Berzona ve Freiburgu, mistrovské kurzy u R. Kehrera ve Výmaru, E. Indjice a L. Bermana v Piešťanech.
Získala titul laureáta v řadě mezinárodních soutěží.  Jako sólistka je velmi vysoko ceněna kritikou v mnoha evropských zemích a také v Jihoafrické republice, Jižní Americe a Japonsku. Je pravidelně zvána na velké hudební scény a festivaly doma i v cizině (Edinburgh, Graz, Paříž, Frankfurt, Baden – Baden, Bodensee Festival, Pražské jaro, Ticino Musica ad.).
Komorní hudba je pro Jitku Čechovou jednou z nepostradatelných složek její hudební identity. Natočila řadu sólových a komorních nahrávek pro české i zahraniční společnosti. K jejím největším počinům v této oblasti patří kompletní nahrávka klavírních děl Bedřicha Smetany (8 CD)pro vydavatelství Supraphon, oceněná mnohočetně v Čechách i v zahraničí.
Jan Talich, houslista, je výjimečnou osobností nejen české kultury, ale i v mezinárodním povědomí. Ve své bohaté kariéře dokáže spojovat na nejvyšší úrovni zkušenosti z několika povolání. Působí jako sólista, komorní hráč, dirigent a pedagog po celém světě. V tomto roce vyučuje na masterclass ve Velké Británii, Francii, Belgii, Holandsku, Kanadě a USA. Nejdelší je jeho sólová dráha. Již na pražské akademii vítězil v národních i mezinárodních soutěžích (Zagreb 89). Ty mu pomohly k sólové kariéře, která trvá dodnes. Vystupoval s klavírními partnery jako Itamar Golan, Gottlieb Wallish, Jean-Yves Thibaudet, Jean Bernard Pommier.Působil 5 let v Kubelík Trio, se kterým natočil kompletní českou literaturu pro klavírní trio. Z něj odešel na post prvního houslisty do Talichova kvarteta, založené jeho otcem v roce 1964. Za 20 let svého působení v kvartetu hostuje pravidelně v nejlepších sálech po celém světě. Natočil desítky CD od Mozarta po cikánskou hudbu. Hraje na housle J. Gagliano 1780 a G. P. Maggini 1600.
Jan Páleníček, violoncellista, vystudoval konzervatoř a Akademii múzických umění v Praze u Saši Večtomova a Miloše Sádla. Setkání s Paulem Tortelierem, světoznámým francouzským violoncellistou, bylo vrcholem doby Páleníčkova uměleckého zrání. Komorní hudbu studoval u svého otce Josefa Páleníčka a ve třídě Josefa Vlacha – primária legendárního Vlachova kvarteta. Účast na mezinárodních soutěžích Janu Páleníčkovi přinesla několikerá ocenění laureáta. Jako sólista spolupracuje s předními českými i zahraničními orchestry: např. Symfonický orchestr FOK, SOČR, Janáčkova filharmonie Ostrava, Festivalový orchestr Lugano (Švýcarsko), Sukův komorní orchestr, Filharmonie Hradec Králové, Komorní filharmonie Pardubice, Filharmonie Monte Carlo, Státní filharmonie Brno, Filharmonie Bohuslava Martinů – Zlín, Bamberští symfonici (SRN), Pražská komorní filharmonie, Moravská filharmonie Olomouc, KwaZulu-Natal Philharmonic-Durban (JAR)  a další. Koncertní cesty ho zavedly do mnoha zemí Evropy, Ameriky, Afriky a Japonska. Realizoval řadu nahrávek pro české i zahraniční gramofonové společnosti, rozhlas a televizi. S mimořádným úspěchem se setkaly především nahrávky sonát J. Brahmse, B. Martinů, S. Rachmaninova a nahrávky koncertů A. Dvořáka, P. I. Čajkovského a J. Haydna. Působil řadu let pedagogicky na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění. Hraje na unikátní nástroj z dílny F. Delanoy z roku 1829.
 

V rámci spolupráce se Základní uměleckou školou v Rožnově p. R. se na úvod představí žáci rožnovské ZUŠ.
Koncert uvádí Kruh přátel hudby v cyklu Večery s klasikou.
Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 190 Kč. Rezervace a prodej v sídle T klubu, TIC, v ENO il negozio v Brillovce nebo online dle aktuální epidemiologické situace.
Držitelé Rožnovské seniorské karty: 110 Kč.
Zvýhodněné vstupné bude možné zakoupit v předprodeji v sídle T klubu, TIC, v ENO il negozio v Brillovce nebo na místě vždy po předložení Rožnovské seniorské karty.
Vzhledem k omezené kapacitě sálu doporučujeme nákup vstupenky v předprodeji.
Studenti rožnovské ZUŠ mají po předložení studijního průkazu vstup zdarma.

Hlavní partneři akce: Nadace Český hudební fond.