Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

ZRUŠENO - Irena Chřibková - varhany Jan Adamus - hoboj, anglický roh

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
11. 5.
Úterý

19:00

kostel Všech svatých

Zrušeno.

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 11. května 2021 - 19:00 - kostel Všech svatých

Irena Chřibková - varhany Jan Adamus - hoboj, anglický roh

Koncert nejvýraznější české varhanice své generace a hobojisty Jana Adamuse.

Irena Chřibková náleží mezi nejvýraznější české varhaníky své generace. Jako titulární varhanice a ředitelka kůru baziliky sv. Jakuba v Praze zde založila v roce 1996 Mezinárodní varhanní festival a další cykly. Během jejího takřka  pětadvacetiletého působení u největších pražských varhan se staly velmi známé a oblíbené její nedělní svatojakubské půlhodinky varhanní duchovní hudby. Po studiích na kroměřížské konzervatoři, pražské AMU a v Paříži absolvovala úspěšně několik interpretačních soutěží, které nastartovaly její uměleckou kariéru. Koncertuje v celé Evropě, Japonsku, Rusku, Izraeli a USA. Programy jejich koncertů zahrnují bohatou varhanní literaturu od baroka po současnost. Samozřejmostí jejich vystoupení je tvorba J. S. Bacha a česká varhanní literatura v celé své šíři. Recenzenti koncertů zvlášť oceňují interpretčinu a vynalézavou dramaturgii, svrchovanou virtuozitu provedení, barvitou registraci a dokonalou vyzrálost projevu. Spolupracuje s předními zpěváky a instrumentalisty. Její diskografie obsahuje především skladby české a francouzské varhanní literatury. Má řadu rozhlasových i televizních nahrávek. Po pětiletém pedagogickém působení na Konzervatoři P. J. Vejvanovského (1988-1994) a Konzervatoři Evangelické akademie (1991-1994) v Kroměříži, nyní vyučuje v Praze. Zasedá v porotách varhanních soutěží a vede interpretační kursy. Je předsedkyní Nadačního fondu Sancti Jacobi Organum.

Jan Adamus patří k významným osobnostem současné klasické hudby. Jeho činnost směřuje od hry na hoboj, přes dirigování až k hudební vědě. V roce 1977 zazářil v soutěži Pražského jara, kde obdržel první cenu ve hře na hoboj. Prvenství v této soutěži mu otevřelo cestu na významná evropská i světová pódia. Koncertoval např. v Salzburgu (Festspielhaus), v Mnichově (Am Gasteig), v Norimberku (Meistersingerhalle), ve Španělsku, na Kubě, ve Spojených arabských Emirátech atd. Spolu s Josefem Sukem vystoupil v Rudolfinu ve Dvořákově síni na Mezinárodním festivalu Pražské jaro. Rovněž s Josefem Sukem natočil vůbec první CD v tehdejším Československu.                                V současnosti se Jan Adamus věnuje také dirigování. Je také činný v oblasti organizování koncertů - v roce 2013 působil jako umělecký ředitel „Festivalu Mitte Europa“. Jeho vědecko-objevitelská činnost našla uplatnění ve vydavatelství „Edition Kunzelmann“ ve Švýcarsku, kde vyšly tiskem Hobojové koncerty Carlo Besozziho a Josefa Rejchy.

V rámci spolupráce se Základní uměleckou školou v Rožnově p. R. se na úvod představí žáci rožnovské ZUŠ.
Koncert uvádí Kruh přátel hudby v cyklu Večery s klasikou.

Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 190 Kč. Rezervace a prodej v sídle T klubu, TIC, v ENO il negozio v Brillovce nebo online od 6. 4. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.
Držitelé Rožnovské seniorské karty: 110 Kč.
Zvýhodněné vstupné bude možné zakoupit v předprodeji v sídle T klubu, TIC, v ENO il negozio v Brillovce nebo na místě vždy po předložení Rožnovské seniorské karty.

Vzhledem k omezené kapacitě sálu doporučujeme nákup vstupenky v předprodeji.
Studenti rožnovské ZUŠ mají po předložení studijního průkazu vstup zdarma.
Hlavní partneři akce: Nadace Český hudební fond.